Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1
Rss

Contracteren

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Redactioneel

Artikel

Opzettelijke wanprestatie en contractuele remedies: een onderbelicht terrein

Trefwoorden Wanprestatie, Motief, Schuldeiser, Opzettelijk, remedies
Auteurs Mr. dr. M. van Kogelenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt via een rechtsvergelijkende analyse betoogd dat de teleurgestelde crediteur in het geval van opzettelijke wanprestatie toegang zou moeten hebben tot strengere sancties dan het contractenrecht normaal gesproken biedt. De teleurgestelde crediteur zou bijvoorbeeld eerder nakoming moeten kunnen vorderen, in ruimere mate tegemoet moeten worden gekomen in bewijs en begroting van de schade ter grootte van het positief contractsbelang, een hogere schadevergoeding moeten kunnen claimen, eerder toegang moeten hebben tot winstafdracht en eerder moeten kunnen ontbinden.


Mr. dr. M. van Kogelenberg
Mr. dr. M. van Kogelenberg is onderzoeker en docent burgerlijk recht aan Erasmus Universiteit te Rotterdam. De auteur dankt A.G. Castermans, M.W. Knigge en S.D. Lindenbergh voor hun commentaar op eerdere versies.

Mr. M.M. Roelofs
Mr. M.M. Roelofs is advocaat bij Linklaters LLP.
Praktijk

Het glibberige pad van contracteren in de brandstoffenbranche

Trefwoorden Mededingingswet, exclusieve afnameovereenkomst, groepsvrijstellingsverordening, partiƫle nietigheid, conversie
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze Actualia staan twee arresten van de Hoge Raad in de procedure tussen BP en Benschop centraal. Deze arresten gingen over de mededingingsrechtelijke toelaatbaarheid van exclusieve afnameovereenkomsten. De Hoge Raad onderstreept het belang van scherp contracteren en het in acht nemen van onder meer de Groepsvrijstellingsverordening. Daarnaast bevestigt de Hoge Raad dat een mededingingsrechtelijke nietigheid zich niet leent voor conversie en dat de nietigheid algeheel of partieel kan zijn. Dat laatste is een kwestie van uitleg, waarbij ook de inhoud van de overeenkomst een rol zal spelen.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten in Alphen aan den Rijn.