Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Access_open Van gedwongen ontslag naar het delen van de pijn

Trefwoorden ontslag, lonen, werkloosheid, deelsysteem, crisis
Auteurs prof. Paul de Beer
SamenvattingAuteursinformatie

    Gedwongen ontslag is voor zowel de werkgever als de ontslagen werknemer kostbaar. Daarom zouden gedwongen ontslagen beter kunnen worden vervangen door flexibele aanpassing van de lonen en gewerkte uren. De overheid zou dit moeten ondersteunen door een loonsverlaging grotendeels te compenseren via een structurele NOW-regeling.


prof. Paul de Beer
Paul de Beer is werkzaam als professor in arbeidsverhoudingen AIAS-HSI.
Artikel

Van gedwongen ontslag naar het delen van de pijn: een juridische reflectie

Trefwoorden ontslag, reflectie, meeademen, loonoffer, conjunctuurgolven
Auteurs mr. Rik van Steenbergen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel bespreekt de auteur de voordelen voor zowel werkgevers als werknemers van noodgedwongen tijdelijk minder werken in geval van economische tegenwind boven gedwongen ontslagen. Niet alle werknemers zullen echter een dienovereenkomstige tijdelijke verlaging van hun loon kunnen of willen accepteren. Dat probleem kan echter worden opgelost door een overheidssubsidie. Voor de overheid lijkt het financieel aantrekkelijker te zijn om een dergelijke tijdelijke loonsverlaging aan te vullen in plaats van werkloosheidsuitkeringen te moeten verstrekken. Als grootste obstakel in het realiseren van het voorstel van De Beer om de loonsom automatisch mee te laten bewegen met de omzet zie ik het gebrek aan vertrouwen tussen sociale partners. Dat belet meerjarige afspraken. Ook het verschillend uitpakken van zijn voorstel voor groepen van werknemers is een probleem. De juridische bezwaren hangen daar deels mee samen. Het vergelijkbare voorstel van de SER omzeilt mijns inziens de grootste bezwaren en lijkt daardoor meer kansrijk.


mr. Rik van Steenbergen
Rik van Steenbergen is werkzaam als beleidsadviseur.
Artikel

Dismissal protection in Denmark

Trefwoorden protection against dismissal, flexicurity, industrial relations, social security, dynamic and adjustable labour market
Auteurs mr. dr. Natalie Munkholm
SamenvattingAuteursinformatie

    The article gives an overview of the protection against dismissal according to Danish statutory acts and collective agreements.


mr. dr. Natalie Munkholm
Natalie Munkholm is werkzaam als associate professor Labour Law aan de Aarhus Universiteit, Denemarken.
Artikel

Collectief ontslag in tijden van (economische) crisis

Trefwoorden collectief ontslag, flexibele arbeid, overheidsinvloed, steunmaatregelen, ondernemersvrijheid
Auteurs mr. dr. Niels Jansen en em. prof. Teun Jaspers
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage onderzoeken auteurs of in de Wmco wel voldoende rekening is gehouden met ontslag in en van de flexibele schil en zo nee, of aanpassing van de Wmco dan gewenst is met het oog op de doelstelling van de Wmco tegen de achtergrond van de huidige flexibele arbeidsmarkt. Daarnaast onderzoeken zij de rol van de overheid bij een collectief ontslag en meer specifiek over de NOW-1 en NOW-2 en de verhouding tot ondernemersvrijheden. De NOW-1 en -2 beperkten namelijk in zekere zin de vrijheid van ondernemingen om beslissingen te nemen over een collectief ontslag en de vraag is hoe die beperkingen ten aanzien van collectief ontslag zich verhouden tot de ondernemersvrijheden.


mr. dr. Niels Jansen
Niels Jansen is werkzaam als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, AIAS-HSI.

em. prof. Teun Jaspers
Teun Jaspers is emeritus hoogleraar aan de Univerisiteit Utrecht, en Senior Research Fellow AIAS-HSI.