01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Toetsing euthanasie

Auteurs Mr. W.R. Kastelein
Auteursinformatie

Mr. W.R. Kastelein
De auteur is onder meer vicevoorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Noord-Holland. Dit Redactioneel is op persoonlijke titel geschreven.

    Volgens het voorstel voor de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg zullen zorgaanbieders worden verplicht zich aan te sluiten bij een geschilleninstantie. Een voorbeeld van zo’n geschilleninstantie is de Geschillencommissie Zorginstellingen (GCZ). In dit artikel wordt een overzicht en analyse gegeven van de gepubliceerde jurisprudentie van de GCZ en haar voorgangster over de periode 1996–2013. De belangrijkste bevindingen worden tegen het licht gehouden en er wordt verkend wat een en ander betekent voor de komende klachtwet.


Mr. L.H.M.J. van de Laar
Lana van de Laar is jurist en thans bezig met de afronding van de opleiding Business Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is als hoogleraar gezondheidsrecht verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen.

    Op 25 april 2014 vond te Amsterdam de jaarvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht plaats. Tijdens deze vergadering hield prof. mr. J.A.H.M. Hubben de zesde Henk Leenen-lezing, getiteld ‘Bewaken de media de kwaliteit van de zorg?’. Het wetenschappelijke gedeelte van de jaarvergadering stond in het teken van een preadvies in twee delen: ‘Ethiek en gezondheidsrecht’ van prof. dr. G.A. den Hartogh en ‘Morele en immorele religieus gelegitimeerde praktijken in het gezondheidsrecht’ van prof. dr. P.B. Cliteur. Deze delen werden ingeleid door de verantwoordelijke preadviseur, waarna zij in een coreferaat van kritische kanttekeningen werden voorzien en vervolgens door de aanwezige deelnemers werden bediscussieerd. De vergadering werd besloten met de voordracht ‘Technologische ontwikkelingen. Uitdagingen voor het gezondheidsrecht – perspectief vanuit de ethiek’ van prof. dr. F.W.A. Brom.


Mr. C. van Balen
Chris van Balen is advocaat gezondheidszorg bij LEXSIGMA Healthcare te Amsterdam
Praktijk

Kroniek rechtspraak Scheidsgerecht Gezondheidszorg

Trefwoorden ontbinding, opzegging, Scheidsgerecht Gezondheidszorg, toelatingsovereenkomt, beheersmodel
Auteurs Mr. T.A.M. van den Ende en mr. F. Lijffijt
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek worden de belangrijkste uitspraken van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in de periode januari 2012 – mei 2014 behandeld. Het gaat dan om uitspraken in het kader van geschillen over de arbeidsovereenkomst, de toelatingsovereenkomst, vernietigingsperikelen en tot slot procesrechtelijke aspecten.


Mr. T.A.M. van den Ende

mr. F. Lijffijt
Tessa van den Ende en Fiona Lijffijt zijn als advocaat werkzaam bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Zwolle.

    Tariefbeschikkingen NZa; beroep tegen ongegrondverklaring van het bezwaar; rechtstreeks beroep; zorg op afroep van de patiënt; huisartsenzorg; te onderscheiden prestatie; beroep ongegrond

    Conflict tussen stafmaatschap en KNO-artsen; aantal fte’s; toepassing leidraad OMS; niet zonder meer gebonden aan besluiten van de stafmaatschap; terughoudende toetsing; redelijkheid en billijkheid; vorderingen afgewezen

    Psychiater; bemoeizorg; gegevensuitwisseling; relevantievereiste

    Tuchtklacht tegen huisarts; seksueel grensoverschrijdend gedrag; IGZ in beroep; verzoek zwaardere maatregel; doorhaling in het BIG-register

    Voormalig Inspecteur IGZ (chirurg); voormalige patiënten Jansen Steur; ontvankelijk; waarschuwing

    Maagchirurg; achtergebleven gaasje; (voorwaardelijk) opzet mishandeling niet bewezen; geen zwaar lichamelijk letsel door schuld; vrijspraak

    Gynaecoloog; dood baby; zwaar lichamelijk letsel moeder; schuld; geen strafoplegging