01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4-5, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Terug naar een recht op jeugdhulp

Auteurs Mr. drs. J.J. Rijken
Auteursinformatie

Mr. drs. J.J. Rijken
Joris Rijken is advocaat bij AKD advocaten & notarissen, en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Conceptwetsvoorstel ‘zeggenschap lichaamsmateriaal’: nog niet goed doordacht

Trefwoorden Wet zeggenschap lichaamsmateriaal, wetenschappelijk onderzoek, toetsing
Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de inhoud van het – via een internetconsultatie uitgezette – conceptwetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal besproken en van commentaar voorzien. Geconcludeerd wordt dat de regering verschillende onderdelen van het wetsvoorstel, waaronder in het bijzonder de ruime werkingssfeer, nog eens goed tegen het licht zou moeten houden.


Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is UD gezondheidsrecht bij het AMC/Universiteit van Amsterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Strafvorderlijke bepalingen Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal

Trefwoorden Wet zeggenschap lichaamsmateriaal, Verschoningsrecht bij opsporing, DNA, Strafvordering
Auteurs Mr. D.J.P. van Barneveld en mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt het voorstel van de minister van VWS besproken om in het kader van de opsporing van ernstige strafbare feiten zonder toestemming lichaamsmateriaal te gebruiken dat bij een geneeskundige behandeling is verkregen. Hiermede wordt het verschoningsrecht buiten toepassing verklaard. Daartegen bestaan ernstige bezwaren, onder andere omdat de vrije toegang tot de zorg daarmede in het geding komt.


Mr. D.J.P. van Barneveld
Jan-Paul van Barneveld is strafrechtadvocaat bij Van Barneveld advocaten te Oosterbeek.

mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle/Utrecht, en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Artikel

De beoordeling van geneesmiddelenonderzoek onder de nieuwe Europese verordening – niet leuker, niet makkelijker

Trefwoorden Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, WMO, METC, geneesmiddelenonderzoek
Auteurs Mr. drs. Th. van der Windt
SamenvattingAuteursinformatie

    Op dit moment staan we aan de vooravond van ingrijpende wijzigingen op het gebied van de toetsing van geneesmiddelenonderzoek. Deze wijzigingen zullen grote gevolgen hebben voor de werkwijze van METC’s en CCMO. In dit artikel wordt ingegaan op deze wijzigingen


Mr. drs. Th. van der Windt
Thessa van der Windt is advocaat gezondheidsrecht bij O2 Legal, toezichthouder in de zorg en plaatsvervangend lid-jurist bij de METC van het NKI-AvL. Zij schrijft dit artikel op persoonlijke titel.
Artikel

Het functioneren van de toetsingscommissies euthanasie

Trefwoorden de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek, toetsingscommissies euthanasie, RTE
Auteurs Prof. mr. J. Legemaate, mr. dr. M.C. Ploem, R. Pronk M.A. e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel doet verslag van de voornaamste bevindingen van de derde evaluatie van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek, met betrekking tot het functioneren van de RTE’s. We schetsen kort de hoofdlijnen van de huidige wettelijke regeling en geven een overzicht van de opvattingen in de literatuur uit de genoemde periode. Daarna volgt een samenvatting van het empirische onderzoek naar de RTE’s, waarna een beschouwing volgt over de voornaamste discussiepunten rond het functioneren van de RTE’s.


Prof. mr. J. Legemaate

mr. dr. M.C. Ploem

R. Pronk M.A.

prof. dr. S. van de Vathorst
Johan Legemaate en Corrette Ploem werken bij het AMC, afdeling sociale geneeskunde en zijn lid van de redactie van dit tijdschrift. Rosalie Pronk en Suzanne van de Vathorst werken bij het AMC, afdeling huisartsgeneeskunde.
Column

De professionele standaard: wat is een open en eerlijke reactie na een medisch incident?

Trefwoorden Medische incidenten, Professionele standaard, Wkkgz
Auteurs Mr. B.S. Laarman
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt uiteengezet wat ‘openheid van zaken geven’ concreet inhoudt. Na een begrippenkader worden het doel en de achtergrond gegeven van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) als juridisch kader. Uit actuele inzichten uit wetenschap en (tucht)rechtspraak zijn vijf elementen van openheid af te leiden waaraan een open en eerlijke reactie moet voldoen, deze worden toegelicht.


Mr. B.S. Laarman
Berber Laarman is docent-onderzoeker aan het Amsterdam Centre for Comprehensive Law (ACCL), verbonden aan de afdeling privaatrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Praktijk

Kroniek rechtspraak HvJ EU

Trefwoorden Jurisprudentie, gezondheidsrecht, HvJ EU, beroepen, aanbesteding
Auteurs Mr. M.T. de Gans en mr. H.M. Stergiou
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek wordt een overzicht gegeven van de jurisprudentie van het HvJ EU op het terrein van het gezondheidsrecht in de periode van 1 januari 2015 tot 1 februari 2017. De behandelde arresten hebben betrekking op de aanbesteding, bloedproducten, genees- en hulpmiddelen, discriminatie op grond van handicap en beroepen.


Mr. M.T. de Gans

mr. H.M. Stergiou
Tom de Gans en Hélène Stergiou zijn werkzaam bij de afdeling Europees recht van de directie Juridische Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met dank aan Veysel Yigit voor zijn ondersteuning.
Boekbespreking

Marie Elske Gispen, Human Rights and Drug Control

Auteurs Prof. mr. J.C.J. Dute
Auteursinformatie

Prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is lid van het College voor de Rechten van de Mens, hoogleraar gezondheidsrecht te Nijmegen en redacteur van dit tijdschrift.