Afwikkeling Personenschade

Article

Deskundigen onder druk

Wat te doen als de grenzen van ethiek en professionele communicatie worden overschreden?

Trefwoorden Deskundigen, Ethiek, Conflicten
Auteurs Mr. A.T. Dalen Gilhuijs en Mr. ing. N.M. Keijser
DOI
Auteursinformatie

Mr. A.T. Dalen Gilhuijs
Sascha Dalen Gilhuijs is directeur van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). STAB adviseert de rechtbanken en de Afdeling bestuursrechtspraak over de technische aspecten in geschillen in de sfeer van het omgevingsrecht. Zij is lid van de Executive Committee van het Europese Expertise & Expert Instituut EEEI (Parijs).

Mr. ing. N.M. Keijser
Nico Keijser CDPO is LRGD-geregistreerd gerechtelijk deskundige, hij is secretaris van het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) en vicepresident van het Europese Expertise & Expert Instituut EEEI (Parijs).
  • Samenvatting

      Deskundigen hebben bij de uitvoering van hun werkzaamheden veelal te maken met verschillende procespartijen: met de benoemende rechter, de advocaten en met partijen zelf. Eventueel zijn collega-deskundigen betrokken, in het kader van noodzakelijk multidisciplinair onderzoek. Dit artikel gaat over het overschrijden van normen van ethiek in de omgang tussen deskundigen en partijen en hun vertegenwoordigers. Het gaat in op voorbeelden van ongemakkelijk tot soms ronduit bedreigend contact tussen deze actoren. De aard van de door ons verzamelde ervaringen heeft ons ertoe gebracht om dit als een probleem te definiëren. We geven enkele suggesties voor oplossingen en/of handelingsperspectief die kunnen helpen om de grenzen van ethisch handelen te bewaken.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.