Ara_1568-6639_2023_022_001_totaal_original1024_1
Rss

Arbeidsrechtelijke Annotaties

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De handelings(on)vrijheid van sociale partners: artikel 7:668a BW in het licht van clausule 8(4) Richtlijn 1999/70/EG

Trefwoorden Ketenregeling, Richtlijn 1999/70/E, Opvolgende bepaaldetijdcontracten, Antimisbruikmaatregelen bepaaldetijdcontracten, Handelingsvrijheid sociale partners
Auteurs Prof. mr. B.P. Ter Haar en Prof. mr. S.S.M. Peters
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage betogen de auteurs dat de wijzigingen in de Nederlandse ketenregeling die de handelingsruimte van sociale partners steeds verder inperken, in strijd zijn met clausule 8(4) van Richtlijn 1999/70/EG betreffende contracten voor bepaalde tijd. In clausule 8(4) is een bijzondere rol toegekend aan sociale partners bij de tenuitvoerlegging van de richtlijn. In die rol kunnen sociale partners afwijkende maatregelen treffen waarmee wordt voorzien in specifieke behoeften. De rechter kan dergelijke maatregelen van sociale partners slechts marginaal toetsen en de wetgever kan zelf afwijkende maatregelen treffen, zolang er ruimte gelaten wordt voor nadere afwijkende maatregelen van sociale partners. Van sociale partners mag verwacht worden dat ze bij het treffen van dergelijke maatregelen in de geest van de richtlijn handelen en dit kenbaar gemotiveerd doen.


Prof. mr. B.P. Ter Haar
Prof. mr. B.P. (Beryl) ter Haar is bijzonder hoogleraar Europees en rechtsvergelijkend arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen

Prof. mr. S.S.M. Peters
Prof. mr. S.S.M. (Saskia) Peters is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen
Annotatie

Beloning in het internationaal wegtransport: zwoegen met gezichtspunten

HR 17 maart 2023, ECLI:NL:HR:2023:408 (Silo-Tank/Hongaarse chauffeurs), HvJ EU 1 december 2020, C-815/18, ECLI:EU:C:2020:976 (Federatie Nederlandse Vakbeweging), HR 14 oktober 2022, ECLI:NL:HR:2022:1430 (FNV/VDB c.s.)

Trefwoorden Internationaal privaatrecht, Transport, Rome I Verorderning, Detacheringsrichtlijn
Auteurs Prof. mr. J.H. Even en Mr. dr. A. Zwanenburg
SamenvattingAuteursinformatie

    De procedures tegen transportbedrijf Van den Bosch en zijn buitenlandse zusterondernemingen met als inzet een Nederlands loon voor buitenlandse chauffeurs hebben inmiddels de hoogste nationale en Europese instanties bereikt. In deze bijdrage geven de auteurs de stand van zaken weer en plaatsen wij de procedures in het internationaal privaatrechtelijk kader.


Prof. mr. J.H. Even
Zef Even is partner bij SteensmaEven en hoogleraar Europees Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mr. dr. A. Zwanenburg
Amber Zwanenburg is op 19 juni 2024 gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf 1 augustus 2024 is zij werkzaam als advocaat bij SteensmaEven.
Over proefschriften

De verbintenisrechtelijke bescherming van de kleine opdrachtnemer: een epiloog

N.M.Q. van der Neut, De verbintenisrechtelijke bescherming van de kleine opdrachtnemer (Monografieën Sociaal Recht nr. 85), Deventer: Wolters Kluwer 2023. Promotoren: prof. dr. J.M. van Slooten (Universiteit van Amsterdam) en prof. mr. H.N. Schelhaas (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Trefwoorden Zzp’er, Opdrachtnemer, Loon, Aansprakelijkheid, Opzegging
Auteurs Mr. dr. N.M.Q. van der Neut
SamenvattingAuteursinformatie

    Niels van der Neut verdedigde op 8 december 2023 met succes zijn proefschrift De verbintenisrechtelijke bescherming van de kleine opdrachtnemer. In deze bijdrage blikt hij terug op de totstandkoming van het onderzoek, beschrijft hij de belangrijkste conclusies van zijn studie, gaat hij nader in op twee aspecten uit zijn dissertatie (die zien op het beschermingsniveau van de kleine opdrachtnemer en de toegevoegde waarde van een wettelijke regeling voor kleine opdrachtnemers) en staat hij stil bij de ontwikkelingen rondom zzp’ers.


Mr. dr. N.M.Q. van der Neut
Mr. dr. N.M.Q. (Niels) van der Neut is universitair docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.