Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De burgemeester als ziektebestrijder?

Onduidelijkheden over de voorgestelde sluitingsbevoegdheid van de burgemeester in artikel 58na Wet publieke gezondheid

Trefwoorden corona, burgemeester, sluitingsbevoegdheid, bestuursstrafrecht, Wet publieke gezondheid
Auteurs Mr. dr. drs. B. van der Vorm
SamenvattingAuteursinformatie

    Om het corona-virus nog meer te kunnen aanpakken is een nieuwe sluitingsbevoegdheid voor de burgemeester voorgesteld in artikel 58na Wet publieke gezondheid. Hiermee krijgt de burgemeester derhalve ook een rol als ziektebestrijder. In dit redactioneel worden onduidelijkheden over deze sluitingsbevoegdheid besproken en wordt geconcludeerd dat deze bevoegdheid nader moet worden doordracht.


Mr. dr. drs. B. van der Vorm
Mr. dr. drs. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)recht en is verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht.
Artikel

Access_open Interveniëren met effect?

Twee perspectieven op de aanpak van financieel-economische criminaliteit door het Functioneel Parket

Trefwoorden effectieve interventies, financieel-economische criminaliteit, functioneel Parket, recidive, Publiek-Private Samenwerking
Auteurs Mr. drs. A. de Crom, Mr. T.P.M. Meekel en Dr. J.H.R. van Onna
SamenvattingAuteursinformatie

    Het belang van het voorkomen en bestrijden van fraude, milieucriminaliteit en witwassen is evident, maar de wijze waarop is niet eenvoudig. Het overgrote deel van deze strafzaken wordt gedaan door het Functioneel Parket (FP). Het FP beoogt te interveniëren met effect in deze zaken, om zo maatschappelijk effect te bereiken. Hiervoor is het van belang zicht te hebben op de verschillende interventiemogelijkheden en om kennis te ontwikkelen over de effectiviteit daarvan. In dit artikel wordt dit vraagstuk vanuit twee perspectieven verkend: de handhavingsdoelen die men nastreeft, specifiek het voorkomen van recidive, en vanuit de samenwerking met derden, specifiek met private partijen.


Mr. drs. A. de Crom
Mr. drs. A. de Crom is trainee aan de Academie voor Wetgeving en is werkzaam als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

Mr. T.P.M. Meekel
­Mr. T.P.M. Meekel is werkzaam als trainee bij het Openbaar Ministerie.

Dr. J.H.R. van Onna
­Dr. J.H.R. van Onna is senior adviseur en onderzoeker bij het Functioneel Parket. Daarnaast is hij research fellow aan de Vrije Universiteit.
Artikel

De bevoegdheid tot ‘onderzoeken’ in strafrecht en bestuursrecht

Kent ons recht een drieledig zoekstelsel?

Trefwoorden doorzoeken, opsporing, toezicht, Onderzoek vervoermiddelen, Awb, Wet op de accijns, WED, WWM
Auteurs Mr. dr. E. Gritter
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaat de auteur in op het ‘zoekstelsel’ zoals dit geldt in de strafvordering en in het bestuursrecht. Na een analyse van zoekbevoegdheden uit het Wetboek van Strafvordering, de Wet op de economische delicten, de Wet wapens en munitie, de Algemene wet bestuursrecht en de Wet op de accijns komt de auteur tot de conclusie dat het strafrecht en het bestuursrecht systematisch gezien een vergelijkbaar drieledig zoekstelsel kennen, bestaande uit zoekend rondkijken (gekoppeld aan een betredingsbevoegdheid), doorzoeken (dat zowel in het bestuursrecht als in het strafrecht een steunbevoegdheid is) en ‘onderzoeken’, dat een zelfstandige bevoegdheid is die onder omstandigheden op een feitelijke doorzoeking mag neerkomen.


Mr. dr. E. Gritter
Mr. dr. E. Gritter is als universitair docent straf(proces)recht verbonden aan de Vakgroep Strafrecht & Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Fiscaal boete- en strafrecht: openbaar, maar toch geheim

Trefwoorden geheimhouding, fiscale boete, fiscaal strafrecht, openbaarheid, fiscale strafbeschikking
Auteurs Dr. B.M. van der Sar
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij het opleggen van fiscale boetes en bij de opsporing, vervolging en berechting van de bij de belastingwet strafbaar gestelde feiten is de strikte fiscale geheimhoudingsverplichting van artikel 67 AWR onverkort van toepassing. Gezien de gewenste openbaarheid als gevolg van de doelstelling van zichtbare, generale preventie uit het fiscaal boete- en strafrecht kan dit soms leiden tot fricties. Aan de hand van zijn proefschrift bespreekt de auteur in deze bijdrage enkele sprekende voorbeelden van openbaarheid in het fiscale boete- en strafrecht, waarbij wordt gekeken in hoeverre dit wel aansluit bij de strikte fiscale geheimhoudingsplicht van artikel 67 AWR.


Dr. B.M. van der Sar
Dr. B.M. van der Sar is verbonden aan de Unit Landelijk Toezicht en Economische Handhaving van de Belastingdienst/Grote Ondernemingen.
Artikel

Crypto-fraude: hoe wordt dit strafrechtelijk beteugeld?

Trefwoorden crypto, fraude, strafrecht, pump and dump, cryptovaluta
Auteurs Mr. J.A. Zwinkels
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt verkend hoe crypto-fraude strafrechtelijk wordt beteugeld. Na een beschrijving van een aantal crypto-begrippen en vormen van crypto-fraude worden de relevante strafbaarstellingen toegelicht. Ook wordt ingegaan op toekomstige regelgeving die de cryptomarkt in vergaande markt zal reguleren en welk effect dit zal hebben op de bestrijding van crypto-fraude.


Mr. J.A. Zwinkels
Mr. J.A. Zwinkels is advocaat bij Ivy Advocaten te Amsterdam.
Artikel

Eendaadse samenloop van fiscale en commune feiten

Trefwoorden vervolgingsuitsluitingsgrond, vervolgingsbeletsel, samenloop, eendaadse, restrictief
Auteurs Mr. D.J. Franssen
SamenvattingAuteursinformatie

    De Hoge Raad heeft in recente rechtspraak (impliciet) bevestigd dat het in artikel 69 lid 4 AWR vervatte vervolgingsbeletsel zich niet mede uitstrekt over een op artikel 225 lid 1 Sr toegespitste tenlastelegging. Deze rechtspraak getuigt niet van een restrictieve interpretatie van artikel 69 lid 4 AWR, nu het vervolgingsbeletsel ziet op eendaadse samenloop van fiscale en commune feiten.


Mr. D.J. Franssen
Mr. D.J. Franssen is advocaat te Amsterdam.
Trending Topics

De Wet confiscatie criminele goederen – een ondermijning van het strafrecht?

Trefwoorden Wet confiscatie criminele goederen, NCBC, onschuldpresumptie, zwijgrecht, nemo tenetur-beginsel
Auteurs Mr. V.C. Langenburg
SamenvattingAuteursinformatie

    Op basis van de (nieuwe) Wet confiscatie criminele goederen wordt het mogelijk om goederen van een persoon die afkomstig zijn van enig strafbaar feit aan de Staat te laten vervallen, zonder dat sprake is van een voorafgaande strafrechtelijke veroordeling. In dit artikel wordt ingegaan op de problemen die zich kunnen voordoen bij het invoeren van de Wet confiscatie criminele goederen in zijn huidige vorm. Door toepassing van de NCBC-procedure (non conviction based confiscation), naast een parallel lopende strafzaak, kan de rechtsbescherming van verdachten namelijk ernstig in het gedrang komen.


Mr. V.C. Langenburg
Mr. V.C. Langenburg is advocaat bij Jaeger Advocaten-Belastingkundigen.
Jurisprudentie

De weigering van een jachtakte door de korpschef van de politie als een bestraffende sanctie?

Annotatie bij ABRvS 4 augustus 2021, ECLI:NL:RVS:2021:1748

Trefwoorden jachtakte, korpschef, bestuurlijke maatregel, Wet natuurbescherming, Wet wapens en munitie
Auteurs Mr. dr. drs. B. van der Vorm
SamenvattingAuteursinformatie

    Door de korpschef van de politie is geweigerd een jachtakte te verlenen. De reden hiervoor ligt in het feit dat de aanvrager van de jachtakte is veroordeeld wegens overtreding van de Wet wapens en munitie. Op grond hiervan mag de korpschef geen jachtakte verlenen aan de aanvrager. Voorts is deze weigering niet aan te merken als een bestraffende sanctie.


Mr. dr. drs. B. van der Vorm
Mr. dr. drs. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)recht en is verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht. Hij is tevens redacteur van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

Onduidelijkheid over toepassingsbereik Blokkeringsverordening blijft voortbestaan

Annotatie bij HvJ EU 21 december 2021, C-124/20 (Bank Melli Iran/Telekom Deutschland GmbH), ECLI:EU:C:2021:1035

Trefwoorden sancties, Blokkeringsverordening, Sanctiewet, Iran, Blocking statute
Auteurs Mr. V.J.C. de Bruijn
SamenvattingAuteursinformatie

    Het HvJ EU verduidelijkt de Blokkeringsverordening voor sancties van de VS met betrekking tot o.a. Iran. Het HvJ EU oordeelt dat (i) partijen de Blokkeringsverordening kunnen inroepen bij nationale rechters, (ii) dat als uit het bij de rechtbank beschikbare bewijs prima facie volgt dat bij de contractbeëindiging gevolg is gegeven aan geblokkeerde sancties, de opzeggende partij moet bewijzen dat hij niet die bedoeling had, en (iii) dat bij de vraag of een opzegging geldig is, ook de mogelijke impact van VS-sancties voor de opzeggende partij meegewogen moet worden. De precieze betekenis van gevolg geven aan geblokkeerde sancties blijft echter onduidelijk.


Mr. V.J.C. de Bruijn
Mr. V.J.C. de Bruijn is advocaat en partner bij AKD N.V.