0920055x_covr
Rss

RegelMaat

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Access_open Algemene wetten in soorten en maten

Auteurs Prof. mr. S.A.J. Munneke en Mr. dr. L.C. Groen
Auteursinformatie

Prof. mr. S.A.J. Munneke
Prof. mr. S.A.J. (Solke) Munneke is hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en redacteur van RegelMaat.

Mr. dr. L.C. Groen
Mr. dr. L.C. (Lisanne) Groen is universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en redacteur van RegelMaat.
Artikel

Access_open Plaats en betekenis van de Algemene wet bestuursrecht in relatie tot andere wetgeving

Over wetgevingsbeleid én rechtstoepassing

Trefwoorden constitutionalisering, evenredigheidsbeginsel, lex specialis-regel, lex posterior-regel, toetsingsverbod
Auteurs Prof. mr. P.J. Huisman en Mr. dr. N. Jak
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage komt de verhouding tussen de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en andere wetgeving in formele zin aan bod. Bij de analyse worden twee perspectieven uitdrukkelijk onderscheiden, dat van het wetgevingsbeleid én dat van de rechtstoepassing. Dit onderscheid wordt nogal eens over het hoofd gezien, ook bij het maken van wetgeving. Wanneer de wetgever alleen oog heeft voor het wetgevingsbeleid en onvoldoende rekening houdt met het perspectief van de rechtstoepassing, dan kan dat tot fricties leiden. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van de door de Awb-wetgever beoogde aanpassing van het evenredigheidsbeginsel in artikel 3:4, tweede lid, Awb.


Prof. mr. P.J. Huisman
Prof. mr. P.J. (Pim) Huisman is buitengewoon hoogleraar bestuursrecht aan de University of Curaçao, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in de Centrale Raad van Beroep.

Mr. dr. N. Jak
Mr. dr. N. (Niels) Jak is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in de Centrale Raad van Beroep.
Artikel

Organieke wetten: een categorie apart?

Trefwoorden Aanwijzingen voor de regelgeving, bijzondere wet, organieke wetgeving Frankrijk, deconstitutionalisering
Auteurs Prof. mr. J.L.W. Broeksteeg
SamenvattingAuteursinformatie

    Organieke wetten zijn wetten die voortvloeien uit een grondwettelijke opdracht en staatsrechtelijke constituerende regels bevatten. Zij hebben echter juridisch gezien geen andere status of positie dan reguliere wetten. In Frankrijk is dat anders: daar gelden voor organieke wetten andere regels van totstandkoming. In de literatuur is wel bepleit dat organieke wetten ook in Nederland een aparte categorie van wetten zouden moeten zijn. Zij zouden dan grondwettelijke normen kunnen bevatten, die uit de Grondwet worden gehaald. Het is echter de vraag welk probleem dat oplost.


Prof. mr. J.L.W. Broeksteeg
Prof. mr. J.L.W. (Hansko) Broeksteeg is hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Uit de wetgevingspraktijk

Observaties over de verhouding tussen algemene wetten en bijzondere wetten

Trefwoorden lex-specialisregel, lex-generalisregel, lex-posteriorregel, legaliteitsbeginsel
Auteurs M.L.M. van der Loop
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt betoogd dat bij mogelijke strijd tussen algemene en bijzondere wetten in beginsel van de algemene wet moet worden uitgegaan. De argumentatie hiervoor is aangevoerd dat het karakter van algemene wetten dat uitgangspunt rechtvaardigt en dat voor het tegengestelde uitgangspunt het wetgevingsproces niet rationeel genoeg is. De wetgever dient de vrijheid te hebben van een algemene wet af te wijken, mits hij (1) dit expliciet doet, (2) de afwijking motiveert en (3) op een andere wijze voorziet in de waarborgen die de algemene wet biedt.


