Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2019 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Ontslag op staande voet. Disbalans tussen zorgvuldig onderzoek en onverwijldheid?

Trefwoorden ontslag op staande voet, ontslag, wwz, onverwijld, hoor en wederhoor
Auteurs mr. dr. Alf Bungener en mr. Lorraine Mordaunt
SamenvattingAuteursinformatie

    In beginsel kan een ontslag op staande voet worden verleend zonder bewijs en kan de volledige bewijslevering aan de orde komen in een procedure. De onverwijldheidseis vergt voortvarendheid en dat kan ten koste gaan van de zorgvuldigheid van het onderzoek en dus ook de bewijsvoering. Aan de hand van de voorgestelde alternatieven wordt een meer evenwichtige methodiek geïntroduceerd voor kwesties waarin feiten spelen die ontslag op staande voet kunnen rechtvaardigen.


mr. dr. Alf Bungener
Advocaat

mr. Lorraine Mordaunt
Advocate
Artikel

Ontslagbescherming in Nederland: in dienst van baanzekerheid of werkzekerheid?

Trefwoorden ontslagrecht, transitievergoeding, scholing, herplaatsing
Auteurs mr. dr. Nuna Zekić
SamenvattingAuteursinformatie

    Het ontslagrecht is sinds de Wwz ingrijpend veranderd. Een van de doelen van de Wwz was een omslag maken van baanzekerheid naar werkzekerheid. Het idee van een verschuiving van baan- naar werkzekerheid is niet nieuw. Elementen van werkzekerheid zijn met de Wwz geïntroduceerd in het ontslagrecht, maar in hoeverre heeft er nu een verschuiving plaatsgevonden van baanzekerheid naar werkzekerheid? Dit is de centrale vraag van deze bijdrage.


mr. dr. Nuna Zekić
Universitair hoofddocent
Artikel

De generatieregeling; bezint eer ge begint?

Trefwoorden generatieregeling, langer doorwerken, seniorenregeling, deeltijdpensioen, aow
Auteurs mr. Cornelien Donner Broersma
SamenvattingAuteursinformatie

    Niet alle werknemers zijn in staat om tot aan de gestegen AOW-leeftijd te blijven werken. Voor hen kan een zogenoemde generatieregeling uitkomst bieden; oudere werknemers werken minder uren terwijl hun pensioenopbouw en (een deel van) het loon over de niet gewerkte uren door de werkgever worden gecontinueerd. Generatieregelingen zijn niet uniform; de praktijk laat een veelvoud aan regelingen zien. Wel geldt een uniform fiscaal en juridisch kader. In dit artikel ga ik in op de toepasselijke fiscale en juridische wet- en regelgeving van een generatieregeling en formuleer ik enkele aandachtspunten voor werkgevers die een generatieregeling willen opzetten.


mr. Cornelien Donner Broersma
Advocaat pensioenrecht, senior consultant
Artikel

De ontslagbescherming van onderwijzend personeel

Trefwoorden Onderwijsarbeidsrecht, Identiteitsontslagcommissie, Bijzonder onderwijs, Wnra, onderwijspersoneel
Auteurs Mr.dr. Elmira van Vliet
SamenvattingAuteursinformatie

    Op onderdelen wijkt de rechtspositie van onderwijzend personeel af van de rechtspositie van werknemers in het bedrijfsleven. In deze bijdrage zal de rechtspositie bij ontslag van personeel in het openbaar en bijzonder onderwijs worden besproken. Onderwerpen als de ketenregeling, identiteitsontslagcommissie en de gevolgen van de gevolgen van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) komen aan de orde.


Mr.dr. Elmira van Vliet
Universitair Docent