ALGEMENE MEDEDELING

In de loop van januari 2025 wordt deze online omgeving geïntegreerd in Boomportaal (www.boomportaal.nl), waarna deze omgeving wordt opgeheven. Vanaf dat moment linkt deze URL automatisch door naar Boomportaal.

Ara_1568-6639_2023_022_001_totaal_original1024_1
Rss

Arbeidsrechtelijke Annotaties

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Werkende ouders met ernstig zieke kinderen; klem tussen arbeid en zorg(en)

Trefwoorden Arbeid en zorg, Langdurend zorgverlof, Mantelzorg, VN Kinderrechtenverdrag, Handvest Kind & Ziekenhuis
Auteurs Mr. R. Abba-van Koolwijk, Prof. mr. M.S. Houwerzijl en Mr. M. Wetting
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de positie van werkende ouders met een ernstig ziek kind centraal, in het bijzonder de ervaren tekortkomingen van de regeling langdurend zorgverlof. Op basis van een juridische analyse en onderzoek naar de praktijkervaringen van werkende ouders met ernstig zieke kinderen wordt bepleit dat het langdurend zorgverlof voor deze groep verbetering behoeft. We beginnen met een uiteenzetting van de voorgeschiedenis en de huidige stand van het zorgverlofrecht en de overige voorzieningen in tijd, flexibiliteit en geld. Vervolgens doen we verslag van de uitkomsten van een steekproef onder ouders in een oncologisch behandeltraject van hun kind. Aansluitend beargumenteren we waarom het over één kam scheren van ouders van ernstig zieke kinderen en (andere) mantelzorgers geen stand houdt vanuit een kinder- en familierechtelijk perspectief. Ook bezien we hoe Nederland zich in dit opzicht tot andere landen verhoudt. We sluiten af met een conclusie en enkele suggesties voor een nieuw kabinet.


Mr. R. Abba-van Koolwijk
Mr. R. (Radia) Abba-van Koolwijk is jurist arbeidszaken bij Sociaal Werk Nederland.

Prof. mr. M.S. Houwerzijl
Prof. mr. M.S. (Mijke) Houwerzijl is hoogleraar Arbeidsrecht aan Tilburg University.

Mr. M. Wetting
Mr. M. (Maaike) Wetting is advocaat en mediator bij Wetting & De Roode Advocaten Mediators.
Artikel

Rechtsbeginselen als beoordelingskader voor de open norm van verwijtbaar handelen als redelijke grond bij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Trefwoorden E-grond, Open normen, Rechtsbeginselen, Systematische rechtspraakanalyse, Empirisch juridisch onderzoek
Auteurs Mr. D. Meijer, Mr. dr. A. Eleveld, Prof. dr. A. Palmigiano e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Het civiele recht bevat veel open normen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de norm ‘verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren’. Deze ontslaggrond is neergelegd in artikel 7:669 lid 3 sub e BW. Open normen zijn inhoudelijk in grote mate onbepaald en kunnen leiden tot rechtsonzekerheid en de mogelijkheid van inconsistentie in de rechtstoepassing. Het in dit artikel omschreven onderzoek heeft tot doel om meer inzicht te krijgen in de toepassing van open normen. Het artikel beschrijft de uitkomsten van een systematische rechtspraakanalyse naar de toepassing van de e-grond voor ontslag. Het omschrijft de gevonden (positieve en negatieve) indicatoren voor de toepassing van deze ontslaggrond. De onderzoekers leiden uit deze op inductieve wijze gevonden indicatoren een set aan rechtsbeginselen af, op basis waarvan zij een beoordelingskader voor beslissingen over de e-grond ontwikkelen.


Mr. D. Meijer
Mr. D. (Diederik) Meijer is werkzaam als Product Owner bij flatexDEGIRO Bank AG en is promovendus aan de Vrije Universiteit.

Mr. dr. A. Eleveld
Mr. dr. A. (Anja) Eleveld is universitair hoofddocent Sociaal recht aan de Vrije Universiteit.

Prof. dr. A. Palmigiano
Prof. dr. A. (Alessandra) Palmigiano is hoogleraar Logica en bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit.

Mr. E. Turunc
Mr. E. (Esra) Turunc is werkzaam als fiscalist.

Mr. L. de Heer
Mr. L. (Lars) de Heer is werkzaam als Business Analyst bij flatexDEGIRO Bank AG.

Mr. C. Zweipfenning
Mr. C. (Christiaan) Zweipfenning is juridisch medewerker bij Pallas Advocaten.
Annotatie

Bescherming van werknemers in het IPR – grenzen en contouren

HvJ EU 20 oktober 2022, C-604/20, ECLI:EU:C:2022:807, TRA 2023/25, m.nt. M.A.N. van Schadewijk, EELC 2023/1, m.nt. J.H. Even (ROI Land Investments)

Trefwoorden Bevoegdheid, Kwalificatie, Arbeidsovereenkomst, Consumentencontract, Exclusieve werking
Auteurs Prof. mr. A.A.H. van Hoek
SamenvattingAuteursinformatie

    Het HvJ EU beantwoordt in het arrest ROI Land Investment twee voor de internationale praktijk belangrijke vragen: Welke bevoegdheidsregel is van toepassing op een in het kader van een arbeidsrelatie gemaakte afspraak met een ander concernonderdeel dan de formele werkgever: die voor arbeidsovereenkomsten, voor consumentencontracten of voor overeenkomsten in het algemeen? En is er nog ruimte voor toepassing van de nationale bevoegdheidsregels als artikel 21 lid 2 van Verordening Brussel I bis bevoegdheid verleent aan een rechter van een EU-lidstaat? Het antwoord op de tweede vraag is een duidelijk – en volgens de auteur te betreuren – ‘nee’. Het antwoord op de eerste vraag daarentegen roept nogal wat vragen op, bijvoorbeeld over de kwalificatie van aandelen- en optieregelingen. Een vervolgvraag aan het HvJ EU ligt daar voor de hand.


Prof. mr. A.A.H. van Hoek
Prof. mr. A.A.H. (Aukje) van Hoek is hoogleraar IPR en burgerlijk procesrecht aan de Universiteit van Amsterdam, wetenschappelijk adviseur bij het Internationaal Juridisch Instituut te Den Haag, redacteur van NIPR en auteur van Tekst en Commentaar Arbeidsrecht (voor het IPR).
Over proefschriften

De arbeidsovereenkomst: (nog steeds) een bewerkelijk begrip

S. Said, De arbeidsovereenkomst: een bewerkelijk begrip (diss. Tilburg; Monografieën Sociaal recht nr. 79), Deventer: Wolters Kluwer 2022. Promotoren: prof. mr. M.S. Houwerzijl en mr. dr. W.G.M. Plessen (Tilburg University)

Trefwoorden Arbeidsovereenkomst, Gezag, Ondernemerschap, Kwalificatievraag, Opdrachtovereenkomst
Auteurs Mr. dr. S. Said
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 21 januari 2022 verdedigde Samiha Said met succes haar proefschrift De arbeidsovereenkomst: een bewerkelijk begrip. In dit proefschrift onderzoekt zij de problematiek rondom de kwalificatievraag ex artikel 7:610 BW vanuit de beginselen partijautonomie en ongelijkheidscompensatie. In deze bijdrage blikt de auteur terug op het promotieonderzoek en staat zij stil bij de ontwikkelingen rondom de kwalificatievraag die zich na afronding van het onderzoek hebben voorgedaan.


Mr. dr. S. Said
Mr. dr. S. (Samiha) Said is werkzaam bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad (sector civiel). Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven.