Ap_2590-3489_2019_001_001_covr
Rss

Afwikkeling Personenschade

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2-3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Ethiek

Auteurs Mr. F.Th. Peters L.L.M.
Auteursinformatie

Mr. F.Th. Peters L.L.M.
Francie Peters is hoofdredacteur van AP. Tevens is zij directeur van De Bureaus waarin verschillende letselschadespecialismen zijn gebundeld, directeur van Letsel Opleidingen en Voorzitter van Stichting Mijn Herstelportaal.
Artikel

Access_open Slimme algoritmen, wijze keuzes: de dans tussen AI en ethiek

Trefwoorden AI, Ethiek, Risicobeoordeling, Diversiteit, Transparantie
Auteurs P.J.E. Wolters
SamenvattingAuteursinformatie

    Met inzichten over AI, ethiek en algoritmen kunnen niet-technische medewerkers in rechtspraktijken zich onderscheiden. Aan de hand van praktijkcases, wetgeving en methodieken uit andere sectoren worden kansen en risico’s beschreven. Conclusie: menselijke en machinale ethiek is een zaak van afwegingen maken, respectievelijk laten berekenen. Ga met een multidisciplinair team aan de slag.


P.J.E. Wolters
Peter Wolters is sparringpartner op het gebied van diversiteit, HRM en AI. Hij is adviseur voor Inter-Focus Intercultureel Expertisecentrum.
Artikel

Preventie van personenschade door advocaten

Maak haast met het terugdraaien van de tijd

Trefwoorden Personenschade, Grondslagen van vergoeding, Preventie achteraf, Kerntaken advocatuur, Preventie algemeen
Auteurs H.J.R Kaptein
SamenvattingAuteursinformatie

    Te veel personenschade is onmetelijk. Toch is schadevergoeding ook hier eigenlijk preventie met terugwerkende kracht, ‘alsof niets schadelijks is gebeurd’. Advocaten en anderen moeten hiervan meer doordrongen zijn, om voor slachtoffers het onderste uit de kan te halen. Intussen kan aan preventie vooraf veel meer worden gedaan, om ten minste een deel van de personenschadepraktijk overbodig te maken. Het motto is simpel: wie een mens redt, redt een wereld.


H.J.R Kaptein
Hendrik Kaptein was universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden en is aldaar nu nog gastmedewerker.
Artikel

Ethiek in de ontwikkeling van Gedragscodes

Casus: de Gedragscode Arbeidsdeskundigen 2010 en de Gedragscode Arbeidsdeskundigen 2023

Trefwoorden Ethiek, Gedragscode, Morele actor, Verantwoordelijkheid, Drogredenen
Auteurs Dr. R. van Es
SamenvattingAuteursinformatie

    Een vergelijking van de Gedragscode Stichting Register Arbeidsdeskundigen 2010 met de bijgestelde gedragscode van 2023 levert interessante inzichten op. De ethiek achter de code verandert fundamenteel. De eerste code gaat uit van een procesethiek waarin we elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden als gelijkwaardige morele actoren in een dialoog.
    De tweede code gaat uit van een deontologie (plichtenleer) waarin het de hoogste deugd is aan je plichten te voldoen. Daarop zul je worden aangesproken. De aangesloten arbeidsdeskundigen worden dus niet meer primair aangesproken op verantwoordelijkheid maar op volgzaamheid. Ook blijkt dat de ethiek achter de nieuwe code circulair van karakter is. Een interessante voorbeeldcasus voor het vermijden van zwakke plekken in het ontwikkelen van gedragscodes.


Dr. R. van Es
Rob van Es is filosoof, organisatieadviseur en onafhankelijk expert in morele besluitvorming in organisaties en professies. Hij was als ethicus betrokken bij de ontwikkeling van de SRA-code van 2010.
Artikel

Kwalijke praktijken van belangenbehartigers in de letselschadebranche

Over recente ontwikkelingen in de rechtspraak en praktische ‘tools’ ter voorkoming en sanctionering van kwalijke praktijken

Trefwoorden Kwalijke praktijken, Belangenbehartigers, EVR, Buitengerechtelijke kosten, Regulering
Auteurs Mr. Chr.H. van Dijk en Mr. R.N. van der Weerdt
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreken de auteurs enkele kwalijke praktijken die voorkomen aan de belangenbehartigerskant in de letselschadebranche, gaan zij in op recente ontwikkelingen in de rechtspraak op dit gebied en bespreken zij enkele middelen die zouden kunnen worden ingezet bij het tegengaan van kwalijke praktijken.


Mr. Chr.H. van Dijk
Chris van Dijk is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

Mr. R.N. van der Weerdt
Rebecca van der Weerdt is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.
Artikel

Deskundigen onder druk

Wat te doen als de grenzen van ethiek en professionele communicatie worden overschreden?

Trefwoorden Deskundigen, Ethiek, Conflicten
Auteurs Mr. A.T. Dalen Gilhuijs en Mr. ing. N.M. Keijser
SamenvattingAuteursinformatie

    Deskundigen hebben bij de uitvoering van hun werkzaamheden veelal te maken met verschillende procespartijen: met de benoemende rechter, de advocaten en met partijen zelf. Eventueel zijn collega-deskundigen betrokken, in het kader van noodzakelijk multidisciplinair onderzoek. Dit artikel gaat over het overschrijden van normen van ethiek in de omgang tussen deskundigen en partijen en hun vertegenwoordigers. Het gaat in op voorbeelden van ongemakkelijk tot soms ronduit bedreigend contact tussen deze actoren. De aard van de door ons verzamelde ervaringen heeft ons ertoe gebracht om dit als een probleem te definiëren. We geven enkele suggesties voor oplossingen en/of handelingsperspectief die kunnen helpen om de grenzen van ethisch handelen te bewaken.


Mr. A.T. Dalen Gilhuijs
Sascha Dalen Gilhuijs is directeur van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). STAB adviseert de rechtbanken en de Afdeling bestuursrechtspraak over de technische aspecten in geschillen in de sfeer van het omgevingsrecht. Zij is lid van de Executive Committee van het Europese Expertise & Expert Instituut EEEI (Parijs).

Mr. ing. N.M. Keijser
Nico Keijser CDPO is LRGD-geregistreerd gerechtelijk deskundige, hij is secretaris van het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) en vicepresident van het Europese Expertise & Expert Instituut EEEI (Parijs).
Interview

‘Onrechtvaardig is niet hetzelfde als onethisch’

In gesprek met Nicole Bastiaans en Ernst van Win

Auteurs Mr. F.Th. Peters L.L.M.
Auteursinformatie

Mr. F.Th. Peters L.L.M.
Francie Peters is hoofdredacteur van AP. Tevens is zij directeur van De Bureaus waarin verschillende letselschadespecialismen zijn gebundeld, directeur van Letsel Opleidingen en Voorzitter van Stichting Mijn Herstelportaal.
Artikel

Aangepaste aanbevelingen rekenrente

Trefwoorden Rekenrente
Auteurs Mr. H. de Hek
SamenvattingAuteursinformatie

    De aanbevelingen rekenrente zijn onlangs aangepast. In dit artikel worden de wijzigingen besproken.


Mr. H. de Hek
Bert de Hek is senior raadsheer in het hof Arnhem-Leeuwarden en redacteur van AP.
Media

Met open ogen: film en recht

Recensie Mr Bates vs The Post Office (James Strong, 2024)

Auteurs Mr. M. Zwagerman
Auteursinformatie

Mr. M. Zwagerman
Marco Zwagerman is advocaat bij VictimFirst Advocaten.
Actualia

Actualia

Trefwoorden Letselschade, Personenschade