Ap_2590-3489_2019_001_001_covr
Rss

Afwikkeling Personenschade

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Redactioneel

Auteurs F.Th. Peters
Auteursinformatie

F.Th. Peters
Mr. Francie Peters LL.M. is hoofdredacteur van AP. Tevens is zij directeur van De Bureaus waarin verschillende letselschadespecialismen zijn gebundeld, directeur van Letsel Opleidingen en Voorzitter van Stichting Mijn Herstelportaal.
Artikel

Access_open Rekenrente

Trefwoorden Rekenrente, Rente, Inflatie, Kapitalisatie, Personenschade
Auteurs E. Bakker en M. Neeser
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel lichten de schrijvers de totstandkoming en het onderhoud van de ‘Aanbevelingen Rekenrente’ nader toe, vanuit zowel hedendaagse als historische perspectieven.


E. Bakker
Erik-Jan Bakker is rekenkundige bij De Bureaus en adviseur van de Werkgroep Normering bij de Letselschade Raad.

M. Neeser
Menno Neeser is rekenkundige bij het Nederlands Rekencentrum Letselschade.
Artikel

Hoe de onzichtbare gevolgen van hersenletsel zichtbaar worden met de PRPP@Work

Trefwoorden Arbeidsdiagnostiek, Re-integratie, Arbeidsassessment, LTH, Hersenletsel, PRPP@Work
Auteurs E.N.E. Jansen-Polak MSc
SamenvattingAuteursinformatie

    De diagnostiek van iemands mogelijkheden en beperkingen ten aanzien van arbeid gebeurt tot op heden veelal door middel van testen en simulaties in testomgevingen. Esther Jansen heeft onderzoek gedaan naar een ecologisch valide en betrouwbaar assessment dat op de werkvloer kan worden uitgevoerd. Dat heeft geleid tot de implementatie van de PRPP@Work.


E.N.E. Jansen-Polak MSc
Esther Jansen-Polak is ergotherapeut en MSc Neurorevalidatie en Innovatie eigenaar Hersenherstel.nl. In samenwerking met Ergologie verzorgt zij ook de post hbo-cursus PRPP@Work voor PRPP-Assessment geschoolde ergotherapeuten.
Artikel

Mensen met een handicap en de rol van het CBR

Trefwoorden Medische normen, Rijbewijscodes, Veelgestelde vragen aan CBR
Auteurs R.H.A.W. van der Smitte
SamenvattingAuteursinformatie

    Er bestaat veel onduidelijkheid over hoe het in Nederland nu precies geregeld is wanneer de lichamelijke en of geestelijke toestand van een bestuurder van een motorrijtuig verandert, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval. Alleen het CBR kan een uitspraak doen over de rijgeschiktheid. Maar hoe is dit wettelijk geregeld? Helmut van der Smitte geeft uitleg. Ook belicht hij de rol van het CBR in het klantproces.


R.H.A.W. van der Smitte
Helmut van der Smitte is sinds 2000 deskundige praktische rijgeschiktheid bij het CBR.
Artikel

Het belang van kennis van toepasbare technologie voor de letselschade-arbeidsdeskundige

Trefwoorden Letselschade arbeidsdeskundigen, Technologische toepassingen, Belasting - Belastbaarheid, Werk behouden, Bewustwording
Auteurs M. Holleman MBA
SamenvattingAuteursinformatie

    Arbeidsdeskundigen werkzaam in de schadepraktijk hebben vooral te maken met mogelijkheden om met technologie het werk en daarmee de werkbelasting aan te passen en door toepassing van technologische voorzieningen de belastbaarheid van de werknemer te vergroten.
    Voor arbeidsdeskundigen is er een leidraad werkvoorzieningen, die arbeidsdeskundigen een methodisch handelingskader biedt voor de inzet van onder andere technologische werkvoorzieningen.
    Bij de oriëntatie op technologisering door het AKC blijkt dat er nog beperkt bewustzijn is bij arbeidsdeskundigen van de mogelijkheden die technologie biedt, daaruit volgend beperkte kennis van toepassingen en handelingsverlegenheid bij advisering van technologie.
    Voorbeelden van technologische toepassing in werk die geadviseerd kunnen worden door letselschade arbeidsdeskundigen, zijn onder meer operation support system, voorleespen, exoskelet, cobot, speak to text tooling, computer assistive technology.
    Omdat het vroegtijdig inzetten van technologische hulpmiddelen de kans vergroot dat mensen het eigen werk – met aanpassing – behouden, is het van groot belang dat arbeidsdeskundigen bekend zijn met technologische voorzieningen. Hiertoe is het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum met de kerngroep Technologisering actief gericht op bewustwording en kennisdeling van de mogelijkheden om technologie toe te passen in de arbeidsdeskundige praktijk.


M. Holleman MBA
Marianne Holleman is directeur van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum.
Media

Met open ogen: film en recht

Recensie The Children act (Richard Eyre, 2017)

Trefwoorden Letselschade, Personenschade
Auteurs Mr. M. Zwagerman
Auteursinformatie

Mr. M. Zwagerman
Marco Zwagerman is advocaat bij VictimFirst Advocaten.
Actualia

Actualia

Trefwoorden Letselschade, Personenschade