15701247_covr
Rss

Onderneming en Financiering

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2023 Alle samenvattingen uitklappen

L.F.A. Welling-Steffens
Mr. dr. L.F.A. (Lilian) Welling-Steffens is lid van de redactie van Onderneming & Financiering en Of Counsel bij bureau Brandeis te Amsterdam.
Wetenschap

Balanceren tussen flexibiliteit en ‘preferred opportunism’

Trefwoorden durfkapitaal, preferente aandelen, entrepreneurial finance, aandeelhoudersrechten, agencyproblemen
Auteurs A.J.F. Lafarre en J. den Dunnen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel onderzoeken de auteurs de structurering van investeringen door durfinvesteerders in start-ups, met als focus het preferred-common conflict tussen preferente aandeelhouders (vaak durfinvesteerders) en gewone aandeelhouders (doorgaans start-upondernemers en werknemers). Durfinvesteerders verwerven financiële rechten en invloed via preferente aandelen om zich te beschermen tegen de grote onzekerheid, informatieproblemen en agencykosten die gepaard gaan met durfinvesteringen. Deze bescherming kan echter ook ‘preferred opportunism’-kosten voor de start-up veroorzaken. Dit eerste deel biedt een introductie van durfkapitaal, bespreekt toepassing van speciale financiële en zeggenschapsrechten in Nederland en belicht de complexe relaties tussen start-upondernemers en durfinvesteerders. Het tweede deel behandelt de mogelijk beperkende werking van het Nederlandse ondernemingsrecht, inclusief redelijkheid en billijkheid en bestuursautonomie, en wordt in het volgende nummer van O&F gepubliceerd.


A.J.F. Lafarre
Mr. dr. A.J.F. (Anne) Lafarre MSc is universitair hoofddocent Ondernemingsrecht aan het Department of Private, Business & Labour Law van Tilburg Law School.

J. den Dunnen
Mr. J. (Jeroen) den Dunnen MSc is kandidaat-notaris en shareholder bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam
Wetenschap en praktijk

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie en bescherming van schuldeisers van geturbo­liquideerde vennootschappen

Trefwoorden transparantie, feitelijke vereffening, bestuurdersaansprakelijkheid, financiële verantwoording, informatie aan schuldeisers
Auteurs M.Y. Nethe en J.B. Wezeman
SamenvattingAuteursinformatie

    De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie voorziet in een verplichting van het bestuur aan het einde van het leven van de rechtspersoon bepaalde stukken op te stellen en deze stukken te deponeren bij het handelsregister. De wetgever beoogt het vertrouwen in de regeling van turbo­liquidatie te vergroten en de bescherming van schuldeisers van ontbonden rechtspersonen te verbeteren. Auteurs bespreken de kernbepalingen van de wet en gaan in op de vraag of de positie van schuldeisers van met name vennootschappen daadwerkelijk wordt verbeterd. Geconcludeerd kan worden dat schuldeisers weliswaar inzicht krijgen in de laatste vermogenstoestand voorafgaand aan de ontbinding, maar niet zonder meer in het gehele verloop van de feitelijke vereffening. Veel zal afhangen van de kwaliteit van de gedeponeerde stukken en van de rechter die betrokken wordt bij mogelijke routes tot herstel.


M.Y. Nethe
Mr. dr. M.Y. (Miriam) Nethe is als universitair docent Handelsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

J.B. Wezeman
Prof. mr. J.B. (Jan Berend) Wezeman is als hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Wetenschap en praktijk

Ontslag van de bestuurder van de stichting

Trefwoorden artikel 2:298 BW, bestuur, ontslagprocedure rechtbank, tijdelijke voorzieningen
Auteurs H.J. Vetter
SamenvattingAuteursinformatie

    De gronden voor rechterlijk ontslag van bestuurders van stichtingen zijn uitgebreid en de verwachting is dat de rechter met die gronden een duidelijk en adequaat instrumentarium heeft daar waar dat nodig is tot ontslag van een stichtingsbestuurder over te gaan. De rechter behoudt de al voor de inwerkingtreding van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) bestaande mogelijkheden tot het treffen van voorlopige voorzieningen. De wettelijke regeling is op dat punt summier, maar de rechter vindt haar weg, waarbij de Hoge Raad enkele nuttige piketpaaltjes heeft geslagen. De arbeidsrechtelijke positie van de stichtingsbestuurder met arbeidsovereenkomst is door de WBTR gelijkgetrokken met die van de andere Boek 2-bestuurders en de Unidek-doctrine is van toepassing. Wat het rechterlijk ontslag betekent voor de arbeidsovereenkomst met de bestuurder is ongewis. De regeling van het bestuursverbod voor de ontslagen stichtings­bestuurder kent wat haken en ogen en vergt enige rechterlijke opmerkzaamheid.


H.J. Vetter
Mr. H.J. (Hans) Vetter is rechter in de rechtbank Den Haag.
Wetenschap en praktijk

Decertificering van niet-royeerbare certificaten

Trefwoorden administratiekantoor, administratievoorwaarden, doelomschrijving, statuten, redelijkheid en billijkheid
Auteurs Th. de Rave
SamenvattingAuteursinformatie

    Doorgaans wordt in administratievoorwaarden bepaald dat certificaten van aandelen niet of beperkt royeerbaar zijn. In dit artikel staat de vraag centraal onder welke omstandigheden een certificaathouder succesvol kan vorderen dat het administratiekantoor (toch) meewerkt aan decertificering. Hierbij is het belang van het administratiekantoor, zoals dit met name blijkt uit zijn statutaire doelomschrijving, van doorslaggevende betekenis. Het verdient daarom sterk de aanbeveling om het motief voor certificering op te nemen in de doelomschrijving van het administratiekantoor en niet te volstaan met een opsomming van de feitelijke handelingen die zullen worden verricht.


Th. de Rave
Mr. Th. (Thomas) de Rave is kandidaat-notaris bij Houthoff te Amsterdam.