15701247_covr
Rss

Onderneming en Financiering

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Dura lex, sed lex!

(De wet is hard, maar is nu eenmaal de wet)

Auteurs W.J. Oostwouder
Auteursinformatie

W.J. Oostwouder
Prof. mr. W.J. (Wilco) Oostwouder is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam en was van 2002 tot 2021 hoogleraar bedrijfsfinancieel recht aan de Universiteit Utrecht.
Wetenschap

Corporategovernanceverbinding met cybersecurity nader gereguleerd

Trefwoorden NIS 2-richtlijn, digitale weerbaarheid, ondernemingsrecht, meldplicht, bestuurdersaansprakelijkheid
Auteurs H. Koster
SamenvattingAuteursinformatie

    Op het gebied van het geven van aandacht aan nieuwe (en bestaande) technologieën op het terrein van corporate governance als onderdeel van cybersecurity doen zich de nodige actuele ontwikkelingen voor. Genoemd kunnen worden het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven, dat momenteel in de Eerste Kamer in behandeling is. Ook kan worden gewezen op de aanstaande implementatie in Nederlandse wetgeving van de ‘Network and Information Security Directive’. In dit artikel bespreekt de auteur deze beide (voorgestelde) regelingen en hun verbinding met corporate governance.


H. Koster
Prof. mr. H. (Harold) Koster is als hoogleraar Ondernemingsrecht verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) van de Universiteit Leiden.
Wetenschap

Access_open De invloed van de rechter en deskundigen op waarderingen binnen het ondernemingsrecht

Trefwoorden Waarderingsmethode, uitstoot en uitkoop, Geschillenregeling, Biedprijs, DCF
Auteurs I.J.C. Graumans en A.J.F. Lafarre
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel verkennen de auteurs de waarderingsmethoden binnen het ondernemingsrecht door middel van een uitgebreide jurisprudentieanalyse, met specifieke aandacht voor de rollen van rechters en deskundigen. Het artikel illustreert dat de waardering van aandelen en ondernemingen een subjectief en complex vraagstuk is, waarin ook economische methoden zoals de Discounted Cash Flow (DCF) en multiples worden toegepast. Uit de bevindingen blijkt dat rechters vaak vertrouwen op de expertise van waarderingsdeskundigen, vooral bij de toepassing van ingewikkelde waarderingsmethoden zoals de DCF. Daarnaast geven de resultaten aan dat deskundigen aanzienlijke discretionaire bevoegdheid hebben in het kiezen van waarderingsmethoden. Dit artikel sluit aan bij de observaties van Gulyás en benadrukt het belang van transparantie en grondige motivatie in het waarderingsproces om de objectiviteit te waarborgen en de besluitvorming van rechters te ondersteunen. Verder onderzoek naar de waarderingspraktijk wordt aangemoedigd.


I.J.C. Graumans
Mr. I.J.C. (Iris) Graumans is advocaat bij Banning Advocaten te ’s-Hertogenbosch.

A.J.F. Lafarre
Mr. dr. A.J.F. (Anne) Lafarre is universitair hoofddocent Ondernemingsrecht aan het Department of Private, Business & Labour Law van Tilburg Law School.
Wetenschap

Medezeggenschap in herstructurerings- en insolventieprocedures: het faillissement (deel 1)

Trefwoorden Faillissementswet, ondernemingsraad, werknemersbelangen, adviesrecht, informatierecht
Auteurs J.M.W. Pool en J.M.G.J. Boon
SamenvattingAuteursinformatie

    De rol van medezeggenschap is bij de totstandkoming van de verschillende herstructurerings- en insolventieprocedures onderbelicht gebleven. In dit vierluik bespreken de auteurs hoe de ondernemingsraad werknemersbelangen kan behartigen binnen (1) het faillissement, (2) de surseance van betaling, (3) de pre-pack en (4) de akkoordprocedure buiten faillissement en surseance van betaling (ook: WHOA-traject). Zij bespreken de verschillen tussen de medezeggenschaps­regimes in de verschillende procedures en concluderen dat de rol van medezeggenschap in herstructurerings- en insolventieprocedures meer aandacht verdient om ook ten tijde van financieel zwaar weer werknemersbelangen effectief te kunnen behartigen. In deze bijdrage (deel 1) wordt ingegaan op de rol van medezeggenschap bij de afwikkeling van faillissementen.


J.M.W. Pool
Mr. dr. J.M.W. (Jessie) Pool is als universitair docent ondernemings- en insolventierecht verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) van de Universiteit Leiden.

J.M.G.J. Boon
Mr. drs. J.M.G.J. (Gert-Jan) Boon is als onderzoeker en docent herstructurerings- en insolventierecht verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) van de Universiteit Leiden.
Wetenschap en praktijk

De Estro-beschikking: target (en bestuurders/commissarissen) beware

Trefwoorden Catalpa, wanbeleid, onbehoorlijk bestuur, Ondernemingskamer, enquête
Auteurs M.P.R. Sardjoe en J.Y. van Gameren
SamenvattingAuteursinformatie

    Bestuurders en commissarissen van een doelvennootschap moeten zich bij de uitoefening van hun taken richten naar het belang van de vennootschap en (het bevorderen van het bestendige succes van) de daaraan verbonden onderneming. Als de aandeelhouder voornemens is diens aandelen te verkopen, zal het vennootschapsbelang in de regel niet zozeer worden bepaald door de hoogte van de overnamesom, als wel vooral door het bestendige succes van de onderneming ná de overname. Als de koper de koop wil financieren door middel van een leveraged buyout (LBO), kan dat succes in belangrijke mate afhangen van de gevolgen die de LBO heeft voor de doelvennootschap.


M.P.R. Sardjoe
Mr. M.P.R. (Monisha) Sardjoe is advocaat bij Greenberg Traurig te Amsterdam.

J.Y. van Gameren
Mr. J.Y. (Jasper) van Gameren is advocaat bij Greenberg Traurig te Amsterdam.