Caribisch Juristenblad

Article

Vergoeding van schade in het verkeer op basis van de WA-verzekering. Een voldoende waarborg?

Trefwoorden WA-verzekering, schadevergoeding, aansprakelijkheidsverzekering
Auteurs Prof. dr. mr. N. van Tiggele-van der Velde
DOI
Auteursinformatie

Prof. dr. mr. N. van Tiggele-van der Velde
Prof. dr. mr. N van Tiggele-van der Velde is hoogleraar Verzekeringsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en buitengewoon hoogleraar aan de University of Curaçao. Zij is tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Voorliggende bijdrage is de uitwerking van de rede die zij op 19 september 2023 uitsprak ter aanvaarding van de leerstoel Verzekeringsrecht aan laatstgenoemde universiteit.
  • Samenvatting

      Voor deelname aan het verkeer geldt een verplichte WA-verzekering. De auteur bespreekt de nadelen en risico’s die aan het (verzekeringsrechtelijk) vergoedingssysteem op basis van het aansprakelijkheidsrecht verbonden zijn. Zij gaat daarbij in op de extra risico’s die deelname aan het verkeer op Curaçao met zich meebrengt, waar een (niet onaanzienlijk) deel van de weggebruikers de verzekeringsplicht niet naleeft en waar geen Waarborgfonds is ingesteld. Zij brengt daarnaast een alternatief voor afwikkeling van schade in het verkeer in kaart, te weten de mogelijkheid van invoering van een zogenoemde directe verkeersverzekering. Bij dat gekozen systeem vindt vergoeding van schade niet plaats langs de band van het aansprakelijkheidsrecht en de aansprakelijkheidsverzekering, maar leidt een gebeurtenis in het verkeer tot een uitkering onder de eigen, directe (eveneens: wettelijk verplichte) verzekering.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.