Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Article

Stemcomputers en videoverbindingen: de ­mogelijkheden tot digitalisering van de stem­procedures in de Staten-Generaal

Trefwoorden stemmingen, digitalisering, lastverbod, vertegenwoordigen, quorum
Auteurs G. Heeringa
DOI
Auteursinformatie

G. Heeringa
Mr. G. (Giel) Heeringa LLM is junior docent-onderzoeker staatsrecht, bestuursrecht en rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      Stemmingen kunnen in een volksvertegenwoordiging op verschillende manieren vorm krijgen, zoals een procedure bij handopsteken, bij zitten en opstaan of een hoofdelijke stemprocedure. Deze stemprocedures van de Staten-Generaal kennen echter verschillende praktische en constitutionele bezwaren. In dit artikel staat daarom de vraag centraal in hoeverre digitalisering van de stemprocedures in de Staten-Generaal de huidige stemprocedures kan verbeteren, gelet op de praktische en constitutionele bezwaren die daar vanuit de vertegenwoordigende democratie tegen in zijn te brengen. Ter beantwoording daarvan zijn verschillende voorbeelden van digitale stemprocedures bekeken, zoals die van het Europees Parlement en van de Nederlandse decentrale volksvertegenwoordigingen. Hieruit volgen twee te combineren digitaliseringsmogelijkheden, namelijk elektronische stemprocedures en hybride stemprocedures. Een toetsing van deze twee procedures aan artikel 50 en 67 Grondwet toont aan dat een fysiek quorumvereiste moet blijven bestaan, maar dat tegelijkertijd stemcomputers en ook online stemmende Kamerleden via een beveiligde videoverbinding met geluid tot de mogelijkheden behoren. Hierbij gelden bovendien wel voorwaarden, zoals het gebruik van een stemlampje en het behoud van een mondelinge hoofdelijke stemprocedure.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.