To_1568-5012_2024_024_002_cover
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2010 Alle samenvattingen uitklappen


Mr. G.A. van der Veen
Mr. G.A. (Gerrit) van der Veen is advocaat omgevingsrecht en bestuursrecht bij AKD te Rotterdam en is tevens redactielid van TO.
Artikel

Einde aan de crisis in de Natuurbeschermingswet?

Trefwoorden Natuurbeschermingswet, Crisis- en herstelwet, stikstofdepositie, bestaand gebruik, strijd Europees recht
Auteurs Mr. drs. M.M. Kaajan
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet in werking getreden. In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen van de Natuurbeschermingswet 1998 als gevolg van de Crisis- en herstelwet, mede in het licht van recente jurisprudentie, besproken en van commentaar bezien. De centrale vraag daarbij is in hoeverre deze wijzigingen in strijd (kunnen) zijn met Europees recht en welke consequenties dit voor de praktijk zou kunnen hebben. Geconcludeerd wordt dat zowel wat betreft de regeling van bestaand gebruik en de verplichting om maatregelen te treffen indien de kwaliteit van een Natura 2000-gebied dat verlangt als ook wat betreft de specifieke wettelijke regeling die nu in de Natuurbeschermingswet is opgenomen voor activiteiten die kunnen leiden tot stikstofdepositie, mogelijk sprake zou kunnnen zijn van strijdigheid met de Vogel- en/of Habitatrichtlijn. De hierdoor ontstane onzekerheid en onduidelijkheid kan tot uitvoeringsproblemen in de praktijk leiden, waardoor het streven van de Crisis- en herstelwet om bij te dragen aan versnelling van procedures en projecten juist belemmerd kan worden.


Mr. drs. M.M. Kaajan
Mr. drs. M.M. Kaajan is als advocaat verbonden aan Stibbe te Amsterdam.
Artikel

Illegaal vuurwerk: biedt Pyrorichtlijn uitzicht op oplossing?

Trefwoorden illegaal vuurwerk, verboden consumentenvuurwerk, professioneel vuurwerk, Europese Pyrorichtlijn (2007/23/EG), Vuurwerkbesluit
Auteurs Prof. mr. G.A. Biezeveld
SamenvattingAuteursinformatie

    Jaarlijks wordt op grote schaal door particulieren vuurwerk afgestoken dat in Nederland niet is toegestaan als consumentenvuurwerk, maar wel als professioneel vuurwerk Vooral zwaar knalvuurwerk dat in Nederland niet wordt gebruikt bij vuurwerkevenementen, is een belangrijke bron van onveiligheid en leidt tot veel ongelukken en materiële schade. Naar aanleiding van een ingrijpende wijziging van het Vuurwerkbesluit ten gevolge van een Europese richtlijn (‘Pyrorichtlijn’) per 4 juli 2010 wordt in deze bijdrage bekeken of een invoerverbod van ‘oneigenlijk’ professioneel vuurwerk in Nederland dichterbij komt. Geconcludeerd wordt dat de Pyrorichtlijn hiervoor wel ruimte biedt, maar dat die nog niet is benut.


Prof. mr. G.A. Biezeveld
Prof. mr. G. (Gustaaf) A. Biezeveld is bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en redacteur van TO. Tevens is hij coördinerend milieuofficier van justitie bij het Functioneel Parket (Den Haag) en als zodanig betrokken bij de landelijke aanpak van verboden consumentenvuurwerk.
Jurisprudentie

Luchtkwaliteit in jurisprudentie en wetgeving

Van onderzoeksverplichtingen tot programmatoetsing

Trefwoorden NSL, programmatoetsing, toepasbaarheidsbeginsel, luchtkwaliteitseisen, onderzoek
Auteurs Mr. C.A.M. van den Brand en Mr. dr. C.N van der Sluis
SamenvattingAuteursinformatie

    De jurisprudentie van medio mei 2009 tot medio april 2010 laat zien dat het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) als grondslag voor individuele besluitvorming is geaccepteerd. Programmatoetsing is daarmee een vierde mogelijkheid om bij besluitvorming de luchtkwaliteitseisen voldoende mee te laten wegen. De uitkomsten van de eerste monitoring van het NSL zullen bepalen of de komende tijd enkel en alleen kan worden verwezen naar het NSL. Projecttoetsing is eveneens nog aan de orde met allerlei aanscherping van eerdere lijnen uit de jurisprudentie, daarbij komen ook andere nieuwe aspecten als het toepasbaarheidsbeginsel aan bod.Bovendien is er weer meer verduidelijkt over de mogelijkheden van tegenonderzoek bij het bestrijden van een specifiek plan. Tot slot lijkt de wetgever nog altijd niet klaar met het ‘finetunen’ van de wetgeving inzake luchtkwaliteit.


Mr. C.A.M. van den Brand
Mr. C.A.M. (Kitty) van den Brand is milieuofficier van justitie bij het Functioneel Parket te Amsterdam en is tevens redactielid van TO.

Mr. dr. C.N van der Sluis
Mr. dr. C.N. (Cornelis) van der Sluis is advocaat bij Ploum Lodder Princen advocaten en notarissen te Rotterdam.
Diversen

Een impressie van de European Water Governance-conferentie

Trefwoorden water governance, interdisciplinair, internationaal, congres
Auteurs Mr. dr. A.M. Keessen
SamenvattingAuteursinformatie

    Als gevolg van de onzekerheden die de klimaatverandering oproept, volstaat het niet langer om watermanagement op zuiver technische wijze aan te pakken. Voeg een combinatie van recht, bestuurskunde, planologie en economie toe en er ontstaat discussie over nieuwe, effectieve en rechtmatige maatregelen waar ook draagvlak voor is. Het congres over Water Governance bood wetenschappers en praktijkmensen een kans om over de grenzen van land en discipline heen te kijken. In dit artikel wordt een impressie gegeven van dit congres. Uit de internationale verhalen bleek dat veel geleerd kan worden van elkaars ervaringen. Tijdens de workshops bleek dat de meerwaarde van interdisciplinariteit is dat een completer beeld tot stand kan komen en dat beter duidelijk wordt wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van bepaalde keuzes en maatregelen. Desalniettemin blijkt bijvoorbeeld bij de integratie van watermanagement en ruimtelijke ordening dat interdisciplinariteit maar moeizaam van de grond komt. Dit zou kunnen komen omdat het een nieuwe benadering is, waar mensen aan moeten wennen.


Mr. dr. A.M. Keessen
Mr. dr. A.M. (Andrea) Keessen is universitair docent bij het Instituut voor Staats- en Bestuursrecht en het Centrum voor Omgevingsrecht/NILOS van de Universiteit Utrecht.

    Deze rubriek geeft een overzicht van recente wet- en regelgeving.

    In Nieuws wordt verslag uitgebracht van actuele ontwikkelingen.