Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Moeilijke juristentaal (II)

Klare taal: hoe wel? Duidelijk = (juridisch) beter

Trefwoorden Juristentaal, Klare woorden, Moeilijke woorden, Juridisch Nederlands
Auteurs Mr. P. Klik en Mr. M. Evertsz
SamenvattingAuteursinformatie

    Juristen schrijven onnodig moeilijk. De auteurs signaleerden dit verschijnsel al in een eerder artikel en besteedden in dat artikel specifiek aandacht aan het gebruik van moeilijke woorden. In dit vervolgartikel wordt het onderwerp moeilijke juristentaal verder uitgediept.

    In het artikel worden enkele rechtsvergelijkende kanttekeningen gemaakt, waarbij met name naar de Angelsaksische landen (common law) wordt gekeken.

    Verder wordt ingegaan op de discussie over hoe toegankelijker geschreven kan worden. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn onder meer ‘doelgroep en genre’ en factoren die van belang zijn voor begrijpelijkheid.

    Het voordeel van meer direct taalgebruik wordt benadrukt. Toegankelijk schrijven hoeft niet te leiden tot jip-en-janneketaal en (zelfs) Latijn hoeft niet in de ban. Duidelijk kan ook juridisch beter zijn.

    In de laatste paragraaf worden enkele voorbeelden van onduidelijke procestaal in procedures bij het Gemeenschappelijk Hof van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba weerge­geven. Bepleit wordt de hele procedure in samenhang onder de loep te nemen en waar mogelijk tot een meer begrijpelijk taalgebruik te komen. De discussie over (proces)taal moet in brede kring worden gevoerd, waarbij het bestuur van het Gemeenschappelijk Hof het voortouw zou kunnen nemen.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M. Evertsz
Mr. M. Evertsz is voormalig hoofd Juridische Zaken en adjunct-directeur bij Maduro & Curiel’s Bank. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.
Artikel

Nieuw Wetboek van Strafvordering Curaçao: gemoderniseerd of nog ruimte voor verbetering?

Trefwoorden Strafvordering, Curaçao, Berechting, Wetgever, Koninkrijk
Auteurs Mr. P. Janssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij de Staten van Curaçao is in behandeling het nieuwe Wetboek van Strafvordering. Het huidige Wetboek van Strafvordering dateert van 1997. Ontwikkelingen op het gebied van de rechten van de verdachte, de emancipatie van het slachtoffer in het strafrecht, nieuwe vormen van criminaliteit en technologische ontwikkelingen maken dat het huidige wetboek sterk toe is aan modernisering. Op deze onderwerpen is het nieuwe Wetboek van Strafvordering sterk gemoderniseerd ten opzichte van het huidige Wetboek van Strafvordering. Op andere onderwerpen valt nog een slag te maken. In deze bijdrage wordt ingegaan op een zestal noodzakelijke onderwerpen die volgens de auteur nog modernisering behoeven.


Mr. P. Janssen
Mr. P.C. Janssen is strafrechtadvocaat te Curaçao.
Annotatie

Onmogelijkheid voor in de Cariben gevestigde advocaten om advocaat bij de Hoge Raad te worden niet in strijd met discriminatieverbod

Noot bij GHvJ 21 november 2023, ECLI:NL:OGHACMB:2023:224

Trefwoorden Discriminatieverbod, Gelijke behandeling, Objectieve rechtvaardiging, Cassatiebalie, Cassatieadvocaten
Auteurs Prof. dr. mr. A.B. van Rijn en Mr. dr. J.C. de Wit
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze annotatie bespreken de auteurs het vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie waarin het Hof heeft geoordeeld dat het niet toelaten van Caribische advocaten tot de cassatiebalie niet discriminerend is. Het Hof is van oordeel dat wel sprake is van gelijke gevallen. Maar het vindt, omdat voor het gemaakte onderscheid een objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat, dat er geen sprake is van discriminatie. De auteurs plaatsen kritische kanttekeningen bij dit standpunt van het Hof en betogen dat van discriminatie wel degelijk sprake is. Zij volgen het Hof in zijn oordeel dat het stellen van kwaliteitseisen aan alle advocaten een legitiem doel dient maar zij achten, anders dan het Hof, de uitsluiting van Caribische advocaten geen passend en proportioneel middel om dit doel te bereiken.


Prof. dr. mr. A.B. van Rijn
Prof. mr. dr. A.B. (Arjen) van Rijn is buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao. Daarnaast is hij advocaat bij De Clerq in Leiden en Den Haag.

Mr. dr. J.C. de Wit
Mr. dr. J.C. (Joke) de Wit is zelfstandig docent staats- en bestuursrecht en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland. Zij is sinds 2013 gastdocent aan de University of Curaçao.
Annotatie

De verschoonbaarheid van de termijnoverschrijding: nieuwe jurisprudentiële rechtsregels

Noot bij GHvJ 14 februari 2024, ECLI:NL:OGHACMB:2024:14 en ECLI:NL:OGHACMB:2024:19

Trefwoorden Termijnoverschrijding, Verschoonbaarheid, Termijnen, Rechtsmiddel, Concordante uitleg
Auteurs Prof. dr. mr. A.B. van Rijn en Mr. dr. J.C. de Wit
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze annotatie worden twee bestuursrechtelijke uitspraken van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie besproken waarin de oprekking van de verschoonbaarheid van de termijnoverschrijding centraal staat. Het Hof geeft in beide uitspraken aan de nieuwe jurisprudentielijn te volgen die het College van Beroep voor het bedrijfsleven, een van de hoogste bestuursrechters in Nederland, onlangs in een uitspraak heeft uiteengezet. Uit de uitspraken blijkt, aldus de auteurs, dat het niet eenvoudig is om de nieuwe lijn in de concrete situatie rechtvaardig en overtuigend toe te passen. De auteurs betogen onderbouwd dat het Hof daarin in beide uitspraken nog niet is geslaagd.


Prof. dr. mr. A.B. van Rijn
Prof. mr. dr. A.B. (Arjen) van Rijn is buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao. Daarnaast is hij advocaat bij De Clerq in Leiden en Den Haag.

Mr. dr. J.C. de Wit
Mr. dr. J.C. (Joke) de Wit is zelfstandig docent staats- en bestuursrecht en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland. Zij is sinds 2013 gastdocent aan de University of Curaçao.

Mr. G. Lewin
Mr. G. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure aan de Universiteit van Aruba.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. N. Vleeming-Tromp
Auteursinformatie

Mr. N. Vleeming-Tromp
Mr. N. Vleeming-Tromp is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. J. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J. Pawirodihardjo-Fer is directeur bij Wetgeving en Juridische Zaken Curaçao.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LL.M
Auteursinformatie

C. Gibbes LL.M
C. Gibbes, LL.M is werkzaam als advocaat bij The Lawfirm in Sint Maarten.