To_1568-5012_2024_024_002_cover
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2024 Alle samenvattingen uitklappen

Henk Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Redactioneel

Een procedeerverbod tegen bestuursrechtelijk procederen is nog niet zo makkelijk

Trefwoorden misbruik van recht, beroepsgronden, onmiskenbaar, zwaarwichtige gronden
Auteurs Gerrit van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit redactioneel wordt ingegaan op de recente, civielrechtelijke rechtspraak omtrent misbruik van recht en het moeten staken van bestuursrechtelijke procedures. De norm die daarbij aangelegd dient te worden is dat onmiskenbaar sprake is van misbruik van recht.


Gerrit van der Veen
Prof. mr. dr. G.A. van der Veen is partner en advocaat bij AKD, hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, arbiter bij het Nederlands Arbitrage Instituut en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Access_open Heroverweging van het evidentiecriterium

Het plaatje compleet

Trefwoorden conclusie advocaat-generaal, exceptieve toetsing, doeltreffendheidsbeginsel, beginsel van rechtsbescherming, herzieningsverzoek omgevingsplan
Auteurs Jan van den Oord
SamenvattingAuteursinformatie

    Het evidentiecriterium is ontstaan uit een afweging tussen rechtsbescherming en rechtszekerheid bij het exceptief toetsen van bestemmingsplannen. In de conclusie van AG Nijmeijer en de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het evidentiecriterium zijn enkele perspectieven niet aan bod gekomen, terwijl de behandeling daarvan naar mijn mening wel relevant is voor het complete plaatje. Ten eerste lijkt het CBb een andere jurisprudentielijn te volgen ten aanzien van ‘toekomstige’ belanghebbenden dan de Afdeling. Ten tweede is er discussie mogelijk over de vraag of het toepassen van het evidentiecriterium wel voldoet aan het beginsel van effectieve rechtsbescherming uit art. 47 Handvest en of de uitvoeringspraktijk voldoet aan het doeltreffendheidsbeginsel. Ten slotte dient de mogelijkheid tot herziening kritisch te worden bekeken. Uiteindelijk is het evidentiecriterium een noodzakelijke schakel om de formele rechtskracht van bestemmingsplanregels te waarborgen, maar is het beantwoorden van deze vragen noodzakelijk om een compleet beeld van het evidentiecriterium te krijgen en daarmee een afgewogen keuze te kunnen maken over het voortgezette gebruik bij omgevingsplannen onder de Omgevingswet.


Jan van den Oord
Mr. J. van den Oord is advocaat bij Pels Rijcken. Het artikel is een bewerking van zijn afstudeerscriptie.
Artikel

Juridische uitdagingen in het omgevingsrecht

Een overzicht naar aanleiding van vier oraties

Trefwoorden Omgevingswet, duurzaamheidstransitie, gebiedsontwikkeling, milieugebruiksruimte, bestuursprocesrecht
Auteurs Marlon Boeve, Kars de Graaf, Frank Groothuijse e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    In een vierluik zijn door een viertal hoogleraren de hoofdlijnen van hun uitgesproken oraties samengebracht. Het gaat om de oraties van:

    • Frank Groothuijse, Grenzen aan de polder – juridische uitdagingen voor gebiedsgerichte duurzaamheidstransities (Utrecht, 1 december 2023);

    • Marlon Boeve, De Omgevingswet en duurzame stedelijke gebiedsontwikkeling. The proof of the pudding (Delft, 10 november 2023);

    • Kars de Graaf, Bestuursrechtelijke beperking van milieugebruiksruimte (Groningen, 2 december 2022); en

    • Hanna Tolsma, Toegankelijke en snelle procedures. Kan de Omgevingswet beter? (Groningen, 23 juni 2023).


Marlon Boeve
Prof. mr. dr. M.N. Boeve is als hoogleraar Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling verbonden aan de Technische Universiteit Delft en is tevens werkzaam aan de Universiteit Utrecht.

Kars de Graaf
Prof. mr. dr. K.J. de Graaf is als hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daarnaast regeringscommissaris Omgevingswet.

Frank Groothuijse
Prof. mr. dr. F.A.G. Groothuijse is hoogleraar Europees en nationaal omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht en lid van de evaluatiecommissie Omgevingswet.

Hanna Tolsma
Prof. mr. dr. H.D. Tolsma is als hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en is lid van de Evaluatiecommissie Omgevingswet.
Artikel

Terugblik: discussie over de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet

Trefwoorden koninklijk besluit, inwerkingtreding, Eerste Kamer
Auteurs Henk Gierveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In zijn bijdrage gaat de auteur nog eenmaal in op de totstandkoming van de Omgevingswet, waarbij de focus gelegd wordt op de debatten over de datum van inwerkingtreding. Ook gaat hij in op de vraag of de invoering wel een verantwoorde beslissing is geweest, een vraag van tijd tot tijd zal terugkeren.


Henk Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is als geassocieerd medewerker verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law van de Universiteit Utrecht en is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.