Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Publicatie van de jaarrekening op grond van het effectenrecht: effectieve openbaarmaking of (slechts) verregaand transparant?

Trefwoorden publicatieplicht, beursvennootschappen, jaarrekening, effectenrecht, Fondsenreglement
Auteurs Prof. mr. J.B.S. Hijink
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat centraal het arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch waarin is uitgemaakt dat met het voldoen aan effectenrechtelijke publicatieverplichtingen ook is voldaan aan de publicatieplicht op grond van Boek 2 BW. Tegen de achtergrond van de uiteenlopend vormgegeven publicatieverplichtingen in het vennootschapsrecht enerzijds en het effectenrecht anderzijds, plaatst de auteur daarbij enige kanttekeningen.


Prof. mr. J.B.S. Hijink
Prof. mr. J.B.S. Hijink is hoogleraar jaarrekeningenrecht en toezicht financiële verslaggeving aan de Erasmus School of Law te Rotterdam en advocaat te Amsterdam.
Artikel

Aansprakelijkheid voor het boedeltekort en de publicatieplicht: wat is te laat deponeren?

Trefwoorden bestuurdersaansprakelijkheid, artikel 2:248 BW, publicatietermijn, vereenvoudigde vaststelling, Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening
Auteurs Mr. J.E.P.A. van Hooff
SamenvattingAuteursinformatie

    Voor jaarrekeningen die zien op boekjaren die starten op of na 1 januari 2016 gaat de maximale publicatietermijn van dertien naar twaalf maanden. Deze maximale termijn is de enige relevante termijn in het kader van artikel 2:248 BW. Ook bij vereenvoudigde vaststelling van de jaarrekening op grond van artikel 2:210 lid 5 BW.


Mr. J.E.P.A. van Hooff
Mr. J.E.P.A. van Hooff is advocaat bij Stibbe te Amsterdam.
Artikel

Het informeren van crediteuren als verweer tegen Beklamel-aansprakelijkheid

Trefwoorden bestuurdersaansprakelijkheid, Beklamel-norm, onbehoorlijk bestuur, onrechtmatige daad, eigen schuld
Auteurs Mr. M. Mussche
SamenvattingAuteursinformatie

    De crediteur die ten tijde van het aangaan van een verbintenis met een vennootschap de financiële situatie van zijn contractuele wederpartij kende, kan de bestuurder van de vennootschap later niet succesvol aansprakelijk stellen wegens schending van de Beklamel-norm.


Mr. M. Mussche
Mr. M. Mussche is advocaat bij Höcker Advocaten te Amsterdam.
Artikel

Geen pauliana? Gelukkig hebben we de onrechtmatige daad nog …

Commentaar bij HR 10 oktober 2014, ECLI:NL:HR:2014:2930, JOR 2014/297 (Kameleon Beheer IV/Bisscheroux q.q.)

Trefwoorden pauliana, onrechtmatige daad, samenloop, bestuurdersaansprakelijkheid, ernstig verwijt
Auteurs Mr. J.H.L. Beckers
SamenvattingAuteursinformatie

    In een reeks vastgoedtransacties werden koopsommen betaald onder de feitelijke waarde. Het hof nam aansprakelijkheid van de betrokken BV en haar bestuurder aan wegens schuldeisersbenadeling; de pauliana-vordering werd afgewezen. De Hoge Raad onderschrijft dit. Met het stranden van een pauliana-vordering is dus niet meteen de kans op een succesvolle onrechtmatige-daadactie verkeken.


Mr. J.H.L. Beckers
Mr. J.H.L. Beckers is professional support lawyer bij NautaDutilh te Amsterdam en als fellow verbonden aan het Van der Heijden Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen.