RegelMaat

Practice

Moties tot intrekking van een wetsvoorstel: doorkruising van de wetsprocedure?

Trefwoorden Tweede Kamer, wetsvoorstellen, intrekkingsmoties, Transgenderwet
Auteurs T.C. Borman
DOI
Auteursinformatie

T.C. Borman
Mr. T.C. (Tim) Borman is werkzaam bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
  • Samenvatting

      Naar aanleiding van een in april 2024 door de Tweede Kamer aanvaarde motie waarin de regering is verzocht om een wetsvoorstel tot wijziging van de Transgenderwet in te trekken, wordt in deze bijdrage ingegaan op de figuur van dergelijke ‘intrekkingsmoties’. Een zoekslag naar dergelijke moties leverde 68 moties op. Bijna altijd worden dergelijke moties verworpen. Aan de centrale vraag of een intrekkingsmotie moet worden opgevat als een doorkruising van de wetsprocedure – zou de Kamer immers niet gewoon over een wetsvoorstel moeten stemmen in plaats van (ook) over zo’n motie? – is in de parlementaire geschiedenis slechts summier aandacht besteed. De gevallen waarin dat gebeurde, worden in deze bijdrage besproken. Op de genoemde vraag blijkt geen pasklaar antwoord te geven, want het is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Wel kan worden gezegd dat de wetsprocedure op zijn kop wordt gezet als de Tweede Kamer in een motie vraagt om een inmiddels bij de Eerste Kamer aanhangig wetsvoorstel in te trekken.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.