Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Diversen

Towards Governance-Based Regulation?

The WRR Report on Toezien op publieke belangen in European and International Perspective

Trefwoorden WRR-rapport, governance-based regulation, international perspective
Auteurs Jonathan Zeitlin
SamenvattingAuteursinformatie

    Until quite recently, the Netherlands had an outstanding reputation at home and abroad for administrative regulation and supervision (‘toezicht’) of markets and public services. Over the past decade, however, that reputation has been tarnished, both internally and externally, by a series of regulatory failures and scandals across a wide range of policy domains. In this article the author gives us the international perspective.


Jonathan Zeitlin
Jonathan Zeitlin is Professor of Public Policy and Governance, Distinguished Faculty Professor, and Jean Monnet Chair in European and Transnational Governance in the Department of Political Science, Faculty of Social and Behavioural Sciences, University of Amsterdam.
Diversen

Access_open Het lastige gesprek

Een reactie op ‘Toezien op publieke belangen’ vanuit het perspectief van de burger

Trefwoorden WRR-rapport, Nationale ombudsman, burger
Auteurs Dr. Alex Brenninkmeijer
SamenvattingAuteursinformatie

    De redactie van Tijdschrift voor Toezicht sprak met de Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman over zijn visie op het WRR-rapport


Dr. Alex Brenninkmeijer
Dr. A.F.M. Brenninkmeijer is de Nationale ombudsman.
Diversen

Rugwind van de WRR, tegenwind verzekerd

Trefwoorden WRR-rapport, toezichthouder, ACM
Auteurs Chris Fonteijn
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur is verheugd te zien dat er veel parallellen zijn tussen de aanbevelingen van de WRR en de strategie en werkwijze van ACM. ACM voelt zich daardoor gesteund, want hun opvattingen en de daarop gebaseerde toezichtstijl zijn niet zonder controverse. Veranderingen gaan nu eenmaal nooit zonder slag of stoot. De auteur gaat op enkele van de aanbevelingen in het bijzonder in.


Chris Fonteijn
Mr. C.A. Fonteijn is bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt. Hiervoor is hij voorzitter geweest van zowel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) als de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).
Diversen

De responsieve toezichthouder

Trefwoorden WRR-rapport, responsive regulation, tripartite handhaving
Auteurs Judith van Erp en Karin van Wingerde
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage vragen de auteurs aandacht voor een aspect van responsive regulation dat beter aansluit bij de handhavingspraktijk; namelijk dat het de vraag adresseert hoe toezichthouders gebruik kunnen maken van het maatschappelijke krachtenveld dat bestaat uit verschillende publieke en private partijen. Deze zogenoemde tripartite handhaving is ten onrechte onderbelicht gebleven en biedt aanknopingspunten om aan de maatschappelijke functie van toezicht die de WRR bepleit, verder invulling te geven.


Judith van Erp
Dr. J.G. van Erp is universitair hoofddocent criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Karin van Wingerde
Dr. C.G. van Wingerde is universitair docent criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Diversen

Juridische ruggengraat toezicht mag niet ontbreken

Trefwoorden WRR-rapport, legaliteitsbeginsel, bestuursrecht, bestuursprocesrecht
Auteurs Annetje Ottow en Madeleine de Cock Buning
SamenvattingAuteursinformatie

    Juridische aspecten van het toezicht komen in het WRR-rapport slechts incidenteel aan de orde. In deze bijdrage gaan de auteurs door waar de WRR op dit punt ophield door nadere kleuring te geven aan de voor toezicht zo bepalende juridische context.


Annetje Ottow
Prof. mr. A.T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht, Universiteit Utrecht en non- executive director Competition Markets Authority United Kingdom.

Madeleine de Cock Buning
Prof. mr. dr. M. de Cock Buning is voorzitter van het Commissariaat voor de Media en hoogleraar Media-Communicatie en Auteursrecht aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.
Diversen

Het politieke perspectief

De kritiek van de WRR op politici en bestuurders

Trefwoorden WRR-rapport, politiek, onafhankelijkheid, kosten
Auteurs Hans de Bruijn
SamenvattingAuteursinformatie

    In het rapport deelt de WRR op z’n minst twee tikken uit aan de politiek: politici respecteren onvoldoende de onafhankelijkheid van de toezichthouder en zijn te vaak gefixeerd op de kosten en lasten van toezicht. De auteur vertaalt de twee tikken in drie kanttekeningen bij het rapport.


