Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5-6, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Een reactie op een reactie: artikel 2:210 lid 5 BW

Trefwoorden vennootschapsrecht, faillissementsrecht, aansprakelijkheid te late deponering, artikel 2:210 lid 5 BW
Auteurs Mr. M.W. Josephus Jitta
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze reactie wordt ingegaan op de reactie van Schwarz en Wolf op de bijdrage van Van Hooff, waar het gaat om de gevolgen van artikel 2:210 lid 5 jo. artikel 2:248 lid 2 BW. Op grond van de rechtspraak van de Hoge Raad komt de auteur tot de conclusie dat de zorg van Schwarz en Wolf dat bij toepassing van artikel 2:210 lid 5 BW de sanctie van artikel 2:248 lid 2 BW eerder zou intreden dan zonder toepassing van artikel 2:210 lid 5 BW, ongegrond is.


Mr. M.W. Josephus Jitta
Mr. M.W. Josephus Jitta is advocaat bij Stibbe te Amsterdam.
Artikel

Het rechtspersoonlijk belang van het voorontwerp Wet bestuur en toezicht rechtspersonen: schijnuniformering of ware eendracht?

Trefwoorden uniformering, vennootschapsbelang, rechtspersoonlijk belang, Wet bestuur en toezicht rechtspersonen, vennootschappelijk belang
Auteurs R.H.H. Vastmans LL.B (Hons.)
SamenvattingAuteursinformatie

    Het voorontwerp Wet bestuur en toezicht rechtspersonen introduceert het geüniformeerde begrip rechtspersoonlijk belang als gedragsnorm voor bestuurders en toezichthouders. Door duiding van en vergelijking met het huidige vennootschapsbelang komt de auteur tot de conclusie dat de in de consultatieronde geuite kritiek grotendeels onjuist c.q. onterecht is.


R.H.H. Vastmans LL.B (Hons.)
R.H.H. Vastmans is masterstudent Nederlands recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Regulering van crowdfundingplatforms: een goede stap in de verkeerde richting

Het huidige systeem van regulering, het Wijzigingsbesluit financiële markten 2016 en de wenselijkheid van een (meer) toegesneden regelgevend kader

Trefwoorden crowdfunding, crowdfundingplatform, regulering, wijzigingsbesluit, platform
Auteurs Mr. J.R.C. Tangelder
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de regulering van crowdfunding centraal. Al geruime tijd worstelen wetgever, toezichthouder en marktpartijen met niet voor crowdfunding geschreven wet- en regelgeving. Besproken worden knelpunten in de huidige systematiek en een alternatieve wijze van regulering van de crowdfundingpraktijk.


Mr. J.R.C. Tangelder
Mr. J.R.C. Tangelder is als promovendus verbonden aan het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Doorwerking van aandeelhoudersovereenkomsten na invoering van de flex-BV: wat is het alternatief?

Trefwoorden aandeelhoudersovereenkomsten, vennootschapsrechtelijke doorwerking, flex-BV
Auteurs Mr. T.L.M. van der Weijden
SamenvattingAuteursinformatie

    Uit recente jurisprudentie blijkt dat de praktijk nog steeds worstelt met de vraag in hoeverre contractuele verplichtingen uit hoofde van een aandeelhoudersovereenkomst doorwerken binnen de vennootschapsrechtelijke verhoudingen. De invoering van de flex-BV heeft hier kennelijk onvoldoende verduidelijking gebracht. Aan de hand van enkele alternatieven voor aandeelhoudersovereenkomsten worden aanbevelingen gedaan voor de wetgever.


Mr. T.L.M. van der Weijden
Mr. T.L.M. van der Weijden is onlangs afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen in de masters Ondernemingsrecht en Burgerlijk recht.
Artikel

Value8: over publieke figuren en principiële vragen

Trefwoorden recht op alle verlangde inlichtingen, grootaandeelhouder
Auteurs Mr. A.P. Koburg
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 15 juni 2016 vond de jaarvergadering van Value8 N.V. plaats. Ruim een maand voorafgaande aan deze vergadering publiceerde Roel Gooskens een artikel op de website Follow The Money waarin hij zich kritisch uitlaat over de waardering van nog niet gerealiseerde waardestijgingen. Dat leidde tot veel reacties, die zijn in te delen in grofweg twee categorieën: (1) wat is de omvang van het recht op informatie van de algemene vergadering? (2) wat mag verwacht worden van grootaandeelhouder en bestuurder Peter Paul de Vries? De column besteedt kort aandacht aan beide aspecten.


Mr. A.P. Koburg
Mr. A.P. Koburg is junior docent-onderzoeker bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

‘The Law BV’: heeft het bewijsvoordeel in artikel 2:138 lid 2/248 lid 2 BW zijn langste tijd gehad?

Trefwoorden bestuurdersaansprakelijkheid, faillissementsaansprakelijkheid, boedeltekort, kennelijk onbehoorlijk bestuur
Auteurs Mr. C. de Groot
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 12 februari 2016 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan in een bestuurdersaansprakelijkheidsprocedure op grond van artikel 2:248 lid 2 BW. Uit de uitspraak komt naar voren dat het bewijsvoordeel dat de curator aan artikel 2:248 lid 2 BW kan ontlenen veel van zijn betekenis heeft verloren.


Mr. C. de Groot
Mr. C. de Groot is universitair hoofddocent aan de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden.
Artikel

Balanceren tussen een taakverdeling en collegialiteit binnen de raad

De verhouding tussen auditcommissieleden en overige commissarissen bezien in het licht van geagendeerde wet- en regelgeving

Trefwoorden vennootschapsrecht, auditcommissie, raad van commissarissen, bestuurdersaansprakelijkheid, collegiaal bestuur
Auteurs Mr. drs. L. in ’t Veld
SamenvattingAuteursinformatie

    De auditcommissie heeft een vaste positie verworven binnen het Nederlandse vennootschapsrecht. Recente ontwikkelingen accentueren de onduidelijkheid die bestaat over de verhouding tussen auditcommissieleden en overige leden van de raad. De auteur meent dat het evenwicht dient te worden bewaakt tussen een ver(der)gaande taakverdeling en het beginsel van collegialiteit binnen de raad.


Mr. drs. L. in ’t Veld
Mr. drs. L. in ’t Veld is als wetenschappelijk docent en onderzoeker verbonden aan Erasmus School of Law en verbonden aan het Instituut voor Ondernemingsrecht (IvO) en het IvO Center for Financial Law & Governance (ICFG).
Artikel

Bonje binnen de vereniging van eigenaars

Een bespreking van misbruik van meerderheidsmacht aan de hand van Rb. Limburg 5 november 2015, ECLI:NL:RBLIM:2015:9607

Trefwoorden vereniging van eigenaars, misbruik van meerderheidsmacht, redelijkheid en billijkheid, artikel 5:130 BW, artikel 2:12 BW
Auteurs Mr. B. Kemp
SamenvattingAuteursinformatie

    Handelt een appartementseigenaar in strijd met de redelijkheid en billijkheid als hij in lijn met zijn persoonlijke belang stemt? De kantonrechter oordeelde van wel. In de bijdrage wordt ingegaan op materieelrechtelijke en procesrechtelijke aspecten van besluitvorming en het aantasten van die besluitvorming binnen VvE’s.


Mr. B. Kemp
Mr. B. Kemp is advocaat bij DVDW Advocaten te Den Haag, als universitair docent verbonden aan het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI) van de Universiteit Maastricht en redacteur van het Maandblad voor Ondernemingsrecht.