01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Opnieuw een jongerennummer!

Auteurs Mr. W.R. Kastelein

Mr. W.R. Kastelein
Artikel

Actieve openbaarmaking van informatie door IGZ: het wetsontwerp tot wijziging van de Gezondheidswet

Trefwoorden actieve openbaarmaking, IGZ, toezicht, rechtsbescherming
Auteurs Mr. J.A.E. van der Jagt-Jobsen en mr. O.S. Nijveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt het wetsontwerp besproken dat strekt tot invoering van een specifieke wettelijke grondslag voor actieve openbaarmaking van informatie over het toezicht en de uitvoering van regelgeving door IGZ. Achtereenvolgens komen de doelen van het wetsontwerp, de te openbaren gegevens, de gronden om informatie niet te openbaren, de rechtsbescherming tegen openbaarmaking en procedurele bepalingen over de openbaarmaking aan de orde. De auteurs zijn van mening dat het wetsontwerp een goede aanzet vormt tot het op grotere schaal actief openbaar maken van toezichtgegevens door IGZ. Zij plaatsen evenwel met name kanttekeningen bij de wijze waarop het wetsontwerp de rechtsbescherming tegen beslissingen tot actieve openbaarmaking regelt.


Mr. J.A.E. van der Jagt-Jobsen
Juliette van der Jagt-Jobsen is werkzaam als advocaat in de sectie Bestuursrecht, marktsector Gezondheidszorg, bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen te Den Haag.

mr. O.S. Nijveld
Olga Nijveld is werkzaam als jurist bij de directie Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Artikel

Hoe duur mag een duur geneesmiddel zijn?

Trefwoorden pakketbeheer, stand van wetenschap en praktijk, kosteneffectiviteit
Auteurs Mr. C. van Balen
SamenvattingAuteursinformatie

    Kosteneffectiviteit speelt een belangrijke rol bij beslissingen over (voorlopige) opname van geneesmiddelen in het verzekerde pakket. Uit juridisch oogpunt is dit problematisch. De omvang en inhoud van de verzekerde prestaties, waaronder de prestatie farmaceutische zorg, wordt (mede) bepaald aan de hand van de stand van de wetenschap en de praktijk. Dat betreft een medisch inhoudelijk criterium, waarbij de kosteneffectiviteit geen rol speelt. Gepleit wordt daarom voor wettelijke opname van de bij pakketbeheer te hanteren criteria en de weging van de afzonderlijke criteria.


Mr. C. van Balen
Chris van Balen was tot 1 april 2013 als advocaat werkzaam bij KBS Advocaten. De tekst is afgesloten op 8 maart 2013.
Artikel

Zorginkoop door zorgverzekeraars en zorgkantoren: moet het verifieerbaar, transparant en non-discriminatoir?

Trefwoorden zorginkoop, economische machtspositie, contracteerbeleid, contractsvrijheid, aanbesteding
Auteurs Mr. H.M. den Herder
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij de inkoop van zorg zijn zorgverzekeraars en zorgkantoren in beginsel vrij om te bepalen met welke zorgaanbieders zij een contract willen sluiten, welke zorg zij bij hen willen inkopen en tegen welke voorwaarden. Uit de rechtspraak volgt dat de begrenzing van de contractsvrijheid wordt bepaald door twee factoren: de wijze van zorginkoop en de vraag of een zorgverzekeraar of een zorgkantoor een economische machtspositie heeft. In dit artikel wordt onderzocht welke eisen aan de zorgverzekeraars en zorgkantoren worden gesteld en of dat gelet op het mededingingsrecht terecht is.


Mr. H.M. den Herder
Hedwig den Herder is advocaat bij Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn N.V. te ’s-Gravenhage.
Artikel

Tuchtrecht in de gezondheidszorg: tijd voor verandering

Trefwoorden tuchtrecht, collectieve aansprakelijkheid, samenwerking, Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), voorlopige voorziening
Auteurs Mr. A. Rube
SamenvattingAuteursinformatie

    Binnen het tuchtrecht in de gezondheidszorg bestaan verschillende discussiepunten. In het artikel wordt ingegaan op twee hiervan, namelijk de collectieve aansprakelijkheid binnen het tuchtrecht en de rol van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ). Beide discussiepunten houden nauw verband met het primaire doel van het tuchtrecht: het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. In dit artikel worden de verschillende mogelijkheden verkend om het tuchtrecht op deze punten aan te passen.


Mr. A. Rube
Anneloes Rube is werkzaam als promovenda Gezondheidsrecht bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam – Universiteit van Amsterdam. Het promotieonderzoek richt zich op het tuchtrecht in de gezondheidszorg. De tekst van het artikel is afgesloten op 1 maart 2013.
Artikel

Beroepenwetgeving: in de pas met de praktijk?

Trefwoorden beroepenwetgeving, indeling beroepen, titelbescherming, bescherming patiënt
Auteurs Mr. D.Y.A. van Meersbergen
SamenvattingAuteursinformatie

    In de afgelopen jaren zijn bestaande beroepen in de individuele gezondheidszorg verder gedifferentieerd en zijn binnen beroepen en specialismen expertisegebieden, aandachtgebieden, subspecialisaties en specialistische aandachtsgebieden ontstaan. Hierdoor biedt de Wet BIG geen eenduidige regeling meer voor beroepen in de individuele gezondheidszorg. Door de veelheid aan beroepstitels is het de vraag of de burger nog wel in staat is om aan de hand daarvan de juiste deskundige te onderscheiden. Het gevaar bestaat dat het publiek in verwarring raakt. Als gekeken wordt naar het doel van de wet en het middel dat daarvoor gebruikt wordt, kan worden geconcludeerd dat deze niet meer in verhouding zijn en dat het systeem een update nodig heeft.


Mr. D.Y.A. van Meersbergen
Mr. D.Y.A. (Diederik) van Meersbergen werkt als jurist bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.
Artikel

Kind en biobank: enkele juridische aspecten

Trefwoorden biobank, restmateriaal, kinderen, informed consent, recht op (niet-)weten
Auteurs Mr. E.J. Kranendonk
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat in op biobanken met lichaamsmateriaal van kinderen. Het gebruik hiervan roept specifieke vragen op ten aanzien van zeggenschap, terugkoppeling van individuele bevindingen en privacy. Zowel het internationale als het nationale wettelijke kader biedt geen volledige en heldere uitgangspunten voor de positie van de minderjarige donor, terwijl daar in de praktijk wel grote behoefte aan is.


Mr. E.J. Kranendonk
Elcke Kranendonk is promovenda gezondheidsrecht bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam/Universiteit van Amsterdam.

    Verslag van de najaarsvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht (VGR) op vrijdag 2 november 2012 in de Domus Medica in Utrecht. De vergadering had als thema ‘zorgverlening aan jeugdigen’.


Mr. R.E. van Hellemondt
Rachèl van Hellemondt is als onderzoeker/docent verbonden aan de sectie Ethiek en Recht van de gezondheidszorg van het LUMC.
Jurisprudentie

2013/13 Scheidsgerecht Gezondheidszorg 16 januari 2013 (kenmerk 12/24)

Trefwoorden opzegging toelatingsovereenkomst, praktijkoverdracht, goodwill, zorgplicht ziekenhuis, redelijkheid en billijkheid
Jurisprudentie

2013/14 Scheidsgerecht Gezondheidszorg 16 januari 2013 (kenmerk 13/01 KG)

Trefwoorden Radioloog, toelatingsovereenkomst, interne verdeeldheid maatschap, continuïteit en kwaliteit patiëntenzorg in gevaar, op non-actiefstelling, opzegging toelatingsovereenkomst
Jurisprudentie

2013/15 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 22 januari 2013

Trefwoorden psychiater, vereisten ontslag patiënt Wet Bopz, beoordeling stoornis van geestesvermogens, geen voorafgaand overleg, tekortschieten regiefunctie, klacht gegrond, waarschuwing
Jurisprudentie

2013/16 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 29 januari 2013

Trefwoorden Psychiater, psychotherapeutische relatietherapie, behandelrelatie beëindigd, geldelijke gift niet verboden of ongewenst, opgelegde maatregel berisping vervalt
Jurisprudentie

2013/17 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 7 februari 2013 (m.nt. prof. mr. J.C.J. Dute)

Trefwoorden psychiater, klacht over onderzoek naar wilsbekwaamheid van Alzheimer-patiënt, verslaglegging en bejegening, klacht ongegrond verklaard, beslissing regionaal tuchtcollege vernietigd, berisping vervalt
Jurisprudentie

2013/18 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 februari 2013

Trefwoorden Medische aansprakelijkheid, causaal verband, verhoor deskundigen, proportionele aansprakelijkheid 50 procent

Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is werkzaam als advocaat/partner bij KBS Advocaten te Utrecht.