Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2-3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Access_open Goed toezicht vanuit maatschappelijk perspectief

Over toezicht van en met de samenleving

Auteurs Caelesta Braun en Pieter Welp
Auteursinformatie

Caelesta Braun
Prof. dr. C.H.J.M. Braun is hoogleraar Openbaar Bestuur & Maatschappelijke Democratie aan het instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden en redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.

Pieter Welp
Drs. P. Welp is senior wetenschappelijk medewerker en strategisch adviseur van de Inspectieraad en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Peer-reviewed artikel

Bronnen van gezag

Een empirisch onderzoek naar de totstandkoming van reputaties van toezichthouders

Trefwoorden reputatie, gezag, autoriteit, media en communicatie, stakeholders
Auteurs Lauren Fahy, Erik Hans Klijn en Judith van Erp
SamenvattingAuteursinformatie

    De reputatie van toezichthouders wordt van groot belang geacht voor hun effectiviteit en maatschappelijk gezag. Er is echter nog weinig kennis over de vraag hoe reputaties van toezichthouders tot stand komen en waarop die zijn gebaseerd. Een beter begrip van de totstandkoming van reputaties kan bijdragen aan het publieke gezag van toezichthouders. Dit onderzoek beantwoordt de vraag welke factoren de reputatie van toezichthouders bepalen in de ogen van hun eigen medewerkers en in de ogen van onder toezicht gestelde organisaties, en hoe deze opvattingen zich tot elkaar verhouden. Uit het onderzoek is gebleken dat reputatie in de ogen van onder toezicht gestelde organisaties, en in de ogen van medewerkers van toezichthouders, in belangrijke mate stoelt op de prestaties en activiteiten van de toezichthouder; op de kwaliteit van de interacties met ondertoezichtstaanden en burgers; en op mediaberichtgeving. Institutionele factoren, zoals onafhankelijkheid, lijken minder relevant voor reputatie.


Lauren Fahy
Dr. L.A. Fahy is postdoctoraal onderzoeker aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht.

Erik Hans Klijn
Prof. dr. E.-H. Klijn is Hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit (Department of Public Administration and Sociology, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences). Zijn onderzoek richt zich op complexe besluitvorming in netwerken, netwerken, netwerk management, branding en de invloed van media op besluitvorming

Judith van Erp
Prof. dr. J. van Erp is hoogleraar Regulatory Governance aan de Universiteit Utrecht. Zij is programmaleider van het NWA onderzoeksprogramma Vernieuwing van Toezicht en projectleider van het onderzoeksproject Toezicht met Gezag.
Peer-reviewed artikel

Toezicht, verantwoording en organisatienetwerken

Trefwoorden toezicht, verantwoording, organisatienetwerken, governance, accountability
Auteurs Cor van Montfort, Melanie Ehren en Patrick Kenis
SamenvattingAuteursinformatie

    De toenemende complexiteit van maatschappelijke vraagstukken vraagt om samenwerking tussen organisaties die over de grenzen van hun eigen domein werken. Voorbeelden van zulke vraagstukken zijn het verzorgen van passend onderwijs voor leerlingen met complexe leer- of gedragsproblematiek of kwetsbare burgers die lastig goede huisvesting kunnen vinden en waarvoor woningcorporaties samen met partners in de wijk een goede sociale leefomgeving moeten organiseren. Het ontstaan en bestaan van deze organisatienetwerken heeft consequenties voor toezicht en verantwoording (accountability). Deze zijn van oorsprong vooral gericht op het beoordelen van individuele organisaties. We schetsen een aantal mogelijke routes naar passend toezicht en passende verantwoording op en in organisatienetwerken.


Cor van Montfort
Dr. C.J. van Montfort is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en research fellow aan Tilburg Universiteit.

Melanie Ehren
Prof. dr. M.C.M. Ehren is hoogleraar Educational Governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Patrick Kenis
Prof. dr. P.N. Kenis is hoogleraar Public Governance aan Tilburg University.

