Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

Eerlijke kansen: doel en nuttig effect van het recht van asielzoekers op toegang tot de arbeidsmarkt

De lange weg naar opheffing van de Nederlandse 24-wekeneis

Trefwoorden Europese Opvangrichtlijn 2013/33/EU, Europese Richtlijn Tijdelijke bescherming 2001/55/EG, Wet arbeid vreemdelingen, arbeidsmarktparticipatie, strategisch procederen
Auteurs Prof. dr. mr. T. de Lange en Dr. mr. R. van Oers
DOI
Auteursinformatie

Prof. dr. mr. T. de Lange
Prof. dr. mr. T. (Tesseltje) de Lange is hoogleraar Europees Migratierecht en directeur van het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit.

Dr. mr. R. van Oers
Dr. mr. R. (Ricky) van Oers is universitair docent aan het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit en hoogleraar immigrant inclusion & law aan de Western Norway University of Applied Sciences.
  • Samenvatting

      Eind november 2023 oordeelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de Nederlandse beperkte toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers afbreuk doet aan het doel en nuttig effect van de Europese Opvangrichtlijn. In deze bijdrage bespreken de auteurs, die nauw betrokken waren bij deze rechtsontwikkeling, een overzicht van de geschiedenis van het tot 24 weken per jaar beperkte recht op toegang tot de arbeidsmarkt van asielzoekers, wat er aan het oordeel van de Afdeling voorafging, hoe de Afdeling de kwestie uiteindelijk beoordeelde, en wat nog te gebeuren staat om effectieve toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers te garanderen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.