Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Beschikken, maar vooral aanvaarden

Auteurs Mr. dr. E. Sikkema
Auteursinformatie

Mr. dr. E. Sikkema
Mr. dr. E. Sikkema is redactielid van TBS&H en als senior wetgevingsjurist verbonden aan de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Artikel

Access_open Wie is werkgever bij een (dodelijk) arbeidsongeval?

De verschillende benaderingen van het werkgeversbegrip in het straf- en het bestuursrecht

Trefwoorden arbeidsongeval, bedrijfsongeval, Arbeidsomstandighedenwet, werkgever, Nederlandse Arbeidsinspectie
Auteurs Mr. R.S. Wijling en Mr. L.S.E. Hinrichs
SamenvattingAuteursinformatie

    Nederland kent een veelheid aan wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Voor al deze wet- en regelgeving geldt dat de (voornaamste) normadressaat de werkgever is. Maar wie is nu werkgever en hoe wordt dit vastgesteld? En wat zijn de gevolgen voor een partij als wordt vastgesteld dat deze werkgever is, bijvoorbeeld in het geval van een bedrijfsongeval? In dit artikel worden deze vragen zowel vanuit een bestuursrechtelijk als vanuit een strafrechtelijk perspectief besproken.


Mr. R.S. Wijling
Mr. R.S. Wijling is advocaat bij van Ardenne &  Crince le Roy Advocaten N.V. te Rotterdam.

Mr. L.S.E. Hinrichs
Mr. L.S.E. Hinrichs is advocaat bij van Ardenne & Crince le Roy Advocaten N.V. te Rotterdam.
Trending Topics

Wie, wat, hoe en waarom?

Particuliere opsporing in de context van interne financieel-economische criminaliteit

Trefwoorden particulier onderzoek, advocaat-onderzoeker, financieel-economische criminaliteit, publiek-private samenwerking
Auteurs Dr. C.A. Meerts
SamenvattingAuteursinformatie

    Particulier onderzoek is een bloeiende sector, die echter slechts in beperkte mate empirisch is onderzocht. In deze bijdrage wordt het thema particulier onderzoek besproken, waarbij onder andere wordt ingegaan op het particuliere onderzoek, de betrokken actoren en de bijdrage van particulier onderzoek aan de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Deze bijdrage kan liggen in eigenstandige afdoening buiten het strafrecht om. Hoewel particuliere onderzoekers geen opsporingsbevoegdheden hebben en geen onderdeel uitmaken van het strafrechtelijke apparaat, kunnen zij echter ook een bijdrage leveren aan de strafrechtelijke opsporing.


Dr. C.A. Meerts
Dr. C.A. Meerts is assistant professor (universitair docent) Criminologie, Afdeling Criminologie, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Jurisprudentie

Commercie of misleiding?

Annotatie bij Hof Den Haag 13 maart 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:374

Trefwoorden vals, factuur, ophogen, artikel 225 Sr, intellectuele valsheid
Auteurs Mr. D.J. Franssen en Mr. F.H.J. De Graaf
SamenvattingAuteursinformatie

    In de feitenrechtspraak verschijnen steeds vaker arresten waarin de strafrechter tot een bewezenverklaring van valsheid in geschrifte komt, terwijl het desbetreffende geschrift op zichzelf geen onjuiste informatie bevat. In voorkomende gevallen acht de strafrechter dat stuk dan toch vals omdat daarin informatie is achtergehouden waardoor de werkelijkheid geweld zou zijn aangedaan. Daarbij wordt soms wel heel gemakkelijk over specifieke voorwaarden voor strafrechtelijke aansprakelijkheid heengestapt waardoor de grenzen van artikel 225 Sr worden opgerekt. Het in deze bijdrage te bespreken arrest is daarvoor exemplarisch.


Mr. D.J. Franssen
Mr. D.J. Franssen is werkzaam bij De Bont Advocaten.

Mr. F.H.J. De Graaf
Mr. F.H.J. de Graaf is werkzaam bij Maze Advocatuur.