01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Patiëntgegevens veilig bij IGZ?

Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks

Prof. mr. A.C. Hendriks
Artikel

Goed bestuur in de Wet cliëntenrechten zorg

Trefwoorden bestuur, Boek 2 BW, cliëntenraad, toezichthoudend orgaan, Wet cliëntenrechten zorg
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de paragraaf ‘Goed bestuur’ (art. 39-41) uit de Wet cliëntenrechten zorg beoordeeld in het licht van Boek 2 BW. De auteur is van mening dat deze bepalingen op een aantal punten verbeterd kunnen worden. Sommige afwijkingen van Boek 2 BW zijn in haar ogen niet altijd noodzakelijk. Bovendien zouden dwingende regels hun grondslag moeten vinden in de wet en niet in de statuten. Meer inzicht in de motivering van de gemaakte keuzes is dan ook wenselijk.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Ageeth Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, sectie Handels- en ondernemingsrecht.
Artikel

Het wetsvoorstel Wet aanvulling instrumenten bekostiging WMG

Over nieuwe beheers- en verdeelmodellen en onverklaarbare inkomensverschillen

Trefwoorden budgettering, collectief, ondernemersstatus, specialisten, tarieven
Auteurs Mr. M.E. Gelpke en mr. dr. W.I. Koelewijn
SamenvattingAuteursinformatie

    In het wetsvoorstel Aanvulling instrumenten bekostiging WMG ontwikkelt de wetgever nieuw instrumentarium waarmee de Minister van VWS de kosten van medisch specialisten op landelijk niveau kan budgetteren en waarmee de NZa per ziekenhuis een honorariumbudget voor medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren kan vaststellen. Medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren kunnen hun honorarium alleen nog aan het ziekenhuis declareren tenzij zij met de raad van bestuur overeenstemming bereiken over de verdeling van het honorariumbudget. In dat geval kunnen zij hun honorarium via het ziekenhuis aan de zorgverzekeraar/patiënt blijven declareren. Dit is van belang voor de fiscale ondernemersstatus. De verdeling van het honorariumbudget binnen het ziekenhuis kan gefrustreerd of bemoeilijkt worden indien de gereguleerde honorariumtarieven onevenwichtigheden bevatten. Dit tijdelijke beheersingsmodel wordt na enkele jaren vervangen door een definitief model waarin sprake zal zijn van een geïntegreerd macrobudget en integrale zorgproducten.


Mr. M.E. Gelpke
Martin Gelpke is advocaat te Den Haag en treedt onder meer op voor medisch specialisten.

mr. dr. W.I. Koelewijn
Wouter Koelewijn is advocaat te Den Haag en treedt onder meer op voor medisch specialisten.
Column

De ondraaglijke duisternis van het blokkeringsrecht

Trefwoorden blokkeringsrecht, keuring, WGBO
Auteurs Mr. E.J.C. de Jong
SamenvattingAuteursinformatie

    Het blokkeringsrecht ingevolge artikel 7:464 lid 2 BW bestaat inmiddels zestien jaar en heeft de gemoederen in die jaren ruim beziggehouden. Dat geldt niet in het minst voor de verschillende rechterlijke colleges in Nederland, die zich soms ook in het blokkeringsrecht hebben verslikt. De wetgever heeft regelmatig aangekondigd een definitieve oplossing voor de onduidelijkheden te zullen geven, maar is daar tot nu toe allerminst in geslaagd. Het is niet helder wat hiervan de oorzaak is, omdat een oplossing niet erg moeilijk te realiseren lijkt. Die oplossing is in ieder geval niet terug te vinden in het voorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg.


Mr. E.J.C. de Jong
Ernst de Jong is advocaat bij KBS advocaten te Utrecht.
Praktijk

Kroniek rechtspraak Wet Bopz

Trefwoorden dwangbehandeling, gedwongen opneming, kroniek, rechtspraak, Wet Bopz
Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek behandelt de belangrijkste uitspraken met betrekking tot de Wet Bopz sinds februari 2010. De gebruikelijke onderwerpen worden besproken: criteria voor gedwongen opneming, procedurele vereisten bij opneming, bijzondere machtigingen, dwangbehandeling en overige vrijheidsbeperkingen en het klachtrecht. Bijzondere aandacht is er voor onrechtmatige vrijheidsbeneming en de samenloop met het strafrecht. Zo zijn er drie interessante uitspraken gewezen over de verantwoordelijkheidsverdeling rondom gedwongen opneming bij expiratie van een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling. Opvallend is verder de ontwikkeling dat rechters steeds meer verwijzen naar de beginselen van subsidiariteit, proportionaliteit en doelmatigheid.


Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is docent gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verbonden aan het EMGO-instituut.
Jurisprudentie

2011/23 Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State 27 april 2011

Trefwoorden Wob-verzoek, suïcideverslag, controle en toezicht, levenssfeer
Samenvatting

    Wob-verzoek; suïcideverslag; belang IGZ; controle en toezicht; bescherming persoonlijke levenssfeer na overlijden.

Jurisprudentie

2011/24 Rechtbank Rotterdam 29 september 2010

Trefwoorden NAW-gegevens, ongevalslachtoffers, geheimhoudingsplicht, art. 7:457 BW
Samenvatting

    Vordering op ziekenhuis tot verstrekking van NAW-gegevens van ongevalslachtoffers; strijd met geheimhoudingsplicht ex art. 7:457 BW; strijd met Wbp.

Jurisprudentie

2011/25 Rechtbank Assen 23 februari 2011

Trefwoorden aansprakelijkheid, doorbetaling loon, arbeidsongeschikte werkneemster, stelplicht
Samenvatting

    Aansprakelijkheid ziekenhuis; behandelfout; doorbetaling loon arbeidsongeschikte werkneemster: stelplicht, geen omkering bewijslast.

Jurisprudentie

2011/26 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 19 april 2011

Trefwoorden ontvankelijkheid, patiëntenzorg, KNO-arts, aansprakelijkheid
Samenvatting

    Ontvankelijkheid; directeur patiëntenzorg; KNO-arts; aansprakelijkheid arts in een bestuurlijke functie; verantwoordelijkheid zoekraken dossier.

Jurisprudentie

2011/27 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 26 april 2011

Trefwoorden beëindiging behandelingsovereenkomst, aantekening dossier, wederhoor
Samenvatting

    Beëindigen behandelingsovereenkomst naar aanleiding van incident; geen overleg huisarts met patiënt; aantekening reden beëindiging in medisch dossier; incident onvoldoende om gewichtige redenen voor beëindiging behandelingsovereenkomst aan te nemen; aanleiding om gesprek met patiënt aan te gaan; toepassen wederhoor voorafgaand aan aantekening: klacht deels gegrond.