Henk den Uijl
Dr. H. den Uijl is filosoof aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.
Uit het veld

Tussen wet en werkelijkheid

Het maatschappelijk perspectief bij de Inspectie van het Onderwijs

Trefwoorden Inspectie van het Onderwijs, maatschappelijke oriëntatie, legaliteitsbeginsel, publiek belang
Auteurs Wouter Wieldraaijer, Mariëlle Klerks en Geurt van Hardeveld
SamenvattingAuteursinformatie

    Veel toezichthouders hechten aan een sterke maatschappelijke oriëntatie. Ze vinden de klassieke handhavende taken te eenzijdig en niet altijd stroken met het publieke belang. Tegelijkertijd wordt in de toezichtliteratuur gewaarschuwd voor een te sterke maatschappelijke oriëntatie. Toezicht functioneert binnen de democratische rechtstaat en daarom wordt gewezen op het belang van het legaliteitsbeginsel. Op het eerste gezicht lijken deze twee principes – de maatschappelijke oriëntatie en het legaliteitsbeginsel – moeilijk te verenigen. Toezichthouders hebben echter diverse mogelijkheden om beide principes recht te doen. In deze bijdrage Uit het veld geven we enkele voorbeelden hoe we dit doen als Inspectie van het Onderwijs.


Wouter Wieldraaijer
Drs. W.G.J. Wieldraaijer is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs.

Mariëlle Klerks
Dr. M.C.J.L. Klerks is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs.

Geurt van Hardeveld
Dr. G. van Hardeveld is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs.
Notenkraker

Politieke invloed op toezichthouders

Trefwoorden nationale regulerende instanties, Europees recht, onafhankelijkheid, maatschappelijke opdracht
Auteurs Hansko Broeksteeg
SamenvattingAuteursinformatie

    Publieke toezichthouders, zoals de AFM, ACM en de Autoriteit Persoonsgegevens, worden meer en meer gereguleerd door het Europese recht. Dat recht merkt deze toezichthouders aan als Nationale Regulerende Instanties (NRI’s). Het Europese recht veronderstelt een vergaande mate van onafhankelijkheid van deze toezichthouders. Een nadeel daarvan is dat de nationale politiek niet of nauwelijks invloed kan uitoefenen op de taakuitoefening door deze toezichthouders, waardoor het moeilijk is om hen een brede maatschappelijke opdracht mee te geven. Deze opdracht zal vooral vanuit hunzelf moeten komen.


Hansko Broeksteeg
Prof. mr. J.L.W. Broeksteeg is hoogleraar Staatsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Essay

Preventie van witwassen

Waarom ‘van herstel naar balans’ goed is, maar het nog beter kan!

Trefwoorden anti-witwassen, toezicht, compliance, effectiviteit, Wwft
Auteurs Melissa van den Broek en Evelyn Bell
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit essay schetsen wij de recente ontwikkelingen in het toezicht op de antiwitwasregelgeving van De Nederlandsche Bank aan de hand van het rapport Van herstel naar balans uit september 2022. Naar onze mening is dit een positieve ontwikkeling, maar het kan nog beter. Wij richten ons daarbij op de focus van DNB op de bancaire sector en het ontbreken van een zichtbare dialoog tussen andere Wwft-toezichthouders en de bij hen onder toezicht staande instellingen. Een effectieve aanpak van witwassen vereist samenwerking en een sectoroverstijgende aanpak. Deze is er nu niet, althans niet voldoende zichtbaar.


Melissa van den Broek
Mr. dr. M. van den Broek is senior manager Forensic Integrity & Compliance bij KPMG.

Evelyn Bell
E.L.I. Bell MSc is Director Forensic Integrity & Compliance bij KPMG. Melissa en Evelyn richten zich in hun dienstverlening op het ondersteunen en adviseren van ondernemingen bij de beheersing van hun financieel-economische criminaliteitsrisico’s, met een focus op de preventie van witwassen en het financieren van terrorisme, alsook de sanctieregelgeving.
Interview

Access_open In gesprek met dr. Moritz Müller

Proefschrift: Cultivating the art of hearing and being heard: how regulators strategically use public communication in regulatory governance

Trefwoorden toezicht, publieke communicatie, regelgevend bestuur, reputatie, EU-overheidsinstanties
Auteurs Anna Merz en Pieter Welp
SamenvattingAuteursinformatie

    In de serie ‘in gesprek met een pas gepromoveerde onderzoeker’ geven we aandacht aan promotieonderzoeken die voor toezichthouders relevant zijn. Hiervoor interviewen we als redactie van het Tijdschrift voor Toezicht (recent) gepromoveerde onderzoekers over hun onderzoek en de betekenis ervan voor het toezicht.
    In dit interview spraken Anna Merz en Pieter Welp, redacteuren van het Tijdschrift voor Toezicht, met Moritz Müller, die in 2023 promoveerde aan de Universiteit Leiden op zijn onderzoek naar publieke communicatie van toezichthouders. Moritz werkt als datascientist bij Rabobank.


Anna Merz
A. Merz MA is promovenda bij de sectie Criminologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Pieter Welp
Drs. P. Welp is senior wetenschappelijk medewerker en strategisch adviseur van de Inspectieraad en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.