Nter_1382-4120_2023_029_003_covr
Rss

Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

‘Lookin’ for a little green bag…’ en de werkingssfeer van het Unierecht

Trefwoorden werkingssfeer Unierecht, Josemans, softdrugsbeleid, beginsel van non-discriminatie
Auteurs Mr. H. van Eijken en Mr. H. J. van Harten
SamenvattingAuteursinformatie

    In de zaak Josemans staat in de kern de beperking van de toegang tot Maastrichtse coffeeshops voor bezoekers die woonachtig zijn in andere EU-lidstaten ter discussie. Mogen met een beroep op een publiek belang Unieburgers uit andere lidstaten geweigerd worden in coffeeshops? Of forceert het vrijegoederenverkeer dan wel het vrijedienstenverkeer een recht op toegang tot coffeeshops? En is het bijzondere karakter van de verkoop van softdrugs van belang voor de toepasselijkheid van het Unierecht?


Mr. H. van Eijken
Mr. H. van Eijken is promovenda bij het Europa Instituut, Universiteit Utrecht.

Mr. H. J. van Harten
Mr. H. van Harten is werkzaam als universitair docent bij het Europa Instituut, Universiteit Utrecht.
Jurisprudentie

De toepassing van het interstatelijk vertrouwensbeginsel na M.S.S./België en Griekenland

Trefwoorden asiel, fundamentele rechten, Dublinverordening, interstatelijk vertrouwensbeginsel, Europees Aanhoudingsbevel
Auteurs M.A.K. Klaassen MA LL.M
SamenvattingAuteursinformatie

    Het recente arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak M.S.S./België en Griekenland heeft gevolgen voor de toepassing van het interstatelijk vertrouwensbeginsel. Lidstaten kunnen niet langer automatisch aannemen dat een andere lidstaat de verdragsverplichtingen in het kader van de Dublinverordening nakomt bij het overdragen van een asielzoeker aan een andere lidstaat. In dit artikel wordt ingegaan op de gevolgen van dit arrest voor de toepassing van het interstatelijk vertrouwensbeginsel. Hierbij wordt ook ingegaan op de implicaties van dit arrest voor het Europees Aanhoudingsbevel, waarin het interstatelijk vertrouwensbeginsel ook een prominente rol speelt.EHRM 21 januari 2011, nr. 30696/09 (M.S.S./België en Griekenland)


M.A.K. Klaassen MA LL.M
M.A.K. Klaassen MA LL.M. is promovendus aan het Instituut voor Immigratierecht, Universiteit Leiden.
Artikel

Rome III: geen geünificeerd Europees conflictenrecht op het terrein van de echtscheiding voor Nederland

Trefwoorden echtscheiding, conflictenrecht, verordening Rome III, unificatie, ‘nauwere samenwerking’
Auteurs Dr. A.E. Oderkerk
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 20 december 2010 is Verordening Rome III vastgesteld. In deze verordening is het toepasselijk recht op de echtscheiding geregeld. De verordening is tot stand gekomen via de procedure tot nauwere samenwerking en zal voor veertien EU-landen in werking treden op 21 juni 2012. Nederland behoort niet tot de deelnemende landen en zal waarschijnlijk niet van de mogelijkheid gebruik maken zich aan te sluiten. Voor de Nederlandse rechter zal de verordening slechts in een zeer beperkt aantal gevallen relevant zijn. Dit ligt anders voor de Nederlandse advocaat met een internationale familierechtpraktijk.Verordening (EU) nr. 1259/2010 van de Raad van 20 december 2010 tot nauwere samenwerking op het gebied van het toepasselijke recht inzake echtscheiding en scheiding van tafel en bed, Pb. EU 2010, L 343/10.


Dr. A.E. Oderkerk
Dr. A.E. Oderkerk is Universitair hoofddocent internationaal privaatrecht en rechtsvergelijking, Afdeling Privaatrecht, Universiteit van Amsterdam.
Artikel

De nieuwe regels voor ‘comitologie’ na het Verdrag van Lissabon

Trefwoorden comitologie, comitologieverordening, gedelegeerde handelingen, uitvoeringshandelingen
Auteurs Drs. M. Chamon
SamenvattingAuteursinformatie

    Met de comitologieverordening wordt uitvoering gegeven aan artikel 291 VWEU. Het Verdrag van Lissabon herschikte de wijze waarop EU-wetgeving geïmplementeerd wordt. In deze bijdrage worden de relevante bepalingen in het primair recht beschouwd en wordt de comitologieverordening onder de loep genomen. Hoewel de verordening een wezenlijke hervorming doorvoert, is deze niet zo drastisch als mogelijk is onder de nieuwe bepalingen van het Verdrag. Voor een definitieve evaluatie is het wachten op de praktijk na de inwerkingtreding van de verordening. Duidelijk is alvast dat ook het Hof van Justitie zich over een aantal onduidelijkheden in de verordening en het Verdrag zal moeten uitspreken.


Drs. M. Chamon
Drs. M. Chamon is assistent aan de vakgroep Europees recht, Universiteit Gent.
Artikel

Kroniek gelijke behandeling in het Unierecht

Trefwoorden kroniek, gelijke behandeling, unierecht
Auteurs Dr. S.D. Burri
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek wordt vooral aandacht besteed aan de arresten van het Hof van Justitie over gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de arbeid en het aanbod van goederen en diensten, zwangerschap en beloning en bescherming tegen ontslag, ouderschapsverlof en leeftijdsdiscriminatie. Het Hof van Justitie heeft nationale bepalingen soms rechtstreeks getoetst aan het Handvest van de Grondrechten. Een bepaling van Richtlijn 2004/113/EG is ongeldig verklaard. De positie van zelfstandigen is enigszins versterkt met de inwerkingtreding van Richtlijn 2010/41/EU, hetzelfde geldt voor degenen die ouderschapsverlof willen opnemen (Richtlijn 2010/18/EU). Twee dossiers – wijzigingsvoorstellen voor de Kaderrichtlijn 2000/78/EG en de Zwangerschapsrichtlijn 92/85/EG zijn nog steeds aanhangig.


Dr. S.D. Burri
Dr. S.D. Burri (Susanne) is als universitair hoofddocent verbonden aan het Departement Rechtsgeleerdheid (Gender en recht en Europa Instituut) van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht en is coördinator van het Europees Netwerk op het terrein van Gendergelijkheid van de Europese Commissie.

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.