Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Juridisering van het toezicht

Auteurs Mr. E.J. Daalder
Auteursinformatie

Mr. E.J. Daalder
Mr. E.J. Daalder is advocaat bij Pels Rijcken te Den Haag en lid van de redactie van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Schandalig! Te veel én te weinig!

Narratieve analyse van het debat over de juiste hoeveelheid toezicht

Trefwoorden bestaansrecht toezicht, publiek debat, narratieve analyse
Auteurs Dr. ir. B.M. Steenhuisen en Drs. H.G. van der Voort
SamenvattingAuteursinformatie

    Wie in het openbaar meer of minder toezicht bepleit, bevindt zich in een ondoorzichtig en gepolariseerd debat. Wanneer kost het bezuinigen op toezicht meer dan dat het oplevert? Wat begrenst de toegevoegde waarde van toezicht? In dit artikel pogen we dit debat inzichtelijker en zinvoller te maken door het te analyseren en te structureren.


Dr. ir. B.M. Steenhuisen
Dr. ir. B.M. Steenhuisen is als wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft.

Drs. H.G. van der Voort
Drs. H.G. van der Voort is als wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft.
Artikel

Mediaberichtgeving over witteboordencriminaliteit

‘There’s no such thing as bad publicity’

Trefwoorden witteboordencriminaliteit, strafrecht, media, publiciteit, framing
Auteurs Drs. J.J.H. Beckers en Dr. J.G. van Erp
SamenvattingAuteursinformatie

    Recentelijk werden de hoofdverdachten in de ‘Klimop-zaak’ door de Rechtbank Haarlem in eerste aanleg veroordeeld tot uiteenlopende straffen. Strafrechtelijke vervolging van fraude zou er mede toe moeten dienen witteboordencriminaliteit ondubbelzinnig te veroordelen. Welke rol spelen de media bij deze pogingen om een grens te trekken in het grijze gebied tussen innovatief ondernemerschap en verwerpelijke roekeloosheid?


Drs. J.J.H. Beckers
Drs. J.J.H. Beckers is als promovendus verbonden aan de sectie Criminologie van de Erasmus School of Law.

Dr. J.G. van Erp
Dr. J.G. van Erp is universitair hoofddocent Criminologie aan de Erasmus School of Law en lid van de redactie van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Hoe passen overeenkomsten met het oog op duurzaamheid binnen de rechtstreeks werkende uitzondering van het karteltoezicht?

Interpretatie uitzonderingscriteria door NMa voor samenwerking in verband met duurzaamheid

Trefwoorden kartelverbod, duurzaam, uitzonderingscriteria, samenwerken, NMa
Auteurs N. Rosenboom
SamenvattingAuteursinformatie

    Er heerst onzekerheid bij Nederlandse ondernemingen die willen samenwerken met het oog op duurzaamheid. Zij stuiten bij de self-assessment van het kartelverbod van het mededingingstoezicht op onvoldoende duidelijkheid over de invulling van de uitzonderingscriteria van artikel 6 lid 3 Mw. De NMa houdt mededingingstoezicht op de naleving van bedrijven van onder andere het kartelverbod op de Nederlandse markt. Dit artikel bespreekt hoe de NMa criteria voor uitzondering van het kartelverbod interpreteert en hoe ondernemingen hun bewijslast voor de self-assessment economisch kunnen onderbouwen.


N. Rosenboom
N. Rosenboom is als onderzoeker werkzaam bij SEO Economisch Onderzoek, bij het cluster Mededinging & Regulering.
Diversen

De rol van de ondernemingsraad bij het bevorderen van de kwaliteit van intern toezicht

Trefwoorden governance, ondernemingsraad, aanbevelingsrecht, zelfevaluatie
Auteurs Prof. dr. B.E. Baarsma
SamenvattingAuteursinformatie

    Ondernemingsraden maken op dit moment nog te weinig gebruik van wettelijke rechten, zoals het aanbevelingsrecht. Het heeft volgens mij daarom geen zin om nieuwe wettelijke regelingen in het leven te roepen, zoals een verplichting om de ondernemingsraad bij de zelfevaluatie van de raad van commissarissen te betrekken. Bovendien werken wettelijke regelingen niet per se de gewenste cultuurverandering in de hand, maar verworden de regels tot papieren tijgers die leiden tot schijntransparantie.


Prof. dr. B.E. Baarsma
Prof. dr. B.E. Baarsma is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is zij lid van de redactie van Tijdschrift voor Toezicht.
Column

Het academische antwoord op het frauderen van Stapel

Trefwoorden Fraude, cultuur, universiteit, toezicht, macht
Auteurs Dr. T. Müller
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze beschouwing over het frauderen van Diederik Stapel wordt ingegaan op de voorgestelde maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen: meer en beter toezicht van onafhankelijke buitenstaanders. Het is de vraag of dit aansluit op de praktijk van (het ontdekken van) fraude. Zo zijn het vaak bekenden en collega’s die de fraude ontdekken. Onafhankelijke buitenstaanders weten niet waar ze moeten beginnen en zoeken in feite naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Tevens gaan de gesuggereerde maatregelen voorbij aan de culturele en sociale context waarin Stapel opereerde. Gedetailleerd inzicht hierin dient verkregen te worden om vergelijkbare vormen van fraude in de toekomst te voorkomen.


Dr. T. Müller
Dr. T. Müller is verbonden aan de sectie criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Discussie

Tuchtrecht of klachtrecht: één loket voor de klagende burger

Auteurs Prof. dr. L.E. de Groot-van Leeuwen en Mr. G.J. Kemper
Auteursinformatie

Prof. dr. L.E. de Groot-van Leeuwen
Prof. dr. L.E. de Groot-van Leeuwen is als hoogleraar rechtspleging verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Mr. G.J. Kemper
Mr. G.J. Kemper is de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten en voorzitter van het Disciplinary Committee van Esomar, een internationale vereniging van marketing consultants.
Jurisprudentie

Geen schadevergoeding door eigen schuld

HR 23 december 2011, LJN BT7193

Trefwoorden aansprakelijkheid, toezicht, vernietigde beschikking, rechtsmacht, eigen schuld
Auteurs Redactie Tijdschrift voor Toezicht
Samenvatting

    In deze notenkraker wordt een uitspraak van de Hoge Raad over de aansprakelijkheid van AFM en DNB na vernietiging door de bestuursrechter van een aanwijzingsbesluit besproken. Bijzonder aan de casus was dat waar de bestuursrechter de onderliggende feiten onvoldoende vond, de strafrechter in de feiten voldoende aanleiding voor een veroordeling vond. De vraag is of de civiele rechter nu de bestuursrechter of de strafrechter moet volgen. De Hoge Raad oordeelt dat betrokkenen geen schadevergoeding krijgen vanwege eigen schuld.


Redactie Tijdschrift voor Toezicht

Prof. dr. M. Lückerath-Rovers
Prof. dr. M. Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit en lid van de redactie van Tijdschrift voor Toezicht.