01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 8, 2015 Alle samenvattingen uitklappen

Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is wetenschappelijk docent gezondheidsrecht bij het VU medisch centrum Amsterdam en als onderzoeker verbonden aan het EMGO instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg. Zij is redacteur van dit tijdschrift.

Prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is hoogleraar Gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit, lid-jurist van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle en redacteur van dit tijdschrift. Hij schrijft op persoonlijke titel.
Artikel

Privacyperikelen rond de Jeugdwet

Trefwoorden Jeugdwet, gegevensuitwisseling, privacy, medisch beroepsgeheim
Auteurs mr. dr. V.E.T. Dörenberg en prof. mr. drs. M.R. Bruning
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Al voor de inwerkingtreding van deze wet was er discussie over de gegevensverwerkingen die met de wet gepaard gingen en de gevolgen daarvan voor de privacy van jeugdigen en ouders. In deze bijdrage worden deze eerste signalen van privacyknelpunten kort besproken en wordt een nadere typering gegeven van de naar onze mening grootste knelpunten op dit moment, die enerzijds samenhangen met de inhoud van de Jeugdwet en anderzijds te maken hebben met de uitvoering. De verschillende visies over hoe met deze knelpunten om te gaan, worden behandeld evenals een mogelijke oplossing om uit de bestaande impasse te komen.


mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is wetenschappelijk docent gezondheidsrecht bij het VU medisch centrum Amsterdam en als onderzoeker verbonden aan het EMGO instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg. Zij is redacteur van dit tijdschrift.

prof. mr. drs. M.R. Bruning
Mariëlle Bruning is hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

De casus Tuitjenhoorn

Conclusies, adviezen en oordeel achteraf

Trefwoorden Tuitjenhoorn, IGZ, bevel, Samenwerkingsprotocol IGZ-OM
Auteurs Mr. A.C de Die
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van de casus Tuitjenhorn, waarbij een huisarts een terminaal zieke patiënt twee injecties toedient, waarna de patiënt overlijdt. Nadat de coassistent de casus bespreekt met haar begeleider bij het AMC, dit tot een melding aan de IGZ leidt en aan de huisarts een tijdelijk verbod tot beroepsuitoefening wordt opgelegd, pleegt de huisarts suïcide. Aandacht wordt besteed aan het Rapport van de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn, naar aanleiding van de uitspraak over het opgelegde bevel, aan het handelen van de IGZ en de communicatie van overheidswege.


Mr. A.C de Die
Mieke de Die is advocaat/partner bij Velink & De Die advocaten.
Praktijk

Kroniek rechtspraak tuchtrecht

Trefwoorden tuchtrecht, ontvankelijkheid, ouderlijk gezag, voorbehouden handelingen, tuchtmaatregel
Auteurs mr. E.J.C. de Jong en mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze zevende kroniek rechtspraak tuchtrecht die in TvGR wordt gepubliceerd, worden in grote lijnen dezelfde onderwerpen als in de vorige kroniek behandeld, namelijk opvallende uitspraken over ontvankelijkheid en aanverwante procesrechtelijke onderwerpen, vraagstukken rond ouderlijk gezag, voorbehouden handelingen, verantwoordelijkheidsverdeling, (de zwaarte van) de door de tuchtcolleges opgelegde tuchtmaatregelen, verwisselingen, rapporten en verklaringen, alsmede dossiervoering.


mr. E.J.C. de Jong
Ernst de Jong is advocaat bij KBS Advocaten N.V. te Utrecht.

mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Zwolle en hoofdredacteur van dit tijdschrift.

    Niet-gecontracteerde zorgaanbieders, cessieverbod