M.L.M. van der Loop
Mr. M.L.M. (Marte) van der Loop is wetgevingsjurist bij de directie Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Uit de wetgevingspraktijk

De Wet dieren: een verkenning van het concept ‘integrale wetgeving’

Trefwoorden kaderwetgeving, wetgevingspraktijk, wetgevingsleer, terminologie, introductie
Auteurs Mr. A.J.P. van der Meeren
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage introduceert het concept integrale wetgeving om het fenomeen weer te geven dat de wetgever bestaande regelingen intrekt en deze vervolgens samenbrengt in één nieuwe wet. De auteur merkt op dat dit concept in opkomst is en een van de manieren is waarop de wetgever probeert om wetgeving te vereenvoudigen en consistenter te maken. Ook kaderwetten en de verhouding tussen integrale wetgeving en kaderwetten komen in deze bijdrage aan bod, waarbij de auteur constateert dat de kaderwet een concept is waarin integrale wetgeving tot uiting kan komen. De Wet dieren fungeert als voorbeeldcasus omdat zij een kaderwet is en een voorbeeld van integrale wetgeving.


Mr. A.J.P. van der Meeren
Mr. A.J.P. (Anne) van der Meeren is beleidsmedewerker bij Nieuw Sociaal Contract.
Objets trouvés

De kansen van de Staatscommissie rechtsstaat

Trefwoorden Toetsingsrecht, Constitutioneel hof, hoofdlijnenakkoord, responsief, Omtzigt
Auteurs Mr. dr. P.J.P.M. van Lochem
SamenvattingAuteursinformatie

    Voor herstel en versterking van onze rechtsstaat beschikt het kabinet-Schoof over de voornemens in paragraaf 7 van het hoofdlijnenakkoord en de voorstellen van de Staatscommissie rechtsstaat. De voornemens en (liberaal rechtsstatelijke) benadering in het akkoord verschillen zodanig van de voorstellen en (sociaal rechtsstatelijke en responsieve) benadering in het commissierapport dat uitvoering van de commissievoorstellen niet kansrijk lijkt.


Mr. dr. P.J.P.M. van Lochem
Mr. dr. P.J.P.M. (Peter) van Lochem is Fellow van het Meijers Instituut (Universiteit Leiden).
Legisprudentie

(N)iemand kan twee heren dienen

Trefwoorden Raad van State, wetgevingsadvisering, ambtelijke bijstand, initiatiefwetgeving, ministeriële verantwoordelijkheid
Auteurs M. Nap
SamenvattingAuteursinformatie

    Kamerleden kunnen ministers vragen om ambtelijke bijstand beschikbaar te stellen voor ondersteuning bij het opstellen van initiatiefwetgeving of amendementen. In een recente voorlichting verkent de Afdeling advisering handelingsperspectieven voor de omgang met de dilemma’s die kunnen ontstaan als gevolg van het bestaan van ministeriële verantwoordelijkheid voor deze bijstand.


M. Nap
M. (Mentko) Nap is coördinerend juridisch beleidsmedewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Datagedreven wetgeven

Europese technologieregulering: the game is on

Trefwoorden digitalisering, cybersecurity, privacy, gegevensbescherming, AI
Auteurs Mr. drs. R.H.T. Jansen en Mr. M.J. Vetzo
SamenvattingAuteursinformatie

    Europese technologieregulering nam de voorbije jaren een hoge vlucht. De Europese Unie zet zich op omvattende wijze aan het reguleren van technologische ontwikkelingen. Ook de Raad van Europa laat zich op dit vlak niet onbetuigd. Deze bijdrage brengt belangrijke Europese initiatieven op het gebied van cybersecurity, privacy, data, digitale markten en AI samenhangend in kaart. Er ontluikt een Europese benadering van de regulering van technologieën, waarin een balans wordt gezocht tussen ruimte voor technologische innovatie en rechtsstatelijke kernwaarden.


Mr. drs. R.H.T. Jansen
Mr. drs. R.H.T. (Rowin) Jansen is als docent en promovendus verbonden aan het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht (SteR) en de Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society (iHub) van de Radboud Universiteit.

Mr. M.J. Vetzo
Mr. M.J. (Max) Vetzo is als promovendus verbonden aan de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht.