Tijdschrift voor Ontslagrecht

Article

Ontbinding wegens een tekortkoming van de werknemer (artikel 7:686 BW)

Trefwoorden Wanprestatie, Tekortkoming, Ongedaanmakingsverbintenis, Loonrisico, Schadevergoeding
Auteurs mr. Koos Janssens
DOI
Auteursinformatie

mr. Koos Janssens
Koos Janssens werkt als wetenschappelijk medewerker (civiel) bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij schreef deze bijdrage op persoonlijke titel. Deze bijdrage is afgerond op 24 april 2024.
  • Samenvatting

      Dit overzichtsartikel gaat over de mogelijkheid die art. 7:686 BW aan werkgevers biedt om ontbinding te verzoeken wegens een tekortkoming van de werknemer. Nadat de auteur de achtergrond van art. 7:686 BW schetst, bespreekt hij de vereisten voor ontbinding. In dat kader is de maatstaf van ‘ernstige wanprestatie’ nog altijd actueel. Vervolgens staat de auteur stil bij de gevolgen van ontbinding ex art. 7:686 BW, waaronder het ontstaan van ongedaanmakingsverbintenissen (art. 6:271 BW) en de mogelijkheid van schadevergoeding, gevolgd door enkele procesrechtelijke aspecten. De auteur concludeert dat art. 7:686 BW kansen biedt aan werkgevers, bijvoorbeeld bij twijfel of sprake is van een dringende reden. Verdedigbaar is dat bij ontbinding ex art. 7:686 BW geen loon verschuldigd is over niet-verrichte arbeid sinds het moment van de tekortkoming.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.