Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Access_open Het ontslag van de kennismigrant

Trefwoorden kennismigrant, arbeid vreemdelingen, werkvergunning, ontslag expat, erkend referent
Auteurs mr. Jelle Kroes en mr. Ruud Schepers
SamenvattingAuteursinformatie

    Werkgevers maken in toenemende mate gebruik van buitenlandse werknemers. Niet alleen het tewerkstellen van kennismigranten, maar ook het ontslag kan gecompliceerd zijn. Is de werkgever gehouden er rekening mee te houden dat de werknemer niet alleen zijn baan verliest maar soms ook Nederland meteen dient te verlaten? Hoeveel impact heeft ontslag eigenlijk op een verblijfsvergunning? Zowel de voornaamste regels uit het vreemdelingenrecht worden besproken als de arbeidsrechtelijke jurisprudentie.


mr. Jelle Kroes
Jelle Kroes is advocaat bij Kroes Advocaten Immigration Lawyers.

mr. Ruud Schepers
Ruud Schepers is advocaat bij Kennedy Van der Laan.
Artikel

Relevante gezichtspunten bij de toekenning van de transitievergoeding bij een rechtsgeldig ontslag op staande voet

Trefwoorden ontslag op staande voet, transitievergoeding, gezichtspunten, luizengaatje, ernstig verwijtbaar handelen
Auteurs mr. Marloes Diepenbach en mr. Hosna Korishi
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds de invoering van de Wwz geldt dat bij een door de werkgever terecht gegeven ontslag op staande voet de werknemer toch recht kan hebben op de transitievergoeding. In deze bijdrage onderzoeken auteurs welke gezichtspunten een rol kunnen spelen bij de beoordeling door de rechter in het geval van het toekennen van de transitievergoeding bij een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar uitspraken waarin de rechter de transitievergoeding toekent omdat de werknemer geen ernstig verwijt kan worden gemaakt van de dringende reden, maar ook naar uitspraken waarin de transitievergoeding wordt toegekend op grond van het luizengaatje. Deze gezichtspunten kunnen voor de arbeidsrechtjurist in een ontslag op staande voet procedure als leidraad dienen.


mr. Marloes Diepenbach
Marloes Diepenbach is professional support lawyer bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.

mr. Hosna Korishi
Hosna Korishi is advocaat bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.
Actualiteit

Over de excessieve vertrekvergoeding, de 30%-regeling en ja, de transitievergoeding

Trefwoorden excessieve vertrekvergoeding, 30%-regeling, transitievergoeding, loonbegrip, artikel 32bb Wet LB 1964
Auteurs mr. Chaima Chaoui
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage behandelt de auteur de eerder dit jaar verschenen uitspraak van Hof Den Bosch over de berekening van de excessieve vertrekvergoeding bij een werknemer met een 30%-regeling (Hof Den Bosch 21 februari 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:521). De auteur staat stil bij de vraag of de belastingvrije 30%-regeling vergoeding onderdeel is (of zou moeten zijn) van het loonbegrip van artikel 32bb Wet LB 1964. Ook wordt aandacht gevraagd voor de onduidelijkheid rondom de berekening van de transitievergoeding bij werknemers met een 30%-regeling. Naar mening van de auteur is het, op basis van huidige regelgeving, verdedigbaar dat de belastingvrije 30%-regeling vergoeding zou moeten worden meegenomen in de berekeningsgrondslag van de transitievergoeding.


mr. Chaima Chaoui
Chaima Chaoui is werkzaam bij de Belastingdienst en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven.