01650076_covr
Rss

PROCES

Meer op het gebied van Criminologie en veiligheid

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Werken in een justitieel kader

Trefwoorden what works, wraparound care
Auteurs Mr. drs. Maartje van der Woude
SamenvattingAuteursinformatie

    In een redactioneel artikel geeft de redactie een toelichting op het tijdschriftnummer in kwestie.


Mr. drs. Maartje van der Woude
Maartje van der Woude is werkzaam als PhD-fellow bij het instituut Strafrecht & Criminologie aan de Universiteit Leiden.
Artikel

What Works in Probation?

Trefwoorden probation, corrections, desistance, rehabilitation, resettlement
Auteurs Prof. Fergus McNeill
SamenvattingAuteursinformatie

    In this paper the author argues that, despite the apparently technical nature of questions of effectiveness, in fact any considered and critical analysis of the empirical evidence about desistance, rehabilitation and ‘what works?’ compel us to consider the moral character and context of criminal justice interventions.


Prof. Fergus McNeill
Fergus McNeill is Professor of Criminology & Social Work in the Glasgow School of Social Work (a joint venture of the Universities of Glasgow and Strathclyde) and a Network Leader in the Scottish Centre for Crime and Justice Research (at the University of Glasgow).
Artikel

Nieuwe wegen in het terugdringen van recidive?

Trefwoorden recidive, gedragsinterventies, reclassering, desistance, wraparound care
Auteurs Prof. dr. Jo Hermanns
SamenvattingAuteursinformatie

    Verreweg de meeste plegers van een misdrijf vallen in herhaling. Criminaliteit lijkt voor de meesten van hen een essentieel kenmerk van hun levensloop te zijn. Het ombuigen van zo’n levensloop is geen sinecure. Nieuwe ontwikkelingen in praktijk en onderzoek wijzen de weg. Voor iedere individuele gedetineerde dient er een uniek ‘project’ te worden uitgevoerd, waarin gedragsinterventies gecombineerd worden met het voorzien in materiële en psychosociale randvoorwaarden voor een ander bestaan. Dit type projecten vraagt een andere samenwerking van de huidige keten. Eenheid van regie én continuïteit door de gehele keten van strafrechtspleging, zorg en begeleiding heen zijn sleutelwoorden.


Prof. dr. Jo Hermanns
Jo Hermanns is deeltijdhoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder hoogleraar op de Kohnstammleerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, bijzonder lector ‘Werken in Justitieel Kader’ aan de Hogeschool Utrecht en zelfstandig en onafhankelijk adviseur.
Artikel

Wie werkt?

Over het vakmanschap van de reclasseringswerker

Trefwoorden professionele ruimte, effectieve professional, reclasseringswerker, werkalliantie, feedback
Auteurs Drs. Anneke Menger
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt de vraag gesteld naar een zinvolle verbinding tussen de ervaringen en vragen van reclasseringswerkers en de ontwikkelingen in de wetenschap. Een mogelijke sleutel is meer onderzoek te doen naar effectieve professionals, als aanvulling op onderzoek naar effectieve interventies. De vraag naar effectieve professionals wordt besproken aan de hand van vier thema’s: de reclasseringswerker en de combinatierol van controleren en motiveren, de algemene factor van effectiviteit, de werkalliantie en kenmerken van de effectieve professional. Het artikel concludeert dat onderzoek naar deze factoren niet alleen de effectiviteit van het reclasseringswerk zal vergroten en onderbouwen, maar ook de professionele ruimte, die nodig is voor gemotiveerde reclasseringswerkers, zichtbaar maakt en kan onderbouwen.


Drs. Anneke Menger
Anneke Menger is lector ‘Werken in Justitieel Kader’ aan Hogeschool Utrecht. Zij werkt tevens aan een promotieonderzoek naar effectieve reclasseringswerkers.
Praktijk

Vernieuwing Forensische Zorg?

Trefwoorden Vernieuwing Forensische Zorg
Auteurs Jaap A. van Vliet
SamenvattingAuteursinformatie

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Jaap A. van Vliet
Dr. Jaap A. van Vliet is beleidsadviseur en onderzoeker, verbonden aan het lectoraat ‘Werken in justitieel kader’ van de Hogeschool Utrecht en aan Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering te Utrecht en redacteur van PROCES.
Artikel

Gestructureerd beslissen over reclasseringsinterventies

Trefwoorden gestructureerde beslissingsondersteuning, indicatiestelling, RISc, reclassering
Auteurs Drs. Jacqueline Bosker
SamenvattingAuteursinformatie

    In toenemende mate wordt bij justitiële organisaties gewerkt met instrumenten die beslissingsprocessen ondersteunen. Een belangrijke reden daarvoor is dat onderzoek overtuigend heeft aangetoond dat gestructureerde beslissingen beter zijn dan ongestructureerde.De reclassering gebruikt vanaf eind 2004 het instrument RISc om op een gestructureerde wijze tot een inschatting te komen van de kans op recidive, de criminogene factoren die daaraan ten grondslag liggen, en de responsiviteit van delinquenten. Op basis daarvan wordt bepaald welke interventies nodig zijn om de kans op recidive te verlagen, en de kortetermijnrisico’s te beperken. De indicatiestelling is nog weinig gestructureerd. Verdere structurering op basis van actuele kennis over effectieve interventies kan leiden tot verbetering van de indicatiestelling en daardoor van de kwaliteit en effectiviteit van het reclasseringswerk.


Drs. Jacqueline Bosker
Jacqueline Bosker is onderzoeker bij het lectoraat ‘Werken in Justitieel Kader’ van Hogeschool Utrecht en senior beleidsmedewerker bij Reclassering Nederland.
Artikel

Morele praktijken

Trefwoorden morele professionaliteit, reclassering, prosociaal rolmodel, eigen verantwoordelijkheid, conventionele waarden
Auteurs Drs. Lous Krechtig
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt vastgesteld dat er weinig aandacht is voor de morele dimensie van het werken in gedwongen kader. Van de werker wordt gevraagd om een goed ‘prosociaal rolmodel’ te zijn. Vóór de methodische vraag hoe dit te doen met behulp van bestaande aanpakken, ligt de inhoudelijke vraag: welke ‘conventionele waarden’ draagt de werker uit?Het artikel kijkt kritisch naar de veelgekozen theoretische invalshoek van Kohlberg, waarbij het niveau van het morele redeneren aangrijpingspunt voor methodisch handelen is en stelt vragen bij het veelgehanteerde begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’. Conclusie is dat de inhoud van de uit te dragen moraal te weinig aan de orde is. Aanbeveling is om onderzoek naar best practices op dit gebied te doen en beleidsmatig aandacht te schenken aan het morele klimaat van de organisatie en de manier waarop dit in het contact tussen werkers en cliënten tot uitdrukking dient te komen.


Drs. Lous Krechtig
Lous Krechtig is sociaal psycholoog, is als methodiekontwikkelaar werkzaam bij de Transfergroep Rotterdam en is lid van de kenniskring ‘Werken in Justitieel Kader’.
Artikel

Opvoeden in een gesloten jeugdinrichting: een contradictio in terminis?

Trefwoorden justitiële jeugdinrichting, interventies, pedagogisch handelen, Goffman, groepsleiders
Auteurs Drs. Joep Hanrath
SamenvattingAuteursinformatie

    Jeugdinrichtingen proberen sinds hun ontstaan jongeren die een strafbaar feit gepleegd hebben, weer in het gareel te krijgen. In tegenstelling tot het strafrecht voor volwassenen staat bij minderjarigen het pedagogisch handelen centraal. Recedivecijfers maken echter duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave is. Momenteel is de hoop gevestigd op erkende gedrags-cognitieve interventies die in algemene zin hun werkzaamheid bewezen hebben. Maar het opvoeden in een gesloten inrichting heeft specifieke kenmerken die, ruim veertig jaar geleden, door de socioloog Goffman werden beschreven. Deze specifieke kenmerken zijn nog steeds actueel. De vraag is of, ondanks de intenties om het gedrag van de jongeren in positieve zin te veranderen, het probleem niet besloten ligt in het systeem. Is opvoeden, met als doel dat de jongere niet in herhaling vervalt, wel mogelijk in een gesloten setting? In dit artikel wordt deze vraag verder uitgediept.


Drs. Joep Hanrath
Joep Hanrath is antropoloog en docent aan de Hogeschool Utrecht. Hij is lid van de kenniskring ‘Werken in Justitieel Kader’ en startte in 2008 met een promotieonderzoek naar het werk van groepsleiders in Justitiële Jeugdinrichtingen.
Column

Concept Wet op de forensische zorg nog ver verwijderd van een voldoende

Trefwoorden Wet op de forensische zorg
Auteurs Roel Hermanides
SamenvattingAuteursinformatie

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Roel Hermanides
Roel Hermanides is psycholoog, lid van de Raad van Bestuur van Novadic Kentron te Vugt en redacteur van PROCES.