Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Gedachten over het ne bis in idem-beginsel en evenredigheid ‘nieuwe stijl’

Trefwoorden ne bis in idem, evenredigheidsbeginsel
Auteurs Mr. dr. B. van der Vorm en Mr. K.M.G. Demandt
Auteursinformatie

Mr. dr. B. van der Vorm
Mr. dr. B. van der Vorm is redactielid van TBS&H en als universitair docent straf(proces)- en bestuursrecht verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, de Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht.

Mr. K.M.G. Demandt
Mr. K.M.G. Demandt is docent fiscaal recht en promovenda aan het Department of Tax Economics van Tilburg University en advocaat bij Demandt Advocatuur.
Artikel

Grenzeloze follow the money in corruptiezaken?

Trefwoorden (buitenlandse) corruptie / omkoping, internationale samenwerking, grensoverschrijdende bewijsvergaring, informatie-uitwisseling, rechtshulp
Auteurs T.R. van Roomen LLM
SamenvattingAuteursinformatie

    Op grond van internationale anticorruptie-instrumenten rusten er op Nederland vergaande inspanningsverplichtingen om in strafrechtelijke onderzoeken naar buitenlandse corruptie met andere landen samen te werken en informatie te delen. Uit empirisch onderzoek naar de Nederlandse praktijk blijkt echter dat deze samenwerking diverse praktische en juridische belemmeringen kent. In deze bijdrage wordt getracht een antwoord te geven op de vraag hoe bij grensoverschrijdende bewijsvergaring in relatie tot internationale geldstromen (follow the money) de law in action zich verhoudt tot de law in the books. Daarbij wordt aandacht besteed aan het toepasselijke juridisch-normatieve kader voor grensoverschrijdende bewijsvergaring, alsmede aan de bevindingen van het empirisch onderzoek. De auteur sluit af met een vooruitblik.


T.R. van Roomen LLM
T.R. van Roomen LLM is senior officier van justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en buitenpromovendus bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Access_open Het adviseursverweer

Een oproep tot convergentie tussen het fiscale straf- en boeterecht

Trefwoorden avas, adviseur, advies, belastingaangifte
Auteurs Mr. drs. A.G. Haasnoot en Mr. M. van Dijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Zowel in het fiscale boeterecht als in het fiscale strafrecht wordt met enige regelmaat het verweer gevoerd dat de belastingplichtige mocht vertrouwen op de juistheid van de door zijn adviseur opgestelde aangiften.
    In dit artikel wordt aan de hand van recente feitenrechtspraak uiteengezet dat de beoordeling van dit verweer intussen sterk uiteen is gaan lopen tussen de twee rechtsgebieden. De auteurs pleiten dan ook voor een eensluidend kader voor de beoordeling van het adviseursverweer binnen het fiscale straf- en boeterecht.


Mr. drs. A.G. Haasnoot
Mr. drs. A.G. Haasnoot is als advocaat-belastingkundige werkzaam bij FT-advocaten.

Mr. M. van Dijk
Mr. M. van Dijk is als juridisch medewerker werkzaam bij JahaeRaymakers advocaten.
Jurisprudentie

De onschuldpresumptie en de wisselwerking tussen strafrecht en bestuursrecht

Annotatie bij ABRvS 8 mei 2024, ECLI:NL:RVS:2024:1958

Auteurs Mr. dr. B. van der Vorm en Mr. K.M.G. Demandt
SamenvattingAuteursinformatie


Mr. dr. B. van der Vorm
Mr. dr. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)- en bestuursrecht en is verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, de Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht.

Mr. K.M.G. Demandt
Mr. K.M.G. Demandt is docent en promovenda bij het Fiscaal Instituut Tilburg aan Tilburg University en advocaat bij Demandt Advocatuur.