Menm_1387-6236_2024_027_002_covr
Rss

Markt & Mededinging

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen

Gunnar Niels
Dr. G. Niels is managing partner bij Oxera.
Artikel

Access_open Responsief mededingingsrecht

Auteurs Wolf Sauter
Auteursinformatie

Wolf Sauter
Prof. mr. dr. drs. W. Sauter maakt deel uit van de directie mededinging van de Autoriteit Consument & Markt en is hoogleraar Law Markets and Behaviour aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Dit artikel behandelt de ontwikkeling van het consumentenrecht in de afgelopen 25 jaar. In 1992 bestond consumentenbescherming voornamelijk uit civielrechtelijke regels omtrent algemene voorwaarden, maar tegenwoordig bestaat er een uitgebreid geheel van regelgeving met handhaving door een actieve toezichthouder. De ACM heeft daarbij proactief het voortouw genomen op bepaalde deelonderwerpen en heeft vooruitlopend op formele regelgeving eigen beleidslijnen geformuleerd en gehandhaafd. Het artikel behandelt sprekende voorbeelden van deze werkwijze van de ACM, zoals duurzaamheidclaims, aankondigingen van prijsvermindering en dark patterns. Daarnaast wordt ingegaan op de handhavingsbevoegdheden van de ACM en de sectorfocus van de ACM in 2023. Het artikel sluit af met een overzicht van de handhaving door de ACM en de rechtspraak waarbij de ACM in 2023 was betrokken op het gebied van consumentenbescherming en eindigt met een conclusie.


Roelien van Neck
Mr. R. van Neck is partner bij Bird & Bird Netherlands

Réshmi Rampersad
Mr. R. Rampersad is werkzaam als advocaat bij Bird & Bird Netherlands

Thom Koetzier
Mr. T. Koetzier is werkzaam als advocaat bij Bird & Bird Netherlands

Leigh Hancher
Dr. L. Hancher is hoogleraar EU-recht aan de Tilburg University, hoogleraar EU-energierecht aan de FSR/RSCAS/EUI en hoogleraar Energiemarktrecht aan de Universiteit van Bergen. Zij is tevens senior adviseur bij Baker Botts te Brussel.
Annotatie

Gelijke behandeling in de polder

HR 1 maart 2024, ECLI:NL:HR:2024:300 (Buma/Stemra – ABMD c.s.)

Auteurs Paul Kreijger
Auteursinformatie

Paul Kreijger
Mr. P.J. Kreijger is advocaat te Amsterdam (Visser Schaap & Kreijger).