Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht: wat er (niet) gaat veranderen

Trefwoorden voorlopige bewijsverrichtingen, inzagerecht, getuigen- en deskundigenbewijs, rol van de rechter, bewijsbeslag
Auteurs Pieter Frans Lock
SamenvattingAuteursinformatie

    Per 1 januari 2025 treedt de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in werking. Deze bijdrage geeft op hoofdlijnen een overzicht van de belangrijkste veranderingen die de wet voor het burgerlijk procesrecht met zich brengt.


Pieter Frans Lock
Mr. F.J.P. Lock is raadsheer in de civiele kamer van de Hoge Raad.
Artikel

Access_open Deskundigheid achter de groene tafel: wat mag een arbiter of bindend adviseur in een procedure met eigen wetenschap?

Trefwoorden arbitrage, bindend advies, deskundigheid, eigen wetenschap, feiten van algemene bekendheid
Auteurs Pauline Ernste
SamenvattingAuteursinformatie

    De mogelijkheid om arbiters of bindend adviseurs met bepaalde deskundigheid te benoemen, wordt gezien als een belangrijk voordeel van arbitrage en bindend advies ten opzichte van overheidsrechtspraak. In deze bijdrage staat de vraag centraal onder welke voorwaarden arbiters en bindend adviseurs die vanwege bepaalde kennis en deskundigheid zijn benoemd gebruik mogen maken van eigen wetenschap en zelfstandig onderzoek kunnen verrichten naar de feiten, zodat zij zelfstandig tot een oordeel kunnen komen zonder dat dit consequenties heeft voor de afdwingbaarheid en geldigheid van een arbitraal vonnis of een bindend advies.


Pauline Ernste
Prof. mr. dr. P.E. Ernste is CPO-hoogleraar Geschilbeslechting in de (inter)nationale rechtspraktijk en universitair hoofddocent Burgerlijk (proces)recht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Artikel

De procesrechtelijke gevolgen van het overlijden van een natuurlijk persoon in een civielrechtelijke dagvaardingsprocedure

Trefwoorden Schorsing, Artikel 225 Rv, Executeur, Deformaliseringstendens, Artikel 53 Rv
Auteurs Ruben van Dijken
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat in op de procesrechtelijke gevolgen van het overlijden van een natuurlijk persoon voorafgaand, tijdens en na een aanleg. De auteur formuleert vijftien aandachtspunten waarmee men rekening moet houden. Hoewel het overlijden van een natuurlijk persoon tot complexe procesrechtelijke vragen kan leiden, is tegelijk ook een deformaliseringstendens zichtbaar die ervoor zorgt dat fouten en vergissingen niet altijd fataal hoeven te zijn, en dat formele obstakels niet altijd in de weg hoeven te staan aan een praktische oplossing. Aan het slot van de bijdrage volgen enkele reflecties op het huidige raamwerk.


Ruben van Dijken
Mr. drs. R. van Dijken is advocaat bij Houthoff te Amsterdam en verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht (CNR) van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Kroniek

WAMCA

Auteurs Elselique Hoogervorst, Carla Klaassen en Albert Knigge
Auteursinformatie

Elselique Hoogervorst
Mr. drs. E.M. Hoogervorst is professional support lawyer bij Houthoff te Amsterdam.

Carla Klaassen
Prof. mr. C.J.M. Klaassen is hoogleraar Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Albert Knigge
Mr. A. Knigge is advocaat en partner bij Houthoff te Amsterdam.