01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Positie van donorkind nog steeds kwetsbaar

Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem
Auteursinformatie

Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is UD gezondheidsrecht bij het AMC/Universiteit van Amsterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Actieve openbaarmaking van toezichtsinformatie

Heiligt het doel de middelen?

Trefwoorden Gezondheidswet, Actieve openbaarmaking, Toezicht
Auteurs Mr. A.C. de Die
SamenvattingAuteursinformatie

    Op grond van de gewijzigde Gezondheidswet jo. Besluit openbaarmaking toezichts- en uitvoeringsgegevens zal aangewezen informatie actief openbaar worden gemaakt. Er vindt geen belangenafweging plaats. Belanghebbenden kunnen in bezwaar en beroep. De Wob behoudt aanvullende werking. Of deze vorm van transparantie zijn doel bereikt zal bezien moeten worden.


Mr. A.C. de Die
Mieke de Die is advocaat/partner bij Velink & De Die advocaten te Amsterdam.
Column

Discussie: euthanasie onder de WGBO

I De euthanasieovereenkomst: non-existent of een juridische werkelijkheid?

Trefwoorden euthanasieovereenkomst, WGBO, geneeskundige behandelingsovereenkomst
Auteurs Mr. dr. L.A.P. Arends
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van de vraag op of een geneeskundige behandelingsovereenkomst voor euthanasie mogelijk is. Auteur stelt dat de bijzondere regels uit de overeenkomst van opdracht en de geneeskundige behandelingsovereenkomst nadere voorwaarden stellen aan de euthanasieovereenkomst, die ervoor zorgen ervoor zowel aan patiënt als arts voldoende waarborgen geboden worden.


Mr. dr. L.A.P. Arends
Luuk Arends is advocaat bij Dirkzwager advocaten & notarissen. Met dank aan Tom van Malssen voor het meedenken bij de totstandkoming van dit artikel.
Column

Discussie: euthanasie onder de WGBO

II De onmogelijke euthanasieovereenkomst: geen geneeskundige behandelingsovereenkomst

Trefwoorden euthanasieovereenkomst, WGBO, geneeskundige behandelingsovereenkomst
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    Reactie op het Forum van Mr. dr. L.A.P. Arends waarin auteur ingaat op het betoog van Arends en zijn eigen mening over dit ontwerp geeft. Besproken wordt of artsen verplicht kunnen worden een verzoek tot euthanasie in te willigen, en of euthanasie als een handeling in het kader van de geneeskundige behandelingsovereenkomst beschouwd kan worden.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht en advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV te Zwolle. Hij is lid van de redactie van dit tijdschrift.
Praktijk

Kroniek rechtspraak civiel recht

Trefwoorden Jurisprudentie, Civiel recht, Causaal verband, kansschade, aansprakelijkheid
Auteurs Mr. drs. M.J.J. de Ridder
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek worden in het kort de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie besproken in de periode van 1 juni 2015 tot en met 15 juni 2017. Daarbij wordt eerst ingegaan op de diverse gronden waarop de aansprakelijkheid kan worden gebaseerd. Voorts wordt ingegaan op het causaal verband en komen de ontwikkelingen op het gebied van de kansschade en proportionele aansprakelijkheid aan bod. Andere uitspraken die in de kroniek worden besproken hebben betrekking op: verjaring, bewijslastverdeling, (voorlopige) deskundigenberichten, inzage in stukken en afgifte van materialen en schadevergoeding.


Mr. drs. M.J.J. de Ridder
Michel de Ridder is werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten te Utrecht.

Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is hoogleraar Gezondheidsrecht Universiteit Utrecht, advocaat/partner bij Nysingh advocaten-notarissen N.V., en lid van de redactie van dit tijdschrift.

Mr. dr. J.H.H.M. Dorscheidt
Jo Dorscheidt is als universitair docent gezondheidsrecht verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij voorzitter van het Landelijk Overleg Gezondheidsrechtelijk Onderwijs (LOGO).