Hans de Bruijn
Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft, Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hij is tevens lid van de redactie van TvT.
Diversen

Toezicht: politiek opportunisme versus het veiligstellen van publieke belangen

Trefwoorden mededingingstoezicht, publieke belangen, niet-contracteerbare kwaliteit, politieke economie
Auteurs Paul de Bijl
SamenvattingAuteursinformatie

    De WRR neemt een toezichtparadox waar. Er is een roep om meer toezicht, want er gaat van alles mis, en tegelijkertijd een roep om minder toezicht, want er zijn te veel regeltjes. Toezicht staat daarmee in de schijnwerpers. Het speelt niet direct een glansrol in deze voorstelling. De avond zou kunnen eindigen met applaus van het publiek – maar als er tussentijds gejoel uitbreekt, is het nog maar de vraag hoe de voorstelling zal aflopen.


Paul de Bijl
Dr. P.W.J. de Bijl is gasthoogleraar op de leerstoel Regulatory Economics aan de WHU Otto Beisheim School of Management (Düsseldorf en Vallendar, Duitsland) ; en daarnaast adviseur marktordening, mededinging en regulering bij Radicand Economics en bij Lexonomics. Extramural fellow van TILEC, Tilburg University. E-mail: paul.debijl@whu.edu.
Diversen

Onrustige onafhankelijkheid

Trefwoorden WRR-rapport, onafhankelijkheid, kernwaarde
Auteurs Margot Aelen en Gustaaf Biezeveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt voortgebouwd op het idee dat onafhankelijkheid een kernwaarde is van toezicht. De auteurs gaan in op de voornaamste redenen voor onafhankelijkheid en de oorzaken van de ‘onrust’. Tot slot schetsen zij de contouren van een structurele oplossing voor de spanning tussen de politiek en toezichthouders.


Margot Aelen
M. Aelen LL.M is promovenda aan de Universiteit Utrecht en tevens lid van de redactie van dit tijdschrift.

Gustaaf Biezeveld
Mr. G.A. Biezeveld is lid van de redactie van dit tijdschrift.
Diversen

Het publieke belang van professionele toezichthouders

Trefwoorden WRR-rapport, toezichthouder, inspecteur, personeel, opleiding
Auteurs Ko de Ridder
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel bespreekt de auteur het WRR-rapport vanuit het perspectief van de toezichthouder. Hiermee doelt hij op de ‘toezichthoudende instantie’ maar meer nog op de ‘persoon van de inspecteur’


Ko de Ridder
Dr. J. de Ridder is hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Diversen

Toezicht op publieke belangen, een reactie

Trefwoorden WRR-rapport, toezichthouder, Inspectie voor het Onderwijs
Auteurs Annette Roeters en Jos Verkroost
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteurs bekijken het rapport vanuit het perspectief van de toezichthouder. Zij geven aan dat het rapport nog aanvulling verdient in het leggen van een verbinding met de medewerkers van de inspecties die het werk op straat, in de bedrijven en in de instellingen uitvoeren en die aan de reflecties gestalte moeten geven.


Annette Roeters
Drs. A.S. Roeters is inspecteur-generaal van het Onderwijs.

Jos Verkroost
Drs. J. Verkroost is coördinerend inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs.
Diversen

Naar een verruimd perspectief op rijkstoezicht

De WRR is nog niet klaar

Trefwoorden WRR-rapport, inspecteur-generaal, inspectie
Auteurs Ferdinand Mertens
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage geeft de auteur een antwoord op de vraag of hij zich als inspecteur-generaal door dit rapport geholpen zou voelen. Naar zijn oordeel is de WRR nog niet klaar met zijn taak.


Ferdinand Mertens
Prof. dr. ing. F.J.H. Mertens (1946) is werkzaam als codecaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) voor toezichtopleidingen.
Diversen

Repliek vanuit de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Trefwoorden WRR-rapport, WRR, repliek, reactie
Auteurs André Knottnerus, Meike Bokhorst, Peter de Goede e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Het feit dat een groot aantal experts de tijd en moeite heeft genomen om te reflecteren op het advies past goed bij wat de WRR beoogt: het entameren van een brede discussie over de toekomst van het overheidstoezicht. In hun reactie op de bijdragen in dit nummer gaan de medewerkers van de WRR kort in op de relevante observaties, opmerkingen en ideeën die naar voren zijn gebracht.


André Knottnerus
Prof. dr. J.A. Knottnerus is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Meike Bokhorst
Drs. A.M. Bokhorst maakte als stafmedewerker deel uit van de projectgroep die het rapport Toezien op publieke belangen heeft voorbereid.

Peter de Goede
Dr. P.J.M. de Goede maakte als stafmedewerker deel uit van de projectgroep die het rapport Toezien op publieke belangen heeft voorbereid.

Pieter Welp
Drs. P. Welp maakte als stafmedewerker deel uit van de projectgroep die het rapport Toezien op publieke belangen heeft voorbereid.