Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5-6, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Uitdagingen voor het ondernemingsrecht; op weg naar een echt ondernemingsrecht?

Trefwoorden onderneming, vennootschap, stakeholderdenken, digitalisering, corporate governance
Auteurs Prof. mr. L. Timmerman
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur zet uiteen hoe de verhouding tussen onderneming en vennootschap zich vanaf 1900 heeft ontwikkeld. De auteur verwacht dat de invloed van de politiek op de onderneming en vennootschap in de komende jaren zal toenemen. Aan het slot van zijn beschouwing maakt de auteur een paar opmerkingen over de invloed van digitalisering op het vennootschapsrecht.
    ‘The future is unknowable, but the past should give us hope.’1xUitspraak toegeschreven aan Winston Churchill.

Noten

  • * Tekst van een niet uitgesproken oratie bij het aanvaarden van het vijfjarige honoraire hoogleraarschap ondernemingsrecht, in het bijzonder zijn historische ontwikkeling, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik ben de Erasmus Universiteit dankbaar voor het voorrecht van dit hoogleraarschap (op mijn gevorderde leeftijd van 70 jaar). Een eerdere versie van dit betoog hield de auteur op 13 februari 2020 op een bijeenkomst georganiseerd door het Rotterdamse advocatenkantoor Windt Legrand Leeuwenburgh.
  • 1 Uitspraak toegeschreven aan Winston Churchill.


Prof. mr. L. Timmerman
Prof. mr. L. Timmerman is hoogleraar ondernemingsrecht, in het bijzonder zijn historische ontwikkeling, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Earn-out-perikelen – over de inspanningsverplichting van de koper gedurende de earn-out-periode

Beschouwingen bij Rb. Amsterdam 19 november 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:8689

Trefwoorden overname, koopprijs, redelijkheid en billijkheid, contracteren, M&A
Auteurs Mr. A.G. Colenbrander
SamenvattingAuteursinformatie

    Als een overnamecontract een earn-out-structuur bevat, kan koper verplicht zijn om na afronding van de overname rekening te blijven houden met het belang van verkoper bij het verschuldigd worden van de earn-out. Deze bijdrage behandelt wanneer deze verplichting bestaat en hoe hier in de praktijk invulling aan wordt gegeven.


Mr. A.G. Colenbrander
Mr. A.G. Colenbrander is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.
Artikel

Bescherming tegen verwatering

Trefwoorden antiverwateringsbeding, uitgifte, voorkeursrecht, redelijkheid en billijkheid
Auteurs Mr. M. Brons
SamenvattingAuteursinformatie

    Een minderheidsaandeelhouder kan worden geconfronteerd met diverse nadelige gevolgen van een emissie van aandelen in het kapitaal van de BV waarin hij participeert, terwijl de wet hem daartegen vaak onvoldoende beschermt. De auteur bespreekt verschillende vormen van contractuele of statutaire bescherming tegen (de negatieve effecten van) verwatering.


Mr. M. Brons
Mr. M. Brons is advocaat bij Florent te Amsterdam.

    In deze bijdrage behandelt de auteur de materiële wijzigingen van de geschillenregeling van het voorontwerp. Het voorontwerp is een stap in de goede richting naar een effectieve(re) geschillenregeling, maar komt niet aan alle bezwaren tegemoet.


Mr. J.A.G. de Boer
Mr. J.A.G. de Boer is advocaat te Den Haag.
Artikel

Access_open M&A in het tijdperk van nationale beschermingsmechanismen: gaan we richting een Europese CFIUS?

Trefwoorden FDI, screening, veiligheid, bescherming
Auteurs Mr. L. Gasseling
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 19 maart 2019 is de Screeningverordening aangenomen, waarmee een kader verschaft is voor coördinatie en samenwerking tussen lidstaten en de Europese Commissie ten aanzien van de screening van FDI. In dit artikel bespreekt de auteur investeringsscreening in de EU en VS, en of de Screeningverordening een stap is in de richting van een Europese CFIUS.


Mr. L. Gasseling
Mr. L. Gasseling is jurist Litigation & Insolvency bij AKD te Rotterdam.
Artikel

Verstoppertje in het enquêterecht

Trefwoorden SNS-enquête, enquêtepraktijk, verschoningsrecht
Auteurs Mr. P.H.M. Broere
SamenvattingAuteursinformatie

    Onlangs oordeelde de Hoge Raad in de SNS-enquête dat aan het verschoningsrecht in het enquêterecht ook betekenis toekomt. De auteur bespreekt de beschikking van de Hoge Raad en de implicaties daarvan voor de enquêtepraktijk. Om aan de gevolgen van SNS te ontkomen wordt een drietal oplossingsrichtingen aangereikt.


Mr. P.H.M. Broere
Mr. P.H.M. Broere is als promovendus en docent verbonden aan het Van der Heijden Instituut, OO&R, Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Geen silver bullet, wel optimisme: verslag van het symposium ‘Diversiteit’

Trefwoorden inclusie, multidisciplinariteit, governance, vrouwenquotum, boekpresentatie
Auteurs Drs. L.K. van Dijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 6 februari 2020 vond in Amsterdam ter gelegenheid van de verschijning van het boek Diversiteit in de Van der Heijden-reeks een symposium plaats. De sprekers hebben elk een ander aspect van het overkoepelende thema diversiteit belicht. In deze bijdrage bespreekt de auteur in hoofdlijnen hun voordrachten.


Drs. L.K. van Dijk
Drs. L.K. van Dijk bevindt zich in de eindfase van de master Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is werkzaam als student-assistent bij het Van der Heijden Instituut.