Menm_1387-6236_2024_027_002_covr
Rss

Markt & Mededinging

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Intel: het einde van de effects-based approach?

Auteurs Mr. Erik Pijnacker Hordijk
Auteursinformatie

Mr. Erik Pijnacker Hordijk
Mr. E.H. Pijnacker Hordijk is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V.
Artikel

De nieuwe richtsnoeren staatssteun milieubescherming en energie

Trefwoorden Richtsnoeren, staatssteun, energie, milieubescherming, concurrerende inschrijvingsprocedure
Auteurs Mr. Stephanie Dielemans-Goossens en Mr. drs. Jan Erik Janssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 juli 2014 zijn de Richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020 (hierna: de Richtsnoeren) in werking getreden. ( Pb. EU 2014, C 200/01). De Richtsnoeren vervangen de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming uit 2008 ( Pb. EU 2008, C/82/01). (hierna: de Richtsnoeren 2008). Dit artikel geeft een overzicht van de Richtsnoeren en belicht de belangrijkste verschillen met de Richtsnoeren 2008.


Mr. Stephanie Dielemans-Goossens
Mr. S.M. Dielemans-Goossens is advocaat bij Stek.

Mr. drs. Jan Erik Janssen
Mr. drs. J.E. Janssen is advocaat bij Stek.
Column

Economie in de rechtbank

Auteurs Prof. dr. Maarten Janssen
Auteursinformatie

Prof. dr. Maarten Janssen
Prof. dr. M.C.W. Janssen is hoogleraar Micro-economie aan de Universiteit van Wenen en freelance senior consultant bij CEG Europe.
Jurisprudentie

Prijsvorming onder de paraplu van het kartel: aansprakelijkheid van karteldeelnemers voor schade door ‘ umbrella pricing’?

Trefwoorden Kartelschade, umbrella-effecten, umbrella pricing, schadevergoeding, private handhaving
Auteurs Mr. Rogier Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 5 juni 2014 heeft het Hof van Justitie zich uitgelaten over schadevergoeding in verband met umbrella-effecten. Het gaat daarbij om schade die wordt geleden door afnemers van producenten die niet hebben deelgenomen aan het kartel maar die hun prijzen als gevolg van het kartel op een hoger niveau hebben vastgesteld dan zonder dit kartel het geval zou zijn geweest. Naar Oostenrijks recht is verhaal van dit type schade niet mogelijk. Het Hof van Justitie overweegt dat deze categorische uitsluiting van de mogelijkheid tot schadevergoeding niet is toegestaan.


Mr. Rogier Meijer
Mr. R. Meijer is advocaat bij ZIPPRO & MEIJER advocaten en als universitair docent verbonden aan het Molengraaff Instituut van de Universiteit Utrecht.
Jurisprudentie

Brink’s Nederland B.V. – Geldservice Nederland B.V.

ACM-Besluit op bezwaar d.d. 3 juli 2014, zaak 7512, inzake het bezwaarschrift van Brink’s Nederland B.V. tegen het besluit van ACM van 3 juni 2013 tot afwijzing van de aanvraag om toepassing van artikel 56 lid 1 Mw

Trefwoorden ACM, mededingingsbeperkend, Brink’s geldtransport, artikel 6 en 24 Mw
Auteurs Mr. Cees Dekker
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze zaak gaat de ACM naar aanleiding van een klacht van geldtransporteur Brink’s na of een samenwerking door ABNAMRO, ING en Rabobank op het gebied van geldverwerking en (de inkoop van) geldtransport in strijd is met artikel 6 en 24 Mw en 101 en 102 VWEU. Daar waar in het primaire besluit nog werd uitgegaan van een mededingingsbeperkende overeenkomst voor wat betreft de samenwerking op het gebied van de inkoop van geldtransport, maar deze volgens de ACM voldeed aan de criteria van artikel 6, lid 3, Mw, oordeelt de ACM in het besluit op bezwaar dat ook dit deel van de samenwerking niet mededingingsbeperkend is. Het besluit op bezwaar bevat een aantal belangwekkende oordelen, waar de auteur kanttekeningen bij plaatst.


Mr. Cees Dekker
Mr. C.T. Dekker is advocaat bij Nysingh en redacteur van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

Samsung en Motorola: controversiële duidelijkheid in FRAND-zaken

Besluiten van de Commissie van 29 april 2014, zaken AT.39985 en AT.39939

Trefwoorden Samsung, Motorola, FRAND, standaard essentiële octrooien, misbruik van machtspositie
Auteurs Mr. Pepijn van Ginneken en Mr. Peyma Sholeh
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 29 april 2014 heeft de Europese Commissie twee besluiten genomen in de zaken Motorola en Samsung. Samsung en Motorola hebben volgens de Europese Commissie misbruik gemaakt van hun machtspositie door gerechtelijke procedures te starten tegen Apple. Beide partijen hadden zich ertoe verplicht de door hun gehouden standaard essentiële octrooien aan te bieden op FRAND-voorwaarden en Apple was bereid de licentie te nemen tegen FRAND-voorwaarden. De Commissie heeft met deze besluiten de omstandigheden waaronder de gedragingen van SEP-houders misbruik kunnen vormen uiteengezet. In deze annotatie worden de twee meest controversiële en interessante onderdelen uit deze besluiten besproken.


Mr. Pepijn van Ginneken
Mr. P.P.J. van Ginneken is advocaat bij Brinkhof N.V. in Amsterdam.

Mr. Peyma Sholeh
Mr. G.P. Sholeh is advocaat bij Brinkhof N.V. in Amsterdam.
Recent

De (definitieve) richtlijn betreffende schadevorderingen wegens mededingingsinbreuken

Trefwoorden Richtlijn betreffende schadevorderingen wegens mededingingsinbreuken, Kartelschade, Private handhaving van het mededingingsrecht, Courage/Crehan, Passing-on
Auteurs Mr. Tim Raats
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 17 april 2014 heeft het Europees Parlement de Richtlijn betreffende schadevorderingen wegens mededingingsinbreuken aangenomen. Deze richtlijn vormt het sluitstuk van een traject dat reeds in 2001 is ingezet met het Courage/Crehan-arrest. In deze signalering staat de definitieve tekst van de richtlijn centraal. Na een korte bespreking van de inhoud van de richtlijn gaat de signalering met name in op de wijzigingen van de definitieve tekst van de richtlijn ten opzichte van het in 2013 gepubliceerde richtlijnvoorstel.


Mr. Tim Raats
Mr. T. Raats is advocaat bij de sectie mededinging & aanbesteding van BarentsKrans.