To_1568-5012_2024_024_002_cover
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2024 Alle samenvattingen uitklappen

Henk Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Redactioneel

De nimbybelanghebbende en de oprechtheidstoets

Trefwoorden belanghebbende, feitelijke werkzaamheden, nimby, vereniging, stichting
Auteurs Gerrit van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit redactioneel wordt ingegaan op een aantal recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State omtrent de belanghebbendheid van stichtingen en verenigingen. De auteur pleit daarbij voor de invoering van een oprechtheidstoets.


Gerrit van der Veen
Prof. mr. dr. G.A. van der Veen is partner en advocaat bij AKD, hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, arbiter bij het Nederlands Arbitrage Instituut en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Access_open Klimaatverandering: na ons de zondvloed, of toch beter het voorkomen ervan?

Verslag bijeenkomst VASR op 24 april 2024

Trefwoorden klimaatadaptatie, schadevergoeding, klimaatprocedures, zorgplichten
Auteurs Ina Middelkamp en Jonah van der Werf
SamenvattingAuteursinformatie

    De Vereniging voor Aansprakelijkheids- en Schadevergoedingsrecht (VASR) organiseerde op 24 april 2024 haar voorjaarsbijeenkomst over het thema ‘Klimaatverandering’. Aandacht is noodzakelijk omdat de negatieve gevolgen voor ‘people and planet’ steeds groter worden.


Ina Middelkamp
Mr. A. Middelkamp is als docent/promovenda bestuurskunde verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jonah van der Werf
Mr. J.L. van der Werf is als docent staats- en bestuursrecht verbonden aan de Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

De toepassing van het overgangsrecht van de Omgevingswet in de rechtspraak

Trefwoorden omgevingsrecht, eerbiedigende werking, overzichtsuitspraak, bestuursprocesrecht
Auteurs Yuval Schönfeld
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaat de auteur in op de sinds de invoering van de Omgevingswet gedane uitspraken omtrent het overgangsrecht en blikt hij (kort) vooruit op dat wat nog zal volgen.


Yuval Schönfeld
Mr. Y. Schönfeld is senior adviseur omgevingsrecht bij adviesbureau Pouderoyen Tonnaer.
Artikel

Dweilen met de kraan open

De inzet van de specifieke zorgplicht uit art. 2.11 Bal als juridisch instrument voor het bereiken van de waterkwaliteitsdoelstellingen uit de KRW

Trefwoorden Omgevingswet, Raad voor de leefomgeving, grondwater, oppervlaktewater, drinkwater
Auteurs Anne van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In haar bijdrage gaat de auteur in op de juridische gevolgen van het mogelijk niet tijdig behalen van de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water en de noodzaak alles op alles te zetten om die doelstellingen wel te behalen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de juridische instrumenten uit de Omgevingswet, waaronder de specifieke zorgplicht van art. 2.11 van het Besluit activiteiten leefomgeving.


Anne van der Veen
Mr. A.W. van der Veen is werkzaam als juridisch medewerker bestuurs- en omgevingsrecht bij Wijn & Stael Advocaten te Utrecht en als jurist voor Mobilisation for the Environment.
Artikel

De herziene Richtlijn Luchtkwaliteit en de Omgevingswet: geen vuiltje aan de lucht?

Trefwoorden omgevingsrecht, implementatie, Besluit kwaliteit leefomgeving, milieubelastende activiteit
Auteurs Mr. dr. Rogier Kegge
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur gaat in zijn artikel in op zijn verwachting dat na twintig jaar luchtkwaliteit waarschijnlijk opnieuw hoog op de agenda zal prijken. Daarbij komt de vraag aan de orde of en in hoeverre de vereenvoudigde regeling voor luchtkwaliteit in de Omgevingswet en het Besluit kwaliteit leefomgeving verenigbaar zijn met de voorgestelde herziene Richtlijn Luchtkwaliteit.


Mr. dr. Rogier Kegge
Mr. dr. R. Kegge is universitair docent bij de afdeling staats- en bestuursrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in het omgevingsrecht.