Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Legislation

Wetgeving bij abortusklinieken in Europa

Blijft Nederland ten onrechte achterop?

Trefwoorden Antiabortusdemonstraties, Abortusklinieken, Artikel 8 EVRM, Bufferzones, Botsingen tussen mensenrechten
Auteurs N.J.L. Swart
DOI
Auteursinformatie

N.J.L. Swart
Mr. N.J.L. (Noor) Swart is promovenda en docente aan de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Rechtsgeleerdheid, sectie Algemene Rechtswetenschap, en onderzoeker bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.
  • Samenvatting

      In de afgelopen jaren hebben verschillende Europese landen maatregelen genomen om demonstraties bij abortusklinieken te beperken ter bescherming van de rechten van bezoekers en personeel van abortusklinieken. Ook in Nederland blijven antiabortus-/pro-life-demonstraties onderwerp van discussie, en worstelen burgemeesters met de regulering ervan. Dit artikel onderzoekt in hoeverre Nederland ten onrechte achterblijft op andere landen waar het de regulering van demonstraties bij abortusklinieken betreft. Daartoe geeft het artikel een overzicht van de regulering van demonstraties bij abortusklinieken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Spanje en Duitsland, en bespreekt het in hoeverre het ontbreken van vergelijkbare wetgeving in Nederland een schending van artikel 8 EVRM oplevert. Is de Nederlandse wetgever aan zet? En zo ja, welke wetgevende stappen kunnen dan worden gezet?

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.