Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De rol van goodwill bij de verdeling na echtscheiding van aandelen in praktijkvennootschappen van zelfstandige beroepsbeoefenaren

Trefwoorden goodwill, zelfstandige beroepsbeoefenaar, verdeling, huwelijksgoederengemeenschap, echtscheiding
Auteurs Mr. M.F. Murray
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap van zelfstandige beroepsbeoefenaren die aan het rechtsverkeer deelnemen middels een vennootschap speelt een eventueel opgebouwde goodwill vaak een rol. Dit artikel geeft inzicht in de mate waarin goodwill als zodanig aangemerkt kan worden als ‘goed’ in de zin van het Burgerlijk Wetboek en in welke gevallen deze meegenomen moet worden in de verdeling van die gemeenschap na beëindiging van het huwelijk. Ook de in maatschapverband opgebouwde goodwill komt daarbij aan de orde. Persoonlijke onbelichaamde goodwill komt in beginsel niet in aanmerking voor verdeling.


Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat/vennoot bij SMS Attorneys at Law te Curaçao en redactielid van het Caribisch Juristenblad.
Artikel

Een Antilliaans jurist van de wereld

Het werk van diplomaat, bestuurder en jurist J.H. Ferguson (1826-1908)

Trefwoorden korte biografie, rechtsgeschiedenis, internationaal recht
Auteurs Mr. P.H. Bruns
SamenvattingAuteursinformatie

    Portret van de op Curaçao geboren diplomaat, koloniaal bestuurder en internationaal jurist Jan Helenus Ferguson (1826-1908) met daarin de nadruk op zijn juridische verdiensten.


Mr. P.H. Bruns
Mr. P.H. Bruns bereidt een proefschrift voor op het gebied van de ontwikkeling van het Nederlandse staatsrecht in de negentiende eeuw en werkt als jurist op Aruba.
Artikel

Bijzondere opsporingsbevoegdheden in Curaçao

Trefwoorden BOB, Wetboek van Strafvordering, opsporingsbevoegdheden, infiltratie, planmatig
Auteurs Mr. J.H.J. Verbaan en mr. R.J. Verbeek
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 3 april 2012 is de Landsverordening houdende wijziging van het Wetboek van Strafvordering (bijzondere opsporingsbevoegdheden en andere spoedeisende veranderingen) aangenomen door de Staten van Curaçao. In deze bijdrage bespreken de auteurs deze Landsverordening. De auteurs maken deel uit van het Antilliaanse projectteam van prof. Hans de Doelder van de Erasmus Universiteit en hebben in die hoedanigheid een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het nieuwe Wetboek van Strafrecht en de Landsverordening BOB. In het artikel wordt allereerst de noodzaak van de BOB-wetgeving besproken. De auteurs maken duidelijk waarom Curaçao niet langer zonder BOB-wetgeving kan. Vervolgens worden de algemene uitgangspunten van de Landsverordening besproken, waarbij aandacht wordt besteed aan de verschillen met de Nederlandse BOB-wet, de gevallen en gronden voor toepassing van de dwangmiddelen, de rol van de officier van justitie en de procureur-generaal en de overige algemene bepalingen uit de wet. Tot slot worden de verschillende bijzondere opsporingsbevoegdheden besproken, waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan planmatige observatie, infiltratie en het opnemen en onderzoek van communicatie.


Mr. J.H.J. Verbaan
Mr. J.H.J. Verbaan is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de sectie Strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

mr. R.J. Verbeek
Mr. R.J. Verbeek is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de sectie Strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Beide auteurs maken in die hoedanigheid ook deel uit van het Antilliaanse projectteam van prof. De Doelder. Dit projectteam verleent bijstand bij de herziening van het Wetboek van Strafvordering en heeft tevens bijstand verleend bij de totstandkoming van het nieuwe Wetboek van Strafrecht.
Praktijk

Like riding a bicycle

Een bespreking van het wetsvoorstel Kortlopende Contracten

Auteurs Mr. A. Bach Kolling
Auteursinformatie

Mr. A. Bach Kolling
Mr. A. Bach Kolling is advocaat en partner bij Spigt Dutch Caribbean advocaten te Curaçao.
Jurisprudentie

Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Trefwoorden EVRM, handhaving, hindervergunning, Hinderverordening, privéleven, gezinsleven
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is als hoogleraar Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en als bijzonder hoogleraar Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de Universiteit van Curaçao.
Jurisprudentie

De Hoge Raad in civiele zaken uit het Caribische deel van het Koninkrijk

Auteurs Dr. H.J. van Kooten en dr. G.C.C. Lewin
Auteursinformatie

Dr. H.J. van Kooten
Dr. H.J. van Kooten is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is raadsheer in het gerechtshof te Amsterdam.