Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1
Rss

Contracteren

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Redactioneel

Column

Contractuele gebondenheid in het licht van de krediet- en economische crisis

Trefwoorden kredietcrisis,, economische crisis,, redelijkheid en billijkheid, remedies, onvoorziene omstandigheden
Auteurs Mr. dr. P.S. Bakker
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze Ad rem gaat Sjoerd Bakker in op recente (lagere) rechtspraak, waarin procespartijen een beroep doen op de krediet- en economische crisis om onder contractuele verplichtingen uit te komen of de rechter te bewegen tot wijziging van een contract. Geconstateerd wordt dat het gegeven woord ook in crisistijden zwaar weegt. De crisis legt vooral argumentatief gewicht in de schaal, waar het gaat om de afweging van de wederzijdse belangen (met name in situaties waarin het belang van de crediteur bij onverkorte nakoming niet onmiddellijk evident is) en bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van de uitoefening van bepaalde contractuele bevoegdheden.


Mr. dr. P.S. Bakker
Mr. dr. P.S. Bakker is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam en universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

De entire agreement clause naar Amerikaans en Nederlands recht: afbakening, geen uitleg

Trefwoorden Lundiform, entire agreement clause, Amerikaans contractenrecht, uitleg
Auteurs Mr. J.W.A. Dousi
SamenvattingAuteursinformatie

    In het Lundiform-arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een entire agreement clause op zichzelf geen uitlegbepaling is en dat een dergelijke bepaling in een overeenkomst als zodanig dan ook niet verhindert dat extrinsiek bewijs gebruikt kan worden om deze overeenkomst uit te leggen. Deze bijdrage schetst in enkele grote lijnen de Amerikaans-rechtelijk achtergrond van de entire agreement clause. De auteur wijst bovendien op het belangrijke onderscheid tussen uitleg en afbakening van overeenkomsten. Het vaststellen van de inhoud van een overeenkomst moet geschieden door enerzijds afbakening van welke afspraken de contractuele relatie tussen partijen beheersen en anderzijds wat deze afgebakende afspraken betekenen. De entire agreement clause speelt in beginsel alleen een rol in de afbakeningsfase.


Mr. J.W.A. Dousi
Mr. J.W.A. Dousi is advocaat bij Loyens & Loeff te Rotterdam en tevens ingeschreven als advocaat in New York. De auteur bedankt prof. mr. W.J. Oostwouder en mr. E.J. Stumphius voor hun commentaar op een eerdere versie van dit artikel.
Casus

Samenwerken in een BV: deadlocks op de loer

Trefwoorden deadlock, impasse, bv, aandeelhoudersovereenkomst, samenwerking
Auteurs Mr. M.J.E. van den Bergh
SamenvattingAuteursinformatie

    Wanneer twee partijen samenwerken middels een besloten vennootschap bestaat een inherent risico op het ontstaan van deadlocks. Door daarop te anticiperen middels de vennootschappelijke inrichting van de BV en door het vastleggen van afspraken tussen bestuursleden en/of aandeelhouders kan dat risico worden verminderd en kan in veel gevallen het hoofd worden geboden aan dergelijke impasses. Tevens biedt de wet zelf een aantal bruikbare oplossingen, met name ten aanzien van het beëindigen van de samenwerking van partijen. In het artikel wordt e.e.a. met behulp van eenvoudige voorbeelden toegelicht.


Mr. M.J.E. van den Bergh
Mr. M.J.E. van den Bergh is advocaat ondernemingsrecht bij Höcker advocaten te Amsterdam.
Praktijk

Nieuwe pandbeleningswet: ‘Pawn Star straalt nog niet’

Trefwoorden pandhuizen, pandbelening, consumentenbescherming, informatieverplichting
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2013 is de pandbeleningswet aangenomen. Deze pandbeleningswet regelt de verhouding tussen de pandhuizen en de pandbeleners. De nieuwe wet vervangt de uit 1910 stammende Pandhuiswet. De regelgeving wordt opgenomen in boek 7 BW en is uitsluitend van toepassing op B2C-verhoudingen. In deze bijdrage wordt de pandbeleningswet vanuit contractenrechtelijk perspectief besproken. Overigens is nog niet duidelijk wanneer de wet van kracht wordt. Het Koninklijk Besluit tot invoering is nog niet gepubliceerd.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten in Alphen aan den Rijn.
Praktijk

Auping/Beverslaap: over procesrecht, opzegging van duurovereenkomsten en het mededingingsrecht

Trefwoorden distributieovereenkomst, opzegging, twee-conclusieregel, mededingingsrecht
Auteurs Mr. S.P.T. Lap
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze Actualia wordt de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Auping/Beverslaap besproken. De Hoge Raad oordeelt dat het hof de regels van het procesrecht heeft geschonden door zijn uitspraak mede te baseren op argumenten die pas ten pleidooi in hoger beroep in kort geding zijn aangevoerd. Daarnaast bevestigt dit arrest dat duurovereenkomsten voor onbepaalde tijd in beginsel opzegbaar zijn, maar de redelijkheid en billijkheid kunnen een voldoende zwaarwegende opzeggingsgrond vereisen. Een mate van afhankelijkheid van meer dan 50% en een looptijd van 8,5 jaar zijn daarvoor echter niet voldoende. In het artikel wordt tot slot ingegaan op de mededingingsrechtelijke aspecten van de zaak.


Mr. S.P.T. Lap
Mr. S.P.T. Lap is advocaat bij Van Doorne in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het mededingingsrecht en in vraagstukken op het gebied van distributie. De auteur bedankt mw. M.C. Geilmann voor haar bijdrage aan dit artikel.
Discussie

Opzegging van de DBFMO-overeenkomst

Trefwoorden opzeggen, DBFMO, onvoorziene omstandigheden, innovatieve contractsvorming
Auteurs Mr. ir. F.M. van Cassel-van Zeeland
SamenvattingAuteursinformatie

    De DBFMO-overeenkomst wordt door het Rijk toegepast bij grotere projecten. Bij toepasselijkheid van de Rijksbrede Modelovereenkomst DBFMO Huisvesting 2012 van de Rijksgebouwendienst kan enkel de opdrachtgever opzeggen en niet de opdrachtnemer. De opdrachtgever heeft hierbij niet de mogelijkheid om gedeeltelijk op te zeggen. Logischer is om aan te sluiten bij de partiële opzegbevoegdheid zoals die geldt bij aanneming van werk.
    In weerwil van het contract is artikel 6:258 BW van toepassing. In zeer uitzonderlijke gevallen is het mogelijk voor de opdrachtnemer om de overeenkomst wegens onvoorziene omstandigheden op te zeggen, terwijl hij die bevoegdheid niet contractueel heeft gekregen.


Mr. ir. F.M. van Cassel-van Zeeland
Mr. ir. F. van Cassel-van Zeeland is advocaat bij Simmons&Simmons LLP.