Nter_1382-4120_2023_029_003_covr
Rss

Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 7-8, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Vrij verkeer

Een verblijfsvergunning voor gedetacheerde derdelanders

Het arrest SN (zaak C-540/22)

Trefwoorden detachering, verblijfsrecht, vrij verkeer van diensten
Auteurs Mr. drs. I.B.L.H. van Gardingen en Mr. dr. D. Kramer
SamenvattingAuteursinformatie

    In het arrest SN (zaak C-540/22) oordeelt het Hof van Justitie dat Nederland van 44 gedetacheerde Oekraïners na de eerste negentig dagen van hun detachering een verblijfsvergunning mocht eisen. In tegenstelling tot eerdere jurisprudentie, waarin vrijwel alle traditionele controle en handhavingsinstrumenten uit het arbeidsmigratierecht werden beoordeeld als ongerechtvaardigde beperkingen van het vrij verkeer van diensten, acht het Hof van Justitie een verblijfsvergunningsvereiste wél een gerechtvaardigde maatregel, namelijk om de rechtszekerheid van gedetacheerde derdelanders te verbeteren en de ontvangende lidstaat in staat te stellen de openbare orde te beschermen. Dit artikel bespreekt deze nieuwe afslag in de complexe detacheringsjurisprudentie met bijzondere aandacht voor deze nieuwe rechtvaardigingsgronden en gevolgen van het oordeel van het Hof van Justitie dat gedetacheerde derdelanders niet over een afgeleid verblijfsrecht beschikken.
    HvJ 20 juni 2024, C-540/22, ECLI:EU:C:2024:530 (SN e.a./Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid).


Mr. drs. I.B.L.H. van Gardingen
Mr. drs. I.B.L.H. (Imke) van Gardingen is promovenda derdelanderdetachering aan de Vrije Universiteit en jurist bij FNV.

Mr. dr. D. Kramer
Mr. dr. D. (Dion) Kramer is universitair docent EU-recht aan de Vrije Universiteit.
Externe betrekkingen

EU-handelsakkoorden als duurzaamheids­instrumenten: uitdagingen in de ‘nieuwe aanpak’

Trefwoorden gemeenschappelijke handelspolitiek, duurzaamheid, handelsovereenkomsten, CBAM, Ontbossingsverordening
Auteurs Dr. G. Kübek en Prof. dr. R.A. Wessel
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2022 onthulde de Europese Commissie een ‘nieuwe aanpak’ voor het bevorderen van duurzaamheid via handelsakkoorden. In de praktijk ging deze ‘nieuwe aanpak’ hand in hand met de opkomst van nieuwe unilaterale EU-instrumenten die duurzaamheidsnormen handhaven. Deze bijdrage geeft een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot de externe en interne handelsinstrumenten die momenteel door de Europese Unie worden ingezet om (onder andere) mondiale duurzaamheidsnormen te versterken en laat zien dat het bevorderen van duurzaamheid via handel inmiddels gemeengoed is geworden in de Europese Unie.


Dr. G. Kübek
Dr. G. (Gesa) Kübek is universitair docent Europees Recht bij de sectie Europees en Economisch Recht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. dr. R.A. Wessel
Prof. dr. R.A. (Ramses) Wessel is hoogleraar Europees Recht bij de sectie Europees en Economisch Recht van de Rijksuniversiteit Groningen.