Om_henr_2023_07_1_voorkant_pagina_1
Rss

Handicap & Recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

‘De procedures verliepen niet geheel volgens het boekje’

Trefwoorden Toegang tot het recht, Rechtsbescherming, Concluding Observations, VN-verdrag Handicap, Landenrapportage
Auteurs Mr. D.C. Houtzager
Auteursinformatie

Mr. D.C. Houtzager
Mr. D.C. (Dick) Houtzager is hoofdredacteur van Handicap & Recht. Hij is senior beleidsadviseur bij het bureau van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven.
Artikel

Access_open Acht jaar VN-verdrag Handicap; de eerste toezichtcyclus compleet

Trefwoorden VN-verdrag Handicap, CRPD-comité, Mensen met een beperking, Concluding Observations, Landenreview
Auteurs J.S. Ogier LL.B.
SamenvattingAuteursinformatie

    In de zomer van 2024 werd Nederland uitgenodigd voor de eerste landenreview, acht jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap. Na rapportage en monitoring op papier, mocht Nederland nu in Genève verschijnen voor een dialoog met het Comité. In dit artikel tracht ik samen te vatten hoe de afgelopen jaren hebben geleid tot het sluitstuk van de eerste toezicht cyclus; de Concluding Observations. Daarnaast analyseer ik de meest prangende punten uit die Observations: hoe kijkt het Comité naar de Nederlandse implementatie en welk werk staat ons de komende jaren te doen?


J.S. Ogier LL.B.
J.S. (Jiska) Ogier LL.B. is ervaringsprofessional en redactielid van Handicap & Recht. In 2024 was zij een van de sprekers namens de delegatie van mensen met een handicap en hun representatieve organisaties voor het VN-comité Handicap.
Artikel

Over de rechtspositie van de burger bij de toepassing van maatwerk: een kwalitatief empirische studie van de Wmo 2015

Trefwoorden burgerperspectief, rechtspositie, keukentafelgesprek, informeel contact, etnografische observaties
Auteurs Mr. E.M. Linthorst en Dr. L.E. Oldenhof
SamenvattingAuteursinformatie

    Kwetsbare burgers met een beperkt doenvermogen ondervinden vaak moeilijkheden bij het realiseren van hun rechten. Het idee van een responsieve overheid beoogt meer rekening te houden met het burgerperspectief door nadruk te leggen op informeel contact tussen burger en overheid. In deze informele fase, in het bijzonder binnen de Wmo 2015, is de rechtspositie van burgers echter kwetsbaar, deels omdat formele juridische kaders, zoals de Awb, hier niet van toepassing zijn. Dit kan leiden tot ontmoediging of uitsluiting van voorzieningen. Huidige verbetervoorstellen richten zich vooral op betere rechtsbescherming achteraf, maar er is nog onvoldoende empirische kennis van de rechtspositie van burgers in de voorfase. Deze bijdrage onderzoekt de onzekerheden die burgers zelf ervaren in de verschillende fases rondom het informele keukentafelgesprek. Dit gebeurt middels een empirische studie van de interacties tussen burgers en Wmo-consulenten tijdens keukentafelgesprekken. De bevindingen bieden inzicht in hoe burgers hun rechtspositie percipiëren en welke verbeteringen, naast juridische verbetervoorstellen, nodig zijn om de toegang tot voorzieningen en rechtsbescherming te waarborgen.


Mr. E.M. Linthorst
E.M. (Eline) Linthorst is universitair docent bij de sectie Law & Health Care van Erasmus School of Health Policy & Management en lid bezwaarschriftencommissie Rotterdam (Participatiewet en Wmo 2015).

Dr. L.E. Oldenhof
L.E. (Lieke) Oldenhof is universitair hoofddocent antropologie van de veranderende verzorgingsstaat bij de sectie Health Care Governance van Erasmus School of Health Policy & Management.
Interview

Je moet als persoon met een beperking zelf een deskundige zijn

Interview met advocaten Renske Imkamp en Matthijs Vermaat

Trefwoorden Sociaal domein, Wet maatschappelijke ondersteuning, Cliëntondersteuning, Resultaatgericht beschikken, Persoonsgebonden budget
Auteurs Mr. A.R. Stolk en Mr. D.C. Houtzager
SamenvattingAuteursinformatie

    Mensen met een beperking krijgen veelvuldig te maken met procedures bij gemeenten. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van voorzieningen. Hoe toegankelijk zijn die procedures? Hoe is het gesteld met de rechtsbescherming voor mensen met een beperking? En welke knelpunten zijn er? In een interview vertellen advocaten Renkse Imkamp en Matthijs Vermaat over het bijstaan van cliënten die met de Wmo 2015, de Wlz en de Jeugdwet te maken hebben.


Mr. A.R. Stolk
Mr. A.R. (Anne-Rose) Stolk is stafjurist bij het College voor de Rechten van de Mens en redacteur van Handicap & Recht.

Mr. D.C. Houtzager
Mr. D.C. (Dick) Houtzager is senior beleidsadviseur bij het Bureau Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en hoofdredacteur van Handicap & Recht.
Artikel

Cliëntondersteuning: ‘oliemannetjes’ in de zorg

Trefwoorden cliëntondersteuning, Sociaal domein, Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning, keukentafelgesprek
Auteurs M. Vermaat, E. Bauhuis, Y. Belgerette e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    In het najaar van 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend. De bedoeling is dat wordt toegewerkt naar passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid. Dat is een nobel streven, maar het is niet makkelijk om in ‘de zorg’ je weg te vinden. Om de burger/verzekerde/cliënt bij te staan in diens contacten met de diverse instanties is de cliëntondersteuning in het leven geroepen. Cliëntondersteuning heeft de potentie om de toegang tot passende zorg voor cliënten te verbeteren en kan t een bijdrage leveren aan meer “geïntegreerde” zorg. Het is echter ook voorstelbaar dat cliëntondersteuners in meer of mindere mate tegen dezelfde belemmeringen aanlopen als de burger/verzekerde/cliënt. Om dit te onderzoeken is door de Vrije Universiteit onderzocht hoe cliëntondersteuners hun functioneren ervaren en welke belemmeringen zij daarbij al dan niet ervaren. Dat leverde verhelderende inzichten op.


M. Vermaat
M. (Matthijs) Vermaat is advocaat bij De Graaf aan de Kade advocaten te Amsterdam.

E. Bauhuis
E. (Ellemijn) Bauhuis, Y. (Yairo) Belgerette, N. (Naomi) Vos en S. (Sabriya) Sabbar werkten aan dit artikel naar aanleiding van hun masterthese binnen de masteropleiding Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Y. Belgerette

N. Vos

S. Sabbar

B. Beersma
B. (Bianca) Beersma is hoogleraar Organisatiegedrag, Afdeling Organisatiewetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Nood breekt niet elke wet

De mensenrechtelijke positie en toegang tot rechtsbescherming van mensen met een functiebeperking bij rampen

Trefwoorden Noodrecht, Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, Rechtsbescherming, Coronapandemie, Necroveiligheid
Auteurs Mr. dr. E. Dijkstra
SamenvattingAuteursinformatie

    Zelden zijn onze mensenrechten belangrijker en kwetsbaarder dan in noodsituaties, zoals tijdens rampen en hun nasleep. In dit artikel bespreek ik daarom de belangrijkste verplichtingen die de internationale mensenrechtenverdragen de aangesloten staten opleggen gedurende zulke grimmige tijden. Deze verplichtingen worden in het VN-verdrag Handicap verder gespecificeerd waar zij mensen met een functiebeperking betreffen. Maar als we vervolgens de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent noodsituaties onder de loep nemen, blijkt dat deze momenteel op een aantal punten ontoereikend kan worden genoemd. En dit is mogelijk inclusief de beschikbare rechtsbescherming. De concrete gevolgen van zulke gebreken waar het mensenrechtelijke verplichtingen betreft, maak ik duidelijk aan de hand van een nog steeds actueel voorbeeld. Namelijk de mate waarin het recht op leven en het recht op de hoogst haalbare mate van gezondheid van mensen met een functiebeperking werden beschermd in vergelijking met de rest van de bevolking tijdens het begin van de COVID-19-pandemie.


Mr. dr. E. Dijkstra
Mr. dr. E. (Erwin) Dijkstra is een voormalig docent-onderzoeker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn proefschrift, Discrimination and the Foundation of Justice: Hate Speech, Affirmative Action, Institutional Opinions, is te verkrijgen bij Eleven International Publishing.
Artikel

Financieel misbruik van oudere personen met afnemende wilsbekwaamheid: een verkenning van huidig onderzoek en de mogelijkheden tot rechtsbescherming

Trefwoorden Financieel misbruik ouderen, Wilsonbekwaamheid, Dementie, Rechtsbescherming, Eigen regie
Auteurs Mr. dr. H.N. Stelma-Roorda
SamenvattingAuteursinformatie

    Hoewel er vanuit de overheid en de media steeds meer aandacht is voor financieel misbruik van ouderen, is er in Nederland nog weinig onderzoek gedaan op dit gebied. Een groep die in dit verband specifieke aandacht behoeft zijn oudere personen die door een ziekte als Alzheimer te maken krijgen met afnemende wilsbekwaamheid. Voor deze ouderen zal het immers over het algemeen steeds moeilijker worden om te controleren of hun financiële belagen op een bevredigende manier door anderen worden behartigd wanneer zij daar zelf niet meer toe in staat zijn. Onderzoek naar de prevalentie, aard en gevolgen van financieel misbruik onder oudere personen met afnemende wilsbekwaamheid kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de preventie en aanpak van financieel misbruik onder deze groep. Bij het vaststellen van het beleid op dit terrein is daarnaast van belang dat zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de eigen regie van de oudere persoon.


Mr. dr. H.N. Stelma-Roorda
Mr. dr. H.N. (Rieneke) Stelma-Roorda is universitair docent personen- en familierecht aan de Vrije Universiteit, projectmanager op het NWA-ORC STRIDE project (www.strideconsortium.nl) en fellow bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).