-
Samenvatting
In this article several perspectives on studying taboos within social sciences are described. Originally, taboo, a concept that was already used within Polynesian societies early 1800, referred to food that was not allowed to eat. Anthropologists analyzed taboos especially in a functionalistic manner, as contributing to the maintenance of existing power balances within societies. These and other studies on taboos all illustrate the fact that taboos are very much a social construction and are very much time and place dependent. In contemporary western societies taboos are associated with ‘open secrets’ and ‘silencing’. Within criminology certain topics are considered taboo as a research object (e.g. explaining crime through ethnic, cultural or religious characteristics), while others claim that there are no criminological research taboos left.
Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit |
|
Article | Taboe in culturele criminologie? |
Trefwoorden | taboos, criminology, open secrets, social sciences |
Auteurs | Prof. dr. Dina Siegel en prof. dr. Richard Staring |
DOI | 10.5553/TCC/221195072015005003001 |
Auteursinformatie |
Toegang tot dit losse artikel kopen
Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.
24 uur toegang | € 19,75 (excl. btw) |
Uw aankoop activeren
Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.