Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Recht doen aan het verleden: de erfenis van ‘slavennamen’ rechtzetten

Trefwoorden namenrecht, naamswijziging, slavernijverleden, concordantie, autonomie
Auteurs Mr. M.C.F.E. Gielen en Mr. R.P.J. Ritsema
SamenvattingAuteursinformatie

    Per 1 juli 2024 is in Nederland het Besluit geslachtsnaamswijziging gewijzigd door toevoeging van een extra wijzigingsgrond. Middels deze nieuwe wijzigingsgrond kunnen nazaten van tot slaaf gemaakten op eenvoudige wijze en (tijdelijk) kosteloos hun geslachtsnaam wijzigen. Voor de BES-eilanden treedt deze wijziging naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2025 in werking. Aruba, Curaçao en Sint Maarten kennen (vooralsnog) deze extra wijzigingsgrond niet. In deze bijdrage beargumenteren de auteurs dat deze wijzigingsgrond ook voor de andere Caribische landen zou moeten gelden, nu het slavernijverleden een gezamenlijk verleden is dat gedeeld wordt door alle landen van het Koninkrijk.


Mr. M.C.F.E. Gielen
Mr. M.C.F.E. Gielen is wetenschappelijk medewerker privaatrecht aan de Universiteit van Aruba en gespecialiseerd in het Arubaanse personen- en familierecht.

Mr. R.P.J. Ritsema
Mr. R.P.J. Ritsema is secretaris van de Hoge Raad van Adel en gespecialiseerd in het naamrecht.
Artikel

De rechtsmiddelenverwijzing: voorstellen voor verbetering

Trefwoorden beroepstermijn, klare taal, postdateren, pro forma, rechtsmiddelenverwijzing
Auteurs Mr. P. Klik
SamenvattingAuteursinformatie

    Een rechtsmiddelenverwijzing maakt de burger attent op het recht om bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan. In dit artikel wordt de aandacht gevestigd op gebreken die kleven aan in de praktijk gebruikte rechtsmiddelenverwijzingen en worden voorstellen voor verbetering gedaan.
    In rechtsmiddelenverwijzingen zou in duidelijke taal moeten worden aangegeven dat een voorlopig (pro forma) bezwaar of beroep kan worden ingediend. Dit kan veel burgers helpen en de feitelijke rechtsongelijkheid tussen de gewone burger en de ‘ingewijden’ op dit terrein verminderen. Een wetswijziging is hiervoor niet vereist. De overheid moet in ‘klare taal’ aangeven wat de burger moet doen en wat zijn mogelijkheden zijn, waarbij ook heel duidelijk moet worden aangegeven wat de consequenties zijn van het niet op tijd instellen van (pro forma-) bezwaar of beroep.
    Overwogen kan worden om in plaats van de vermelding van de termijn in weken (‘binnen zes (6) weken’) of dagen een einddatum te noemen. De burger weet dan precies hoeveel tijd resteert om actie te ondernemen, en is misschien daardoor beter in staat om binnen de termijn te reageren. Gelet op het risico van vertragingen bij postbezorging kan daarbij, zeker in (financiële) tweepartijengeschillen, een geschil tussen één burger en de overheid waarbij verder geen belangen van derden zijn betrokken, in het voordeel van de burger worden gerekend. Het gaat hier om het fundamentele recht van toegang tot de rechter, en de rechter zal dan ook moeten controleren of niet door het noemen van een einddatum de termijn is ingekort.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba en redacteur van het CJB.
Annotatie

De bevoegdheidsgrondslag voor een bestuurlijke boete en het verlaten van de grondentrechter tussen beroep en hoger beroep in bestuursrechtelijke zaken

Noot bij GHvJ 12 juni 2024, ECLI:NL:OGHACMB:2024:78

Trefwoorden bestuurlijke boete, legaliteitsbeginsel, grondentrechter, concordantie, disconcordantie
Auteurs Prof. mr. P.J. Huisman en Mr. P.J.D. Jacobs
Auteursinformatie

Prof. mr. P.J. Huisman
Prof. mr. P.J. Huisman is buitengewoon hoogleraar bestuursrecht aan de University of Curaçao en hoofddocent bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Mr. P.J.D. Jacobs
Mr. P.J.D. Jacobs is docent-onderzoeker aan de University of Curaçao.

Mr. G. Lewin
Mr. G. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure aan de Universiteit van Aruba.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. N. Vleeming-Tromp
Auteursinformatie

Mr. N. Vleeming-Tromp
Mr. N. Vleeming-Tromp is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. N. Samson-Coffie
Auteursinformatie

Mr. N. Samson-Coffie
Mr. N. Samson-Coffie is directeur bij Wetgeving en Juridische Zaken Curaçao.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LLM
Auteursinformatie

C. Gibbes LLM
C. Gibbes LLM is werkzaam als advocaat bij HBN Law & Tax Sint Maarten.