Ara_1568-6639_2023_022_001_totaal_original1024_1
Rss

Arbeidsrechtelijke Annotaties

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Soft law in het arbeidsrecht

Trefwoorden UWV Werkwijzer Poortwachter, STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten, Artikel 79 Wet RO, Soft law, Definitie van recht
Auteurs Beryl ter Haar
SamenvattingAuteursinformatie

    De definitie van ‘recht’ onder artikel 79 Wet RO wordt door de Hoge Raad ruim geïnterpreteerd en omvat onder meer niet-bindende voorschriften. Niettemin blijkt uit de conclusies van A-G’s De Bock (zaken Cicero en Euregio) en Van Peursem (zaak ROCvA) dat deze interpretatie nog niet zo ruim is dat daar ook de UWV Werkwijzer Poortwachter en de STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten onder vallen, terwijl deze niet alleen interne instructies zijn, maar ook externe werking lijken te hebben. Aan de hand van een abstracte verhandeling over soft law, gevolgd door een concrete toepassing van een analytisch model ter bepaling van de mate van soft law, wordt in dit artikel betoogd dat goed zou zijn om bij de beoordeling of juridisch niet-bindende voorschriften, zoals deze Werkwijzers, gelden als recht in de zin van artikel 79 Wet RO meer ruimte te geven aan de inhoud van die voorschriften en minder formele aspecten, zoals wetgevingsprocessen en publicatievereisten, de doorslag te laten geven.


Beryl ter Haar
Prof. mr. B.P. ter Haar is bijzonder hoogleraar Europees en vergelijkend arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen en UW professor en directeur van het Centre for International and European Labour Law Studies (CIELLS) aan de Universiteit van Warschau.
Annotatie

Rechtszekerheid en de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst: twee stappen vooruit en een kleine stap terug

HR 6 november 2020, ECLI:NL:HR:2020:1746 (X/Gemeente Amsterdam)

Trefwoorden Kwalificatie, Arbeidsovereenkomst, Gemeente Amsterdam, Rechtszekerheid, Rechtszekerheidsbeginsel
Auteurs Femke Laagland en Samiha Said
SamenvattingAuteursinformatie

    Na 23 jaar Groen/Schoevers biedt de Hoge Raad in X/Gemeente Amsterdam nader inzicht in de beantwoording van de kwalificatievraag en de rol die de partijbedoeling daarin speelt. In de literatuur is X/Gemeente Amsterdam onthaald als hét nieuwe standaardarrest rondom de kwalificatievraag. In deze annotatie wordt het arrest besproken in het licht van het rechtszekerheidsbeginsel, aan de hand van drie aspecten: het publiekrechtelijke karakter van de casus en de invloed daarvan op de uitkomst, de tweefasentoets en de holistische weging. De auteurs onderzoeken of de Hoge Raad met X/Gemeente Amsterdam meer rechtszekerheid heeft gebracht rondom het kwalificatievraagstuk en de systematiek waarbinnen de kwalificatievraag moet worden beantwoord, en zo niet, of hier een rechtvaardiging voor is.


Femke Laagland
Prof. mr. F.G. Laagland is als hoogleraar (Europees) Arbeidsrecht verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Samiha Said
Mr. S. Said is als universitair docent Sociaal recht werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen.
Annotatie

Naleving van cao-bepalingen

HR 19 maart 2021, ECLI:NL:HR:2021:413 (FNV/Vennootschap X) en HR 9 april 2021, ECLI:NL:HR:2021:537 (Inforcontracting/SNCU)

Trefwoorden Naleving, Cao, Vakbond, Handhaving, CNV/Pennwalt
Auteurs Cara van den Bor
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt naar aanleiding van twee recente zaken bij de Hoge Raad (HR 19 maart 2021 (FNV/Vennootschap X) en HR 9 april 2021 (Inforcontracting/SNCU)) nader ingegaan op de vraag in hoeverre vakbonden en paritaire handhavingsorganen die bij cao zijn aangewezen, naleving van cao-bepalingen in de individuele arbeidsovereenkomsten kunnen vorderen.


Cara van den Bor
Mr. C. van den Bor is promovenda bij de sectie Sociaal recht van de Vrije Universiteit in Amsterdam.