0920055x_covr
Rss

RegelMaat

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Access_open Onbekende regels en regelgevers

Auteurs C. Riezebos, S.A.J. Munneke en D.R.P. De Kok
Auteursinformatie

C. Riezebos
Mr C. (Kees) Riezebos is raadadviseur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en redacteur van RegelMaat.

S.A.J. Munneke
Prof. mr. S.A.J. (Solke) Munneke is hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en redacteur van RegelMaat.

D.R.P. De Kok
Mr. D.R.P. (Dennis) de Kok is plaatsvervangend afdelingshoofd bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en redacteur van RegelMaat.
Artikel

Access_open Het rariteitenkabinet dat beleid heet

Ontwikkelingen rond niet-wettelijke regels in een fluïde bestuursrecht

Trefwoorden beleidsregels, instructies, vaste gedragslijnen, richtlijnen, lagere wetgeving
Auteurs H.E. Bröring
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de juridische stand van zaken van de verschillende typen niet-wettelijke regels (beleidsvormen) in het bestuursrecht en hun onderlinge verhouding opgemaakt. Ook al beogen de verschillende typen regels bij te dragen aan hetzelfde, namelijk gelijke behandeling, rechtszekerheid en evenredigheid, het totaalplaatje getuigt niet van grote eenvoud. Bovendien erodeert de grens tussen beleidsregels en lagere wetgeving. Inzicht in de verschillende typen regels en hun onderlinge verhouding kan regelopstellers helpen om de consequenties voor de uitvoering en rechterlijke toetsing van hun keuze voor deze of gene soort regels te overzien.


H.E. Bröring
Prof. mr. H.E. (Herman) Bröring is hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Hoe een onbekende internationale club normen stelt die de Nederlandse overheid en Nederlandse burgers binden

Een juridische blik op het Certification Authority Browser Forum

Trefwoorden digitale certificaten, NEN-normen, PKIoverheid
Auteurs M.A. van Dongen
SamenvattingAuteursinformatie

    Op een internationaal niveau bepaalt een samenwerkingsverband van verschillende partijen al jarenlang de regels rondom digitale certificaten. Deze certificaten worden door ons allen gebruikt om veilig te kunnen internetten. In dit artikel zet de auteur uiteen hoe de door deze club gestelde normen de regulering van de wetgever beïnvloeden en hoe de normen juridisch te kwalificeren zijn.


M.A. van Dongen
Mr. M.A. (Maite) van Dongen is juridisch adviseur bij CIBG (agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Artikel

Het Veiligheidsberaad als wetgever

Bijzondere wetgeving tijdens de coronacrisis

Trefwoorden artikel 3 EP EVRM, Exekutivföderalismus
Auteurs G. Boogaard
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Veiligheidsberaad was tijdens de coronacrisis formeel geen wetgever. De bevoegdheden waren van de burgemeesters, geconcentreerd bij de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Toch zou een redenering kunnen worden opgezet die Veiligheidsberaad tot de wetgevende macht van een lidstaat in de zin van artikel 3 EP EVRM rekent. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het EHRM die conclusie zou hebben getrokken, verheldert de toepassing van het juridisch kader op de feiten van destijds wel de positie van het Veiligheidsberaad. Die kreeg iets weg van de plek die de Duitse Bundesrat inneemt in het Duitse theorie van het Exekutivföderalismus.


G. Boogaard
Prof. mr. G. (Geerten) Boogaard is hoogleraar decentrale overheden Universiteit Leiden (Thorbecke-hoogleraar).
Objets trouvés

Opsplitsing Raad van State om nieuwe toeslagenschandalen te voorkomen?

Trefwoorden trias politica, toeslagenaffaire
Auteurs R.A.J. van Gestel
SamenvattingAuteursinformatie

    De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening adviseert de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onder te brengen bij de rechterlijke macht en wordt daarin bijgestaan door anderen, die ook vinden dat Nederlands hoogste bestuursrechter zich niet voldoende onafhankelijk en onpartijdig zou (kunnen) opstellen ten opzichte van de Afdeling advisering, mede naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Deze bijdrage laat echter zien dat eerder het omgekeerde het geval is en er juist eerder te weinig is geluisterd naar de kritiek van de Afdeling advisering. Splitsing is daarom geen oplossing voor de problemen die zich in dat dossier hebben voorgedaan.


R.A.J. van Gestel
Prof. dr. R.A.J. (Rob) van Gestel is hoogleraar regulering aan Tilburg Law School en hoogleraar methodologie van de rechtswetenschap aan de KU Leuven.
Buitenlands nieuws

Delegatie van regelgevende bevoegdheden in de Verenigde Staten

Over studieschulden, coronamaatregelen en klimaatbeleid

Trefwoorden major-questions-doctrine, non-delegation-doctrine, Amerikaans Hooggerechtshof, conservatieve meerderheid, agencies
Auteurs R. van der Hulle
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Amerikaanse Hooggerechtshof is op het gebied van delegatie van regelgevende bevoegdheden ingrijpend van koers veranderd. Deze koerswijziging hangt nauw samen met de gewijzigde samenstelling van het Hooggerechtshof tijdens het presidentschap van Donald Trump. Waar het Hooggerechtshof delegatie in het verleden zelden problematisch achtte, is dat inmiddels anders. Uitgangspunt is nu dat voor gedelegeerde overheidsmaatregelen met ingrijpende politieke en economische gevolgen een uitdrukkelijke, op een specifieke maatregel toegesneden delegatiegrondslag is vereist. Inmiddels zijn al diverse overheidsmaatregelen, zoals een vaccinatieplicht en een uithuiszettingsverbod tijdens de coronacrisis, een ambitieus klimaatplan en een gedeeltelijke kwijtschelding van studieschulden, voor het Hooggerechtshof gesneuveld.


R. van der Hulle
Mr. dr. R. (Rob) van der Hulle is advocaat bij A&O Shearman te Amsterdam en als research fellow verbonden aan het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het Ambacht

Moties tot intrekking van een wetsvoorstel: doorkruising van de wetsprocedure?

Trefwoorden Tweede Kamer, wetsvoorstellen, intrekkingsmoties, Transgenderwet
Auteurs T.C. Borman
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van een in april 2024 door de Tweede Kamer aanvaarde motie waarin de regering is verzocht om een wetsvoorstel tot wijziging van de Transgenderwet in te trekken, wordt in deze bijdrage ingegaan op de figuur van dergelijke ‘intrekkingsmoties’. Een zoekslag naar dergelijke moties leverde 68 moties op. Bijna altijd worden dergelijke moties verworpen. Aan de centrale vraag of een intrekkingsmotie moet worden opgevat als een doorkruising van de wetsprocedure – zou de Kamer immers niet gewoon over een wetsvoorstel moeten stemmen in plaats van (ook) over zo’n motie? – is in de parlementaire geschiedenis slechts summier aandacht besteed. De gevallen waarin dat gebeurde, worden in deze bijdrage besproken. Op de genoemde vraag blijkt geen pasklaar antwoord te geven, want het is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Wel kan worden gezegd dat de wetsprocedure op zijn kop wordt gezet als de Tweede Kamer in een motie vraagt om een inmiddels bij de Eerste Kamer aanhangig wetsvoorstel in te trekken.


T.C. Borman
Mr. T.C. (Tim) Borman is werkzaam